KNK’den Metîna’ya ilişkin sağduyu çağrısı

KNK, Medya Savunma Alanı’na bağlı Metîna bölgesine ilişkin duyarlılık ve diyalog çağrısı yaptı.

Kurdistan Ulusal Kongresi(KNK) Yürütme Konseyi Medya Savunma Alanı’na bağlı Metîna bölgesi için duyarlılık ve diyalog çağrısı yaptı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Metîna bölgesinde sabah saatlerinde tehlikeli olaylar yaşandı. Yaşanan acı olayda bir grup pêşmerge yaşamını yitirdi. Yaralananlar da oldu. Kürt halkı ve dostları yaşanan olaydan üzüntü duyuyor.

Mêtîna bölgesinde yaklaşık 40 gündür HPG/YJA STAR güçleri ve işgalci Türk ordusu arasında çatışma devam ediyor. Yaşanan savaşın sonucu belli. İşgalci Türk ordusu saldırılarıyla bölge halkını ve doğayı da işgal ediyor. Şu ana kadar 22 köy boşaltıldı. Araziler ve ormanlık alanlar ateşe verildi. Bin 500 kişi bu köylerden göç etmek zorunda kaldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı, 2 Haziran’da yaptığı konuşmada Kürtlere yönelik katliam mesajı verdi. Ayrıca Maxmur kampını yok edeceklerini belirtti. Maxmur Kampı’nda yaşayan 13 bin kişi Türk devletinin baskıları nedeniyle Maxmur’a göç etmek zorunda kaldı. Ortaya çıkan tablo açık ve nettir. Kürt halkı, Türk devletinin soykırım planını boşa çıkarmak için ortak bir tutum sergilemelidir.

Kurdistani güçler arasında yaşanan sorun diyalog yöntemi ile çözüme kavuşturulmalıdır. Bu nedenle yaklaşık bir yıldır diyalog ve barış için çaba harcıyoruz.

Tüm taraflara sesleniyoruz. Sorunlar diyalog yöntemi ile çözüme kavuşturulmalı. Bunun yanı sıra tüm Kurdistani güçler sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Son olarak yaşamını yitiren pêşmergelere Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz.”