PKK: Newroz'u yaygın kutlayalım!

PKK Yürütme Komitesi, tüm insanlığı tehdit eden koranavirüs salgınını hafife almadan, her türlü zorluğu yenip engeli aşarak uygun biçimlerde Newrozu yaygın kutlamaya çağırdı.

PKK Yürütme Komitesi’nin Newroz açıklaması şöyle:

“Kürt halkı ve bölge halkları olarak yeni bir Newrozu yaşıyoruz. Ağır sorunlara ve ciddi engellere rağmen, her alanda Newroz ateşleri yanıyor ve tarihin en eski Özgürlük Bayramı olan Newroz coşku içinde kutlanıyor. Büyük bir umutla yeni bir bahar ve yeni bir Newroz yılı karşılanıyor. Birlik, direniş ve özgürlük günü Newroz, halkımız ve demokratik güçler tarafından tarihi anlamına uygun olarak yaşanıyor. Yeni Newroz yılında her türlü zulme karşı özgürlük direnişinin Newroz ruhuyla çok daha güçlü ve başarılı bir biçimde gelişeceği anlaşılıyor.

NEWROZ YILINDA DAHA GÜÇLÜ SAVAŞACAĞIZ VE BAŞARACAĞIZ

Bu temelde, başta Önder Apo olmak üzere tüm yoldaşların, gerilla güçlerimizin, kadınların ve gençlerin, yurtsever halkımızın, Ortadoğu halklarının ve demokratik insanlığın Newrozunu kutluyor, yeni Newroz yılında yürütecekleri özgürlük mücadelesinde hepsine üstün başarılar diliyoruz. Çağdaş Kawa Mazlum Doğan başta olmak üzere, büyük Newroz Şehitlerimiz Zekiye, Rahşan, Berivan, Ronahi, Sema, Sinan, Navdar ve Serhat Yoldaşlar şahsında Haki Karer’le başlayıp Tekoşin Amanos’a kadar uzanan tüm kahraman şehitlerimizi saygı, sevgi ve minnetle anıyor, amaçlarını başarma ve anılarını yaşatma sözümüzü yineliyoruz. Hareket ve halk olarak yeni Newroz Yılında Önderlik ve Şehitler çizgisinde daha güçlü savaşacağımızı ve daha büyük başaracağımızı belirtiyoruz.

Bilindiği gibi, insanlık tarihinin yaşayan en eski Özgürlük Bayramı Newroz olmaktadır. Demirci Kawa’nın yaktığı Newroz ateşi, 2632 yıldır insanlığın yolunu aydınlatmakta ve sürekli güçlenen özgürlük bilinci ve iradesi olarak tarihi rolünü oynamaya devam etmektedir. Kürtlerin anaları ve ataları olan Medlerin Dehak zulmüne karşı kazandığı tarihi zafer, bugün de tüm halklara ve ezilenlere ilham kaynağı olmaktadır. Nasıl ki binlerce yıl önce Medler tüm ezilenleri birleştirerek Dehak zulmünü yıkmayı başarmışsa, bugün de torunları olan Kürtler tüm halkları ve ezilenleri birleştirerek geliştirdikleri direnişle günümüzün Dehaklarını yenilgiye uğratmakta ve tüm insanlığı güncel Dehaklar olan DAİŞ, El Kaide ve AKP-MHP faşizminden kurtarmaktadır.

 Bu doğrultuda son Newroz yılında da tarihin en büyük devrimci direnişlerinden birinin yaşandığı ve kalıcı etkisi olan büyük zaferlerin kazanıldığı ortadadır. Nitekim günümüzün Dehakı olan DAİŞ’e yönelik son darbe 2019 Newrozu öncesi vurulmuş ve 2019 Newroz’unda tüm halklara ve insanlığa “DAİŞ’in toprak hakimiyetinin sona erdirildiği” müjdesi verilmiştir. Newroz şehitlerimizin anısına geliştirilen devrimci intikam direnişi AKP-MHP faşizmine öldürücü darbeler vururken, 31 Mart 23 Haziran yerel seçimlerinde AKP-MHP faşizmine ağır bir yenilgi yaşatılmıştır. Son Newroz yılı, Kürt soykırımını öngören faşist-sömürgeci zihniyet ve siyasetin ağır yenilgiye uğratıldığı ve özgürlük umutlarının her zamankinden çok daha fazla güçlendiği bir yıl olmuştur.

HALKIMIZ HER TÜRLÜ ENGELİ AŞARAK NEWROZU KUTLAMAKTADIR

Yeni Newroz yılına işte bu gelişmeler temelinde girilmektedir. 8 Mart kutlamalarında Kürdistan’da ve dünyanın dört bir yanında kadınların ortaya koyduğu özgürlük iradesi, yaşanan büyük coşku ve direniş şimdi Newroz kutlamalarının temelini oluşturmaktadır. Her ne kadar “Koronavirüs salgını” denen büyük bir felâketle böyle bir özgürlük doruklanmasının önü alınmaya çalışılsa da, kadınlar ve gençler öncülüğündeki yurtsever halkımız her türlü zorluğu yenip engeli aşarak Newroz Özgürlük Bayramını kutlamakta, özgür yaşam iradesini bir kez daha çok net bir biçimde ortaya koymaktadır. Tecridi kırma, faşizmi yıkma ve demokrasiyi kurma iddiasını her alanda net bir biçimde göstermektedir.

YAYGIN NEWROZ KUTLAMASINA ÇAĞIRIYORUZ

Açık ki, 2020 Newroz’unda özgürlük mücadelemizi kitlesel olarak geliştirmemizin ve özgürlük irademizi Newroz meydanlarında milyonlar halinde ortaya koymamızın önüne koronavirüs engeli çıkmakta veya çıkartılmaktadır. Kuşkusuz dört parça Kürdistan’da ve yurtdışında halkımızın ve dostlarımızın tüm insanlığı tehdit eden bu felâketi dikkate alması, varlığını ve sağlığını koruyacak bir yaklaşım içinde olması gerekir. Böyle bir tutum ve yaşanan felâketin ciddiyeti asla hafife alınamaz. Ancak söz konusu engeli aşmak ve Newroz kutlamalarını uygun biçimlerde geliştirmek de mümkündür. Nitekim böyle yapılmakta, Newroz meydanlarında toplanma yerine her evin önü, her sokak, her mahalle, her köy, her dağ bir Newroz meydanı haline getirilerek, Newroz kutlamaları bu biçimde çok daha yaygın ve kitlesel kılınmaktadır. Böylece iktidar ve devlet sisteminin kanserleşme aşaması olan kapitalist modernite düzeninin ortaya çıkardığı koronavirüs engeli etkili bir biçimde aşılmaktadır. Bu noktada, başta kadınlar ve gençler olmak üzere yurtsever halkımızın büyük bir irade ve yaratıcılık göstereceğine inanıyor, bu durumun en anlamlı Newroz kutlaması olduğu inancıyla herkesi bu temelde daha yaygın Newroz kutlamasına çağırıyoruz.

Çok açık ki, deprem, çığ, sel, koronavirüs benzeri her türlü felâkete rağmen, faşist-soykırımcı saldırılarda herhangi bir azalma ve zayıflama yaşanmamaktadır. Hatta faşist-soykırımcı AKP-MHP yönetimi söz konusu olaylardan da yararlanarak saldırı ve katliamlarını daha da artırmaktadır. Dikkat edilirse, İmralı işkence ve tecrit sistemi daha da ağırlaştırılmakta, İmralı’daki son durumu öğrenmek için yapılan aile ve avukat başvuruları bile reddedilmektedir. Birçok devlet koronavirüs nedeniyle zindanları önemli ölçüde boşaltmışken, AKP-MHP faşizmi tıka basa doldurmuş olduğu zindanlarından bir kişi bile bırakmamaktadır. Faşist baskı ve terör hızından hiçbir şey kaybetmemekte, Kürdistan’ın Rojava ve Başur parçalarına yönelik soykırımcı işgal saldırıları devam etmektedir. Devrimci direnişle faşist-soykırımcı zihniyet ve siyaset yenilmedikçe ve AKP-MHP faşizmi yıkılmadıkça Türkiye’nin demokratik, Kürdistan’ın ise özgür olamayacağı bir kez daha net bir biçimde görülmektedir.

AKP-MHP FAŞİZMİ YIKILACAK, İMRALI TECRİDİ PARÇALANACAKTIR

İşte Newroz, bu temelde yeni bir tarihi direniş hamlesinin başlangıcı olmaktadır. Yurtsever halkımız ve tüm devrimci-demokratik güçler, her türlü engeli aşarak Newrozu tarihi anlamına uygun olarak yaşayacak ve AKP-MHP faşizmine karşı tecridi kırma, faşizmi yıkma ve her alanda demokrasiyi kurma hamlesini geliştirecektir. Böyle bir direnişi 8 Mart ve Newroz direniş ruhuyla, ulusal kahramanlık ruhuyla, Mazlum ve Agit ruhuyla yürütecek ve mutlaka başaracaktır. Sonuçta AKP-MHP faşizmi yıkılacak, İmralı tecridi parçalanacak, Önder Abdullah Öcalan’ın özgür yaşar ve çalışır koşullara kavuşması sağlanacaktır. Bu da Kürdistan’ı özgür, Türkiye ve Ortadoğu’yu demokratik hale getirecektir.

Bu temelde, Newroz ruhunu yaşayan ve bunun için etkinlik yapan herkesin Newroz’unu bir kez daha kutluyor, dört parça Kürdistan ve yurtdışındaki halkımızı Newroz ruhuyla ulusal birliğini ve örgütlülüğünü geliştirerek özgürlük direnişini daha da yükseltmeye, Türkiye halklarını ve devrimci-demokratik güçlerini tecride ve faşizme karşı demokrasiyi kazanmak için birleşik devrim mücadelesini daha da büyütmeye, tüm Ortadoğu halklarını ve ezilen insanlığı koronavirüs gibi büyük felâketler üreten kapitalist modernite sistemine karşı özgürlük ve demokrasi mücadelesini birlikte ve daha güçlü geliştirmeye çağırıyoruz!”