HPG: Komutan Azad Çelê şehit düştü

Komutan Sıddık Budakbeyoğlu’nun (Azad Çelê) hastalıktan şehit düştüğünü açıklayan HPG, “Apocu fedai militanlığı ve komutanlığı en yetkin biçimde temsil ederek adını Kürdistan kahramanlık tarihine yazdırmıştır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“Kürdistan halkının ve yurtseverliğin en kadim merkezlerinden olan Çelê’nin değerli evlatlarından yiğit komutanımız Azad Çelê yoldaş, hastalıktan dolayı 2 Eylül 2021 günü Medya Savunma Alanları’nda şehadete ulaşmıştır.

Azad Çelê yoldaşımızın ayrıntılı kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Azad Çelê
Adı Soyadı: Sıddık Budakbeyoğlu
Doğum Yeri: Çelê
Anne – Baba Adı: Hediye – Fazlettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2 Eylül 2021 / Medya Savunma Alanları

 

Kürdistan Özgürlük Gerillaları olarak, öncelikle Azad Çelê yoldaşımızın değerli yurtsever ailesine, kahraman devrimcilerin yurdu Çelê halkımıza ve tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz. 

Bakur ve Başûrê Kurdistan sınırlarının üzerinde bulunan Çelê ilçesi hem konumundan ötürü hem de Zagros dağlarının ortasında yer almasından dolayı öteden beri serhildanların merkezi olmuştur. Hem Bakur’u hem Başûr’u bir arada yaşayan ve Kürdistan’ı bölen yapay sınırları tanımayan Çelê halkımız, yurtsever Kürtlük ile bağlarını asla koparmamıştır. PKK hareketinin ortaya çıkışıyla Kürdistan’ın en devrimci ve yurtsever partisine Çelê halkımız erkenden bağrını açmış, gönül vermiş ve bu davanın amansız takipçileri olmuşlardır. 40 yıllık gerilla mücadelemizin ilk açılım alanlarından biri olan Çelê yöresi, on yıllar içinde birbirinden değerli güzide, seçkin, yiğit ve kalbi özgür bir ülke için çarpan evlatlarını gerilla saflarına katmıştır. Gerilla ordumuz bu katılımlarla büyümüş, daha etkili mücadele etmiş, yenilmez şehitler ordusunun komutasında bugün on yılları geride bırakan ve zafere yürüyen bir gerilla mirası yaratmıştır. Bu şerefli geçmişin yaratılmasında en başta Önder Apo’nun, aziz şehitlerimizin ve tüm Kürdistan halkının emeği olduğu gibi, Çelê halkımızın da tartışılmaz bir yeri vardır.

ÖNDERLİKTEN ÖĞRENDİKLERİ YAŞAMININ MİHENK TAŞLARI OLMUŞTUR

Azad Çelê yoldaşımız, 1972 yılında Colemêrg’in Çelê ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Hem Çelê halkının bölgedeki Kürt isyanlarından, aşiret geleneğinden kaynaklı tarihi hafızaya sahip olması hem de aile çevresinin Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne olan bağlılığından dolayı Azad yoldaşımız da yurtseverlik duygularıyla büyümüştür. Apocu mücadeleyi yakından tanımış, gerillaların yaşamına bizzat şahit olmuştur. Liseye kadar okul okumuş, araştırmış, aydınlanmış ve bilinçlenmiştir. Yüreğindeki sıcak duygular ve bilincindeki aydınlanmış hakikat ile Kürdistan için kendisinin de mücadele etmesi gerektiğine inanmıştır.

Bu temelde 1990’da önce bir ERNK militanı olarak köyde, şehirde ve kırda üzerine düşen görevleri yerine getirmiştir. Yaklaşık 4 yıl boyunca bu temelde mücadele ettikten sonra 1993 yılında ARGK saflarına katılarak bir gerilla olmuştur. Mücadelemizin en çetin dönemlerinde Zagroslar’da yıllarca gerillacılık yapmış, büyük cesaretiyle eylemlerde en önde yer almış, sömürgeci TC askerlerine dünyayı dar etmiş ve edindiği tecrübelerle yetkin bir Apocu komutan olmuştur. Zagroslar’dan Behdinan’a, Behdinan’dan Kandil’e nerede devrimci bir görev ve sorumluluk varsa kesin başarıyı hedefleyerek üzerine yürümüştür. Katıldığı birçok eylemde önemli başarılar elde ederek birçok kez ödüller almıştır. Kazandığı pratik tecrübeleri Apocu ideoloji temelinde zafer komutanlığına dönüştürmek için Önderlik Sahası’na gitmiş ve Önder Apo’nun eğitiminden geçmiştir. Önder Apo’nun yaşamına bizzat tanıklık etmiş, Önderlik tarzını yakından görüp önemli dersler çıkarmış ve partinin büyük güvenini kazanan bir militan olarak Önder Apo’nun güvenliğinde yer almıştır. Önder Apo ile kaldığı süreç yaşamında temel bir dönüm noktası olmuş ve Önderlik’ten öğrendikleri yaşamının mihenk taşlarını oluşturmuştur.

Önder Apo’nun iyi bir öğrencisi, yetkin bir militanı ve yürekten bağlı bir yoldaşı olarak Apocu ideoloji temelinde tekrardan yüzünü Kürdistan dağlarına dönmüştür. Zagros dağlarında 2011 yılına kadar bu temelde bir yürüyüşün sahibi olan Azad yoldaşımız, özellikle 2011 sürecinde gerillanın geliştirdiği kapsamlı devrimci operasyonlara öncülük etmiştir.

DAİŞ gericiliği Suriye ve Irak coğrafyasında başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkların başına musallat olunca, Azad yoldaşımız da yılların tecrübesiyle silahını almış ve Kuzey-Doğu Suriye halkımızın mücadelesine güç vermiştir. DAİŞ faşizmine karşı en ön saflarda mücadele eden Apocu bir komutan olarak, Ortadoğu halklarını ve insanlığı bu beladan kurtaran mücadeledeki şerefli yerini almıştır. Tarihi görevini yerine getirdikten sonra tekrardan yüzünü Kürdistan dağlarına dönmüş ve TC faşizmi karşısındaki varlık ve özgürlük mücadelesine devam etmiştir.

Savaş sürecinde bir ayağını kaybeden, gazi olan ve ancak protez ile yürüyebilen Azad yoldaşımız, bunu kendisi için asla bir engel olarak görmemiş, devrim yürüyüşünü kesintisiz bir biçimde devam ettirmiştir. Hatta Önderlik ve şehitler gerçeği karşısındaki mevcut katılımını her zaman yetersiz görmüş, partimiz PKK’ye fedai eylem raporu yazarak fedai eylem yapma önerisinde bulunmuş ve bunun için ısrar etmiştir. Azad yoldaşımız fedai ruhu, Apocu çizgiye olan tereddütsüz bağlılığı, yılmaz militanlığı ve bitmez enerjisiyle ERNK militanlığından ARGK savaşçılığına, HPG komutanlığından demokratik modernite gerillacılığına kadar 32 yıllık devrimci yaşamına büyük başarılar sığdırmıştır. Bulunduğu alanlarda Komuta Konseyi üyesi olarak en üst düzeyde görevler yürütmüş ve eyalet komutanlığı yapmıştır.

ADINI KÜRDİSTAN TARİHİNE YAZDIRDI

Azad yoldaşımız coşkulu kişiliği ve katıldığı ilk gündeki heyecanıyla Kürdistan halkı ve ülkesi için yapmak istediği daha birçok şey varken, talihsiz bir biçimde kanser hastalığına yakalanmıştır. Devrimci moral ve Apocu inançla bu hastalığa karşı mücadele etmiş, tedavi olmuş ve hastalığı alt etmeyi başarmıştır. Ancak son dönemde hastalığı tekrardan nüksetmiş ve şehadetine neden olmuştur. Verdiği son nefeste dahi kalbi Önderliği, şehitleri ve halkı için çarpan Azad yoldaşımız, mücadele yaşamına önemli başarılar sığdırarak, Apocu fedai militanlığı ve komutanlığı en yetkin biçimde temsil ederek adını Kürdistan kahramanlık tarihine yazdırmıştır.

Yurtsever Çelê halkımızın ve tüm Kürdistan halkının her daim gurur duyacağı, tüm Kürt gençlerinin kendilerine örnek alacağı ve silahını yerde bırakmayarak mücadelesini sürdüreceği Azad Çelê komutanımızı, biz yoldaşları da amaçlarını gerçekleştirip hayallerini mutlaka başararak mücadelemizde yaşatacağımızın sözünü veriyoruz.

Bu temelde tekrardan değerli yurtsever ailesine, Çelê halkımıza ve yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.”