KNK: AB ve BM işgalci Türk devletine baskı kurmalı-YENİLENDİ

KNK’nin 19. kongresinin açıklanan deklarasyonda, Türk devletinin işgal ettiği topraklardan çıkması için AB ve BM'nin baskı kurması gerektiği belirtilirken, Kürtlerin en büyük ihtiyacının ulusal birlik olduğuna vurgu yapıldı.

Hollanda’da Cuma günü başlayan Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) 19’ncu olağan kongresi sona erdi. Kürdistan’dan 50 parti, kurum ve siyasetçinin katıldığı, KNK’nin 19’uncu kongresinde deklarasyon açıklandı. Türk devletinin işgaline karşı Rojava halkının yalnız bırakılmaması gerektiği belirtildi. Ateşkes kararının olumlu bir adım olduğu belirtilen deklerasyonda, uluslararası güçlerin Türk devletine işgal ettiği yerlerden çekilmesi için baskı kurmaları gerektiği vurgulandı.

Cerablus, Ezaz ve Efrîn'den sonra Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spi başta olmak üzere tüm Rojava'yı işgal etmek istediğine dikkat çekilen deklarasyonda şu ifadeler yer aldı: "Türk devletinin bir diğer planı da Güney Kürdistan'ı işgal etmek. Türk devleti hedeflerinin Kürt halkı ve kazanımları olduğunu artık saklamıyor. AKP-MHP faşist bloğu tamamen savaş ve işgal politikaları yürütüyor. Fakat amaçlarına ulaşamayacaklar.

Rojava'da halk direnişi daha da büyütüyor. Rojava halkı nasıl DAİŞ'in sonunu getirdiyse işgalci Türk devletini de topraklarından atacak. Ülkelerini özgürleştireceklerdir. Rojava'nın bu sıkıntılı günlerinde, hem 4 parça Kürdistan halkı hem diasporada yaşayan Kürdistanlılar, hem de dünyadaki sosyalist ve demokrat insanlar Rojava halkını yalnız bırakmamalıdır ve aktif bir şekilde destek olmalıdır."

QSD KENDİSİNE SALDIRILMADIĞI SÜRECE ATEŞKESE BAĞLI KALIR

Güney Kürdistan'da parlamentodan hükümete, partilerden sivil toplum kuruluşlarına, parti başkanlarından halka kadar herkesin Rojava'ya gönülden destek verdiği belirtilen deklarasyonda, "Büyük bir bedel ödüyoruz ve bunun ulusal birlik için seferberliğe dönüşmesini istiyoruz. Ulusal birliğimizi güçlendirip Kürt ve Kürdistan düşmanlarına karşı olan ittifakları yenilgiye uğratmalıyız. Rojhilat, Bakur ve diasporadaki halkımız günlerdir omuz omuza vererek Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgalini protesto ediyor. Halkımız her yerde bu duruşu sergileyerek ulusal birliğini daha da güçlendirmeli ve kalıcı bir hale getirmelidir.

Rojava'ya ilişkin verilen ateşkes kararını olumlu buluyoruz. Fakat uluslararası güçlerin Türkiye'ye işgal ettiği yerlerden çıkması için baskı kurması gerekiyor. Türkiye'nin Kürdistan'dan çıkarılması için uluslararası bir mekanizmanın devreye girmesini istiyoruz. Bu konuda özellikle Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerin misyonlarını yerine getirmesini istiyoruz.

Bu prosedüre göre hareket edilirse QSD kendilerine saldırılmadığı sürece ateşkese bağlı kalır. Bizler de bu kararlarına destek veriyoruz. AB ülkeleri, AB yetkilileri ve BM güvenlik konseyi Türk devletinden saldırılarını durdurmasını talep etmelidir. Arap birliği ülkeleri tarihlerinde ilk defa Türk devletinin işgaline karşı bir duruş sergileyip kınama mesajı yayınladılar ve uyarı olarak ambargo kararı aldılar. Arap birliği ülkelerinin bu kararına büyük bir önem veriyoruz ve bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz" denildi.

ERDOĞAN DAİŞ'İN BİR VERSİYONU

BM ve NATO'nun da Türk devletinin işgalini sonlandırması için uyarılarda bulunduğuna değinilen deklarasyonda, "Bu tavırlarından dolayı BM ve NATO'yu yürekten selamlıyoruz, daha güçlü bir işbirliği ve desteklerini bekliyoruz. Özellikle BM'den tüm işgalcilere karşı Kürdistan için savunma rolü ve misyonunu yerine getirmesini istiyoruz. Yine birçok ülke Türkiye saldırılarını kınayarak Kürdistan halkına özellikle Rojava Kürdistanı'na desteklerini deklere ettiler. Biz tüm destekleri önemsiyor ve hepsine teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Amerikan'a sesleniyoruz, DAİŞ'e karşı nasıl pozisyon aldıysan aynı önemle Türkiye'ye karşı da almalısın. Çünkü Erdoğan bugün de terörist gruplara destek veriyor ve o da DAİŞ'in bir versiyonudur. Erdoğan karşısında zayıf bir birlik Ortadoğu ve dünyaya felaket getirir. Bu yüzden kongreden, senato ve Amerika yönetiminden istediğimiz Kürdistan halkından desteğinizi eksiltmeyin ve Erdoğan vahşetine yol vermeyin.

Kürtler DAİŞ'e karşı savaştı ve başta Amerika olmak üzere herkes gördü ki insanlık mücadelesi veriliyor ve demokrasi ile aydınlığı temsil ediyor. Rusya' ya da sesleniyoruz, Türkiye üzerindeki etkini önemle göster ki Rojava Kürdistanı'ndaki işgal ve saldırılar sonlandırılsın" mesajı yer aldı

TÜRKİYE, ROJAVA VE GÜNEY'DEN ASKERİ BİRLİKLERİNİ BİR AN ÖNCE ÇEKSİN

Türk devletinin işgaline karşı Rojava'da günlerdir büyük bir direnişin sergilendiğine dikkat çekilen deklarasyonda son olarak şu ifadeler yer aldı: "QSD, YPG-YPJ ve tüm Rojava halkının direnişini kutluyoruz. Bu anlamlı direnişin yanında ve destekçisiyiz. Bu görkemli direniş şimdiden tüm uluslararası alanda büyük bir sempati uyandırarak her kesimin desteğini alması önemli ve anlamlıdır. İşgalci Türkiye devletinin saldırılarına engel olmak için politik, diplomatik ve askeri çabaların tamamını destekliyoruz. Bu çerçevede işgalci Türkiye hükümetine karşı ağır şartlar ve koşullarda konjoktürel olarak Şam hükümeti ile bir araya gelinmesini doğru buluyoruz. Umut ediyoruz ki QSD ve Şam hükümeti eşit ve demokratik bir yaşamın esas alarak vaktinde bir beraberlik sağlanır.

Sonuç olarak Kürtler ve Kürdistan halkı ölümcül bir düşman olan Türkiye'ye karşı varlık ve yokluk savaşı veriyor. Bu varlık ve yokluk direnişinde birlik ve beraberlik var olmayı, parçalanmışlık yok olmayı getirir. Bu yüzden yeniden önemle tüm Kürdistan'daki yerel ve ulusal dinamiklere sesleniyoruz, büyük birlik ve beraberliği Kürdistan'da sağlayalım. Bu büyük amaç ve tarihi direniş için Kürdistan'daki tüm politik organizatörler acil ve tek gündemle bir konferansta toplanılsın. Bu konferansta bugün ortaya çıkan sorun tartışılsın, Kürdistan halkına ve tüm dünyaya birlik ve beraberlik resmi gösterilsin.

KNK'nin 19. Genel Kurulu'na katılan misafir ve üyeleri tek ses olarak Kürdistan Rojavası'na dönük Türkiye hükümetinin işgal ve saldırılarını kınıyoruz ve bir an önce askeri birliklerini Rojava ve Güney Kürdistan'dan çekmesini talep ediyoruz."