Laurent: Türkiye’nin saldırılarının olduğu köyleri yerinde incelemek istiyoruz

Barış heyeti olarak Güney Kürdistan’a giden Fransa Komünist ve Cumhuriyetçi Vatandaş Grubu Senatörü ve Fransa Senatosu Başkan Yardımcısı Pierre Laurent, “Enternasyonalist dayanışmamızı göstereceğiz” dedi.

Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentine barış heyeti üyesi olarak giden ve bir dizi temaslarda bulunan Fransa Komünist ve Cumhuriyetçi Vatandaş Grubu Senatörü Pierre Laurent, “DAİŞ’e karşı mücadele ederken Kürtleri alkışlayanlar şimdi sırtını dönmemeli, Türk devletinin saldırılarına tepki göstermeli” dedi.

Türk devletinin Kürt bölgesine yönelik düzenlediği saldırılara yönelik sessizliğe tepki göstermek ve dayanışma göstermek için geldiklerini belirten Laurent, “Bu saldırılara karşı Avrupa ve Fransa’da basının sessizliğine tepki göstermek için buradayız. Saldırı yerine gelerek, dayanışmamızı dile getirmek, saldırının durmasını talep etmek, bilgi edinmek ve ülkelerimize giderek, Fransa ve Avrupa’da sessizlik duvarını kırmak için geldik” dedi.

Kürtleri DAİŞ’e karşı yürüttükleri direnişte desteklendiğini hatırlatan Laurent, şöyle konuştu: “Türkler Kürtlere saldırdığında başka yerlere bakmamalıyız. Bugün yapılan NATO zirvesinde Türkiye’nin Kürtlere istediği saldırıyı yapma imkanı sağlama ihtimali var. Yapılabilecek müzakereler, tavizler karşılığında Türkiye, Kürtlere istediği gibi saldırabilir. Buna karşı da duyarlılık yaratmak, böyle olmaması gerektiğini dile getirmek istiyoruz.”

‘IRAK TOPRAKLARINA GİRİŞİMİ YASAKLADILAR’

DOHA Havaalanı’na bir Fransız arkadaşı ile geldiklerinde, Irak topraklarına inmelerinin yasak olduğunu kendilerine aktarıldığını söyleyen Laurent, “Fransız Konsolosluğu’nu aradım ve dışişleri bakanlığı nezdinde giriş iznimi aldı. Ama Fransız arkadaşım geri dönmek zorunda kaldı. Biliyorum, çok sayıda aktivist barış heyeti olarak Erbil’e gelemedi. Avrupa ülkeleri bu heyeti engellemek için çok çaba harcadı ve ben bunu bir skandal olarak nitelendiriyorum” diye konuştu.

‘BİRÇOK GÖRÜŞME YAPTIK’

Hewlêr’de gün YNK, Goran hareketi temsilcileri ve milletvekilleri başta olmak üzere Güney Kürdistan parlamentosunda yer alan ya da hangi görüş olursa olsun bütün siyasi partilerle görüşmeler yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini de sözlerine ekleyen Laurent, şunları belirtti: “Bu (dün) akşam Dışişleri Bakanı ile de görüştük. Dışişleri bakanı KDP adına heyet ile görüştü. Farklı siyasi temsilcilerle görüştük, saldırılara tepkilerimizi de dile getirdik. Enternasyonalist dayanışma amacıyla, barış heyeti kapsamında gazeteciler derneği, Iraklı eski milletvekili dernekleri ile görüşmeler yaptık.

Bakanın gelişi olumlu bir hareket, heyet ile diyalog anlamına geliyor. Bu aynı zamanda heyetin gelişinin bir yankı yaratması, buradaki basında gündem olması ile de bağlantılı. Bakana sorduğumuz sorulara olumlu yanıt vermedi ama çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Planladığımız görüşmeler, Birleşmiş Milletler ofisi önünde basın toplantı yapacağız. Enternasyonalist dayanışmamızı göstermek istiyoruz.

Saldırıların sonucunu bölgede direkt görmek istiyoruz. Bu barış heyeti ile halk ile yapmayı planladığımızı yapmak istiyoruz.”

‘NATO TOPLANTISI, KÜRTLERE YÖNELİK SALDIRILARIN DURMASI ÇAĞRISI YAPMALI’

NATO toplantısından Kürtlere yönelik saldırıların durması çağrısının çıkması gerektiğini de dile getiren Laurent, Batılı güçlerin, Kürtler olmasaydı, DAİŞ’e karşı mücadeleyi kazanamayacağını da hatırlattı.

Şu anda art niyetli görüşmelerin yürütülme ihtimaline de dikkat çeken Laurent, NATO’nun Ankara ilişkilerin rahatlaması için Türkiye’nin Kürdistan’a ve Kürtlere saldırmasına göz yumması endişesi taşıdığını belirtti. Ayrıca Türkiye ile NATO güçleri arasındaki çıkara ilişkisine Kürtlerin alet edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye ile NATO arasında art niyetli bir anlaşmanın tercih edilmemesi gerektiğini de belirten Laurent, “Fransa, Almanya ve Avrupa, AB ülkeleri, Türklerin Kürt halkına yönelik saldırı istemiyoruz demeli” diye devam etti.

‘KÜRTLERE KİMSE SIRTINI ÇEVİRMEMELİ’

“DAİŞ’e karşı savaşan Kürt savaşçıların cesaretini, direnişini selamlayan herkese, sırtınızı çevirmeyin diyorum. Bugün Türk devleti, Erdoğan illegal bir şekilde, uluslararası sözleşmeleri ihlal ederek, Kürt halkına saldırıyor” diyen Laurent, Kürtlerin DAİŞ çetelerine karşı savaşırken, çok sayıda hayatı feda ettiğini belirtti. Türk Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın ise DAİŞ çeteleri ile tehlikeli anlaşmalar yaptığını söyleyen Laurent şöyle konuştu: “Bizim uzun vadeli, demokrasi, adalet ve özgürlük ortağımız Kürtlerdir. Kürtlerin öz yönetimi ve geleceğini inşa etmesi mücadelesini destekliyoruz, dayanışmayı da Kürtlerle inşa etmeliyiz. Dünya kamuoyu da Erdoğan’ın karanlık politikalarına karşı çıkarak, Kürt halkının yanında olmalıdır.”