Kürdistan kentlerinde işgal saldırıları protesto edildi

Dersim, Erzurum ve Adıyaman'da Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Sanat Sokağı’nda yaptığı açıklamayla işgal saldırılarını protesto etti. “Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz” pankartı taşınan açıklamada, alkışlar eşliğinde “Savaşa hayır” sloganı atıldı. Açıklamadan önce konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Eşbaşkanı Ferhat Yıldız, savaş karşı barıştan yana olduklarını ancak AKP iktidarının ülkeyi savaşa sürüklendiğini belirtti.
Platform adına açıklamayı okuyan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nazlı Çelik Öz, Türkiye ve Ortadoğu’nun birlikte yaşam umudunun AKP-MHP iktidarının savaş politikalarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. İktidarın siyasi ömrünü uzatmak amacıyla savaş politikalarını sürdürdüğünü kaydeden Öz, “Bu savaş politikaları ile bir yandan da Kürt kazanımlarının yok edilmesi amaçlanmaktadır. İktidarın yarattığı derin ekonomik krizden çıkış yolunu Kürt halkına saldırarak, iktidarını sürdürmek istiyor. Her nerede olursa olsun Kürt halkı işgal politikalarının kendilerine yönelik olduğunu biliyor. Hiç kuşkumuz yok ki bu savaşta Kürt halkı galip gelecek. Bizler de her ne olursa olsun bu savaşa karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.
 
ERZURUM
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Erzurum İl Örgütü de parti binası önünde yaptığı açıklamayla saldırılara tepki gösterdi. Açıklamayı okuyan İl Eşbaşkanı Muammer Duman, ülkenin tüm kaynaklarını sömüren “güvenlikçi” politikaların, her evdeki sofrayı küçültürken, bölgeyi ise karanlık bir faşizm alanına dönüştürdüğünü söyledi.
Duman, şunları ifade etti: “Barış sürecinin terk edilmesi savaş politikalarına hizmet etmiştir. Yeniden başlayan çatışmalı süreç ile beraber kamu kaynakları heba edilmiş; Türkiye toplumunda halkı kin ve nefrete yönlendirecek boyutta ırkçılık ve milliyetçilik körüklenmiştir. Halkımızın en temel isteği olan bir arada yaşama ve ortak gelecek umuduna darbe vurulmak istenmiştir.  
 Tüm halkların ve inançların eşitliği üzerine kurulacak olan onurlu bir barış, Ortadoğu’yu krizlerden kurtaracak tek formüldür. Emperyalistlerin çizdiği sanal sınırlar, uyguladığı politikalar, halkımızın gerçeği ile örtüşmemektedir. Bugün bölgede yaşanan tüm krizlerin temelinde Kürt sorunu vardır. Umudunu savaşa güvenlikçi politikalara bağlayan, milliyetçiliği körükleyerek, halkımızın rızasını alacağını sanan AKP iktidarı büyük bir yanılgı içerisindedir. Halkımızın bu talebini görmeyenler kurulacak ilk sandıkta hesap verecektir.”

ADIYAMAN
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adıyaman İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Partililerin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de eyleme katıldı.
HDP Adıyaman İl Eşbaşkanı Bekir Gürbüz, "Silahla yürütülen her yöntem kan, gözyaşı ve ölümden başka bir sonuç doğurmamakta ve çözümü de geliştirmemektedir. İçinden geçtiğimiz yoksulluğu da göz önüne aldığımızda, savaşın ekonomik bunalımı daha da derinleştireceğini görmekteyiz. Hepimiz bu ağır faturanın bedelini katmerli ödemekteyiz” dedi. 
Gezi davasında verilen mahkumiyet kararlarına da tepki gösteren Gürbüz, “Gezi, Türkiye toplumunun ekolojik, demokratik ve toplumsal bir dirilişidir. Gezi, Türkiye toplumunun demokrasi umududur. Gezi’ye sahip çıkıyor, yaşanan hukuk trajedisini kabul etmiyoruz" diye belirtti.