Peşmerge komutanı: Peşmergeler havadan vuruldu

Peşmerge Bakanlığı komutanlarından Qadir Xoranî, Metina’daki saldırının gerilla izi taşımadığını belirterek, saldırının ya F-16 ya da insansız hava aracı ile gerçekleştiğini kaydetti.

5 Haziran günü KDP’li güçleri taşıyan onlarca araçlık bir konvoy, Türk devletinin işgal saldırılarında bulunduğu ve çatışmaların yaşandığı Metina’da gerilla noktalarına ilerlemek isteyince şiddetli bir patlama yaşandı.

5 KDP'linin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin bir açıklama yapan HPG, zırhlı aracın imha edilmesine yol açabilecek herhangi bir silahın gerilla güçleri tarafından kullanılmadığını belirtti.

HPG, “Bu araçtaki patlamanın nasıl gerçekleştiği araştırılmaya muhtaç bir konudur. Biz HPG olarak ya ortak bir heyetin ya da bağımsız bir heyetin bu olayı araştırıp netleştirmesini gerekli görüyoruz” dedi.

Uzmanlara göre hedef alınan zırhlı aracın görüntüleri de saldırının havadan yapıldığına işaret ediyor.

Bu yönlü bir açıklama da Peşmerge Bakanlığı bünyesinde komutanlık görevini yürüten Qadir Xoranî'den geldi. RojNews’in haberine göre uzun zamandır komutanlık yapan Qadir Xoranî, Facebook sayfasında bir paylaşımda bulundu.

Aynı zamanda askeri alanda uzmanlığı olan Xoranî, patlamayı üç madde halinde şöyle değerlendirdi:

"-Ben kendim de zırhlı araçlara bindim. Söz konusu zırhlı araç çok sağlam ve güçlüdür.

-Araçta gerilla mermilerine ait hiçbir iz yok. Füze ile yapılmış olsa, aracın dört bir yanına isabet etmiş olmalı ya da en azından tekerleri parçalanmış olmalıydı.

Yaralı peşmergelerin ifadelerine göre çatışma yaşanmadı.  Yaralı peşmergeler, araca havadan saldırı olduğunu belirtiyorlar.  Fotoğraflardan da aracın ya F-16 uçağı ya da insansız hava aracı ile bombalandığı anlaşılıyor."

F-16 VE SİHA’SI OLAN TERÖRİST BİR GÜÇ YAPTI

Qadir Xoranî, isim vermeden F-16 veya SİHA sahibi olan “terörist bir gücün” saldırıyı gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Qadir Xoranî şunları ekliyor:

“Bana göre bu terörist olay, ya F-16 ya da insansız hava aracı ile, terörist bir güç tarafından Kürdistan peşmergesine karşı gerçekleştirildi. Bunun arkasında siyasi bir amaç var. Bu saldırı planlıdır ve amacı Kürtler karşı savaşı yoğunlaştırma ve Kürdistan bölgesini yok etmeyi amaçlıyor.”