KDP-Türk ordusunun 15 Nisan’da saldıracağı iddia edildi

KDP’nin işbirliğiyle Türk ordusunun 15 Nisan’da HPG gerillalarına yönelik saldırı başlatacağı iddia edildi. ANF’ye bilgi veren yerel bir kaynak, KDP’nin provokasyonları ardından Türk ordusunun Kanîmasî bölgesinde işgal saldırısında bulunacağını bildirdi.

Bir süredir hem Güney Kürdistan medyasında hem de bölgedeki kaynaklar, Türk ordusunun KDP’nin aktif katılımıyla gerilla alanlarına yönelik yakın bir dönemde yeni işgal saldırılarını başlatacağını bildiriyordu. KCK Dış İlişkiler Komitesi de dün açıklamayla KDP’nin bazı provokatif eylemler planladığına dair kendilerine bilgiler ulaştığını belirtmişti.

ANF’ye bilgi veren bölgedeki yerel bir kaynak, KDP yönetimi ve Türk devleti tarafından ortaklaşa hazırlanan planı doğruladı. KDP güçleri içerisinde olan bu kaynağın verdiği bilgilere göre; 15 Nisan 2022’de Dihok vilayetine bağlı Kanîmasî bölgesinde HPG gerillalarının üstlendiği noktalara yönelik Türk ordusu işgal saldırısı başlatacak.

‘SALDIRI İÇİN ÜÇ DÜZEY KDP’Lİ ÖLDÜRÜLECEK’

Türk askerlerinin 3 günlüğüne buralara girebilmesi için hazırlık ve planların yapıldığını bildiren kaynak, devamla şu bilgileri verdi: “Yaşanacak bir patlamada sorumlu düzeydeki 3 üst düzey efser (asker) öldürülecek. Ki bu 3 kişiden biri PKK masasında çalışan savunma subayıdır ve ikinci asker ise Zêrevan güçlerinin sorumlularından biridir.”

Bu provokasyon için aralarında Zêrevan güçleri (KDP’nin özel birlikleri) ve Roj Pêşmergelerinin de olduğu 15 kişilik ekibin Binesalaw üssünde konumlandığını aktaran kaynak, “Bir ekip GPS üzerinden aynı yerde, başka bir ekip de Türk ordusu istihbaratından birinin sorumluluğunda oluşturulmuş. Bu ikinci ekip, Lewen Asayiş şirketi adıyla sivil elbiselerle hareket ediyor” dedi.

Saldırı için Zerevan güçlerinden hazır tutulan birliğin aslen Musullu olan Lorkan Mutah komutasında olduğunu iddia eden kaynak, saldırıya zemin oluşturmak için tertiplenen plana ilişkin de şu gelişmelerin sırayla yaşanacağını öne sürdü:

1- KDP’ye bağlı bazı peşmergelerin öldürülmesi

2- Güney Kürdistan’dan Türkiye’ye giden boru hattının patlatılması

3- O bölgede sivillerin bulunduğu alanda bir otomobilin patlatılması.

Bununla amaçlanan, işgal saldırısını halk ve kamuoyu nezdinde meşrulaştırmak, kendilerini haklı göstermek.

‘OPERASYON ODASI KDP İLE ORTAK KURULACAK’

Aynı kaynak, saldırı için Türk devletinin de şu hazırlıkları yaptığını aktardı:

1-Savaş alanı ve çevresinin havadan kontrol edilmesi.

2- KDP güçlerine verilmek üzere çeşitli patlayıcı ve cephanenin temin edilmesi.

3- Kara güçlerine destek (tank ve diğer zırhlı araçlar gibi)

 4- Kara ve hava güçlerine bilgi vermek amacıyla KDP ve Türk ordusunun birlikte yer alacağı bir operasyon odasının savaş bölgesine yakın bir yerde kurulması.

Zerevan güçlerinden birlik ile Mesut Barzani’nin oğlu Mensur Barzani’ye Gulan Özel Hareket Güçleri’nden iki birliğin Fişhabur sınırında hazır tutulduğu bilgisini de veren aynı kaynak, devamla şu ayrıntıları aktardı: “Zêrevan güçleri komutanı Aziz Veysi, 6. Fırka, Zêrevan’ın komando Liva’sının komutası ve Zêrevan’ın istihbarat bölümü, Zêrevan’ın operasyon subayı ile bir toplantı yaptı. Orada operasyon yapılacak noktaları belirlemek için ‘GPS üzerinden harita hazırlayın’ denildi.”

KDP-Türk devletinin işbirliğinde hazırlanan planın birinci aşamasının bölgedeki gerilla güçlerinin tüm ilişki ve gidiş-gelişlerinin kesilmesi için Kanîmasî ana yolunun kesilerek kapatılması olduğunu bildiren bölgedeki yerel kaynak, son olarak şu iddiada bulundu: “Kanîmasî yolunu kontrole aldıktan sonra Metîna’nın tüm dağlarını ele geçirmek için harekete geçecekler.”