Kürdistan ve Türkiye'de '21 Şubat' etkinlikleri

Amed, Batman, Mardin, İzmir ve Aydın'da Dünya Ana Dili Günü toplantıları düzenlendi, Kürtçeye sahip çıkma çağrısında bulunuldu.

21 Şubat Dünya Ana Dili Günü kapsamında birçok kentte basın toplantıları düzenlendi. Toplantılarda, Kürtçeye sahip çıkma çağrıları yapıldı.
 
AMED

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Demokrat Partisi–Bakur (PDK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), İnsan ve Özgürlük Partisi ile Azadî Hareketi’nin Kürt dilinin geliştirilmesi, resmi dil olması ve okullarda öğretilmesi amacıyla kurduğu Kürt Dil Platformu, basın toplantısı düzenledi.  Sur’da bir otelde düzenlenen toplantıya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP’li milletvekilleri İmam Taşçıer, Nusrettin Maçin ve 9 Kürt partisinin temsilcileri katıldı.
 
Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Cizirî, Kürtlerin ana dillerine sahip çıkmadığı takdirde Ortadoğu’daki kadim bir halkın yok olacağı uyarısında bulundu.
 
"Dil insanın var oluşudur, bir milletin var oluşudur” diyen Cizirî, tüm Kürtlere evde, sokakta ve yaşamın her alanında Kürtçe (Kurmancî, Kırmançkî) konuşmaları çağrısında bulundu. Cizirî, Kürtçenin Kürt aydınları için 'kırmızı çizgi' olması gerektiğini vurgulayarak, “Kürtçe yazma ve konuşma her Kürt aydının üzerindeki sorumluluktur” dedi.
 
Açıklamanın ardından basın emekçilerinin sorusu üzerine konuşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Kürt siyasi hareketinin, Kürtçenin korunması ve gelişimi için yaptığı çalışmaları hatırlattı ancak bunların yeterli olmadığını belirtti. Güven, Kürt kurumlarının iletişim dilinin Kürtçe olması gerektiğini vurguladı.

Toplantoya katılan parti temsilcilerinin tümünün erkek olmasını eleştiren Güven, Kürtçeyi bugünlere taşıyanın anneler olduğunu söyledi.
 
İZMİR
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Gençlik Meclisi, Kürtçe ve Türkçe olarak yaptıkları açıklama ile herkesi farklı ana dillerine saygı göstermeye çağırdı.
 
İzmir İl Örgütü binasında yapılan açıklamada,  yıllardır diller, kültürler ve inançları hedef alan yasakçı zihniyetin bugün AKP tarafından devam ettirildiği belirtildi. HDP’li gençler, tekçi, erkek egemen zihniyetin baskısı altında yok edilen, yaşayan ve direnen tüm dilleri selamlayıp, anadiline sahip çıkan herkesi farklı anadillerine saygı gösterme çağrısında bulundu.
 
İHD İzmir Şubesi de şube binasında basın açıklaması düzenledi. Açıklamanın Kürtçesini Şube Yöneticisi Vatan Çeçen, Türkçesini ise Deniz Bayrak okudu. Açıklamada, bireylerin kendi ana dillerinde eğitim almasının engellenmesinin en büyük insan hakkı ihlallerinden olduğu belirtildi.
 
BATMAN
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve HDP Batman Kadın Meclisi üyeleri de HDP binasında açıklama yaptı. TJA ve HDP'li kadınların yanı sıra kimi belediye eşbaşkanları da etkinliğe katıldı. Bekirhan Belde Belediyesi Meclis üyesi Gülistan Sönük, Kürtçe konuşmanın ve yazmanın önemine dikkat çekti.
 
MARDİN
 
HDP Mardin İl Örgütü de il binasında toplantı düzenledi. HDP İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, "Bu topraklarda var olan diller iktidar tarafından baskı ve faşist politikalar ile yok edilmek isteniyor” dedi.

AYDIN
 
HDP Aydın İl Örgütü, parti binasında basın açıklaması düzenledi. HDP Aydın İl Eşbaşkanı Ayşenur Vaizoğlu, "Bu coğrafyada yaşayan farklı diller yasaklar ve asimilasyonun kıskacına alınarak yok edilmeye çalışılmaktadır" dedi.