'Peşmerge ve Başur Türk devletinin hedefinde'

Peşmergeye Derin komutanlarından Awat Qehremani ile Siyasetçi Yasin Eli, peşmergeleri Türk devletinin hedef aldığını belirtti, herkesi Türk devletine karşı ayağa kalkmaya çağırdı.

Türk devletinin işgal saldırılarına tepki gösteren Peşmergeye Derin komutanlarından Awat Qehremani ile Siyasetçi Yasin Eli, KDP’nin Kürtler arası savaştan kaçınması gerektiğini belirtti.

Awat Qehremani, "Her şey farzdır ki üzerinde iyice araştırma yapıldıktan sonra kararı açıklarsın. Hiç araştırmadan kimseyi töhmet altında bırakamazsın. PKK’nin açıklaması çok yerindedir, tarafsız bir heyet bu olayı araştırmalıdır. Biz mi bu olayı yapmışız yoksa Türk devleti mi yapmış. PDK de çok iyi biliyor ki o araç havadan vuruldu. Çünkü arabanın parçalanmış şeklinden bellidir" dedi.

Qehremani, "İyi biliyorum ki olacak bir savaş çok kötüdür ve Kürtlerin aleyhinedir" diyerek, şöyle devam etti:
"Kürtler arası bu gerginlikte Türk devletinin kesinlikle parmağı vardır. Türk devleti PKK’yi yenilgiye uğratamıyor, onun için Kürtler arası savaş çıkarmak istiyor. Böylelikle Kürtler kendi arasında savaşırken o izleyecek. Kesinlikle KDP Kürtler arası bir savaştan kaçınmalıdır. Çünkü Kürt halkı böyle bir savaşı desteklemiyor. Özellikle de Başûrê Kurdistan için Kürtler arası bir savaş çok tehlikelidir. Kürtler arası bir savaş çıkmaması için bütün Kürt partileri, aydınlar, yurtsever halk bunun karşısında durmalıdır. Böyle bir süreçte Kürtler arası bir savaş en kötü durumdur."

'PKK'NİN BAŞUR'DA FAALİYET YÜRÜTMESİ HAKKIDIR'

"Başur'un durumu iyi değil her yönden. Bir de Kürtler arası böyle bir savaş çıkarmaya çalışıyorsun" diye tepki gösteren Qehremani, "Biz nasıl Kürtsek PKK de bizim kadar Kürttür. PKK’nin Başûrê Kurdistan'da faaliyet yürütmesi hakkıdır. KDP tarihini inceleyelim, kuruluş yılından beri ömrünün yarısını Rojhilat'ta geçirdi. Şimdi kalkmışlar, 'PKK Başûrê Kurdistan'dan çıksın, Bakûr’da faaliyet yürütsün, burası onların yeri değil, Türk devleti ondan kaynaklı burayı işgal ediyor' diyorlar. Bu kesinlikle yanlış bir söylemdir. Türk devletinin tek bir amacı var, Musul'a kadar olan her yeri işgal etmektir. Türk devleti kendisi diyor, 'Afrika'da bile bir Kürtlere ait bir statü oluşsa biz müdahale ederiz' diye. Buna rağmen Türk devleti Başur'un kazanımlarını mı koruyacaktır! Eğer biri Türk devletinin amacını anlamamışsa hiçbir şey bilmiyor demektir. Çünkü Türk devleti Kürt düşmanıdır, bu apaçık bellidir. Kürdü kendi düşmanı olarak görüyor" şeklinde konuştu.

Qehremani, devamla şu hususlara dikkat çekti:
"Kürtler arası çıkacak bir savaş başta KDP olmak üzere Başûrê Kurdistan büyük bir zarara girecektir.
Çok iyi hatırlıyorum ki o zamanlar biz de dağlarda savaşıyorduk, PKK ve KDP kendi aralarında anlaşma yapmışlardı. PKK Kandil olmak üzere Başur'un birçok yerine yerleşecek diye. Onun için aklım almıyor, kendin anlaşmaya imza atacaksın, zamanında şimdi de ne işleri var burada, Başur'dan çıksın, diyorsun. Kesinlikle böyle bir söylem Türk devletinin KDP’ye söylettirdiği bir söylemdir. Anlam da veremiyorum KDP niye Türk devletinin bütün söylediklerini yerine getiriyor... Bu çok yanlış bir siyasettir. Böyle bir siyaset ne KDP’ye ne Kürtlere hizmet etmektedir, sadece Türk devletine hizmet etmekten başka bir şey değildir. Kesinlikle KDP, Kürtler arası bir savaştan kaçınmalıdır. Böyle bir savaş ne KDP’ye ne de Kürtlere kazandırır, sadece Türk devletine kazandırır.

'BÜTÜN KÜRTLER TAVIR GÖSTERMELİ'

Demin söylediğim gibi bütün yurtsever Kürt halkı, aktivistler, yazar ve siyasetçiler böyle bir savaşın karşısında olmalı ve tavır göstermelidir. Kürtler arası bir savaş Kürtlere zarardan başka bir şey kazandırmaz. Kesinlikle kimse tarafsız olmamalı, herkes tepkisini ortaya koymalıdır.
Tarih boyunca Kürtler hep birbiriyle savaştı ve Kürtler kendi arasındaki savaşlardan ne kadar zarar gördüğünü gördük. Kürtler arası savaş her zaman Kürt düşmanlarının çıkarına olmuştur. Onun için bütün Kürt partileri ve siyasi fraksiyonlar bu savaşın karşısında olmalı ve KDP’yi uyarmalılar.
YNK alanda büyük bir güçtür ve etkisi vardır. Başta YNK olmak üzere Goran, Yekgurti, İslami vb. diğer Başur partileri KDP’yi bu konuda uyarmalıdır. KDP, Kürtler arası bir savaştan kaçınmalıdır. Çünkü Kürt halkına büyük bir zarar verir böyle bir savaş."

'ASIL HEDEF BAŞUR'U İŞGAL ETMEK'

Siyasetçi Yasin Eli ise şu değerlendirmeleri yaptı:
"Şu an bölgede yaşananlar çok açıktır ki Türk devletinin siyasetidir. Türk devletinin Başûrê Kurdistan'ı işgal etmesinin nedeni PKK değildir. Şu an işgal ettiği yerlere karakolları, radar sistemlerini kalıcı olarak yerleştiriyorlar. Aynı zamanda kurduğu üsler de her türlü istihbarat sağlamak içindir. Belki bu üsleri PKK’ye karşı kurmaktadır, yalnız bilinmelidir ki orayı işgal etmek Başûrê Kurdistan'ı işgal etmek içindir. Yakın dönemde gördük ki Türk devleti her türlü katliamı yapıyor ama dünya buna sessiz kalıyor. Libya, Azerbaycan, Rojava ve özellikle yıllardır Başur'da katliamlar yapmaktadır.

'PEŞMERGELERİ TÜRK DEVLETİ KATLETTİ'

Peşmerge Kürt halkını korumak için oluşturulmuş bir güçtür ama şimdi KDP, Türk devletinin istemiyle gerillaya karşı savaştırmaya çalışıyor. Yıllardır Türk devleti Başûrê Kurdistan'ı fiilen işgal etmiş ve ekonomik kaynaklarını başta petrol olmak üzere bazı kişilerin eliyle kendi devletine aktarmaktadır. Türk devletinin amacı bellidir, hepimiz görmekteyiz. Amacı iki yıl sonra yani 2023'te Lozan Antlaşması'nın süresi dolduğunda Başur’u kendi topraklarına katmaktır. Onun için 4 parça Kürdistan'daki Kürt halkı bu saldırılara karşı durmalıdır.
Bu son oluşan olayda herkes biliyor ki o peşmergeleri Türk devleti katletti. Yakın bir zamanda da bu ortaya çıkacaktır da. Bunların hepsi Türk devletinin provokasyonlarıdır. Bu tür provokasyonlarla Kürt güçlerini birbirine düşürterek alanda kendini güçlendirmeye çalışmaktadır.
Şu an çok önemli bir süreçten geçmekteyiz, bütün Kürt halkı, siyasi partiler, yazarlar vb. kesimler Kürtler arası savaşa karşı çıkmalılar ve tavır göstermelidirler. Özellikle bazı kesimler var, Türk devletinin işgaline karşı küçük bir ses bile çıkartamıyorlar. Gerçekten bu ayıp bir şeydir. Senin siyasi bir partin olacak ve sen Kurdistan'ın işgaline karşı hiçbir tavır göstermiyorsun. Onun için buradan bütün siyasi partilere ve diğer kesimlere sesleniyorum; Türk devletinin işgaline karşı seferber olun ve buna karşı tavrınızı geliştirin. Başûrê Kurdistan'da Kürt halkı bu kadar kazanım elde etmişken korumasız kalmamalı.
Kaç yıldır Türk devletinin ekonomisi dibi vurmuş, Kürtlere karşı savaşında şimdi Kürtler arası savaş çıkarmaya çalışarak kendini bu durumdan kurtarmaya çalışıyor. Hem de buradaki kaynakları sömürmeye çalışmaktadır. Dünya devletlerinden bu işgale karşı tepki göstermelerini beklemek yanlıştır çünkü onlar bu işgale tepki göstermeyeceklerdir. Onun için bütün siyasi partiler ve diğer halk kesimleri bu işgale karşı durmalılar ve tavırlarını ortaya koymalılardır. Şu anki durum Enfal'den daha tehlikeli bir durumdur. Çünkü bütün Kürt halkı katliamla yüz yüzedir. Onun için bütün kesimlerin tavır alma ve tepki gösterme zamanıdır.

'NORMAL BİR SÜREÇ DEĞİL, HERKES ALANLARA ÇIKMALI'

Buradan herkese sesleniyorum; bu süreç normal bir süreç değil. Herkes alanlara çıkmalıdır ve tepki göstermelidir. Kimse bu savaşın Türk devleti ve PKK arasındaki bir savaş olduğunu zannetmesin. Türk devleti yıllardır Kürt halkını katlediyor, onun için bu savaş Kürtler ve Türk devleti arasındaki savaştır. Kim başka türlüsünü düşünürse gaflet içindedir. PKK, Türk devletini zayıflatmış durumda, bu sürece destek verip Türk devletini Kürdistan'dan atmalıyız. Bu sürece karşı sessiz olmamız Türk devletinin çıkarlarına hizmet etmektir.

Geçenlerde 5 peşmergenin katledilmesinde her şey apaçık ortadayken, kimin yaptığı ve nasıl yapıldığı... Ama Avrupalı devletler ve bazı kesimler bu katliamı PKK’nin üzerine yıkmak istiyor. İşgale karşı olan sessizliğimizden kaynaklı bu devletler ve kesimler bu katliamı PKK’nin üzerine yıkmak istiyorlar. Bizim burada işgale gösterdiğimiz tavır ve tepkiyle diğer devlet ve kesimler de bu işgale karşı ses çıkartacaklardır. Biz sessiz kaldığımız için Türk devleti NATO’nun açık açık yardımıyla Kürt halkını katletmekte ve Kürdistan'ı işgal etmektedir. Bu işgale karşı herkesin ayağa kalma zamanıdır."