Serhat'ın asi yürekli yiğidi: Canfeda Zilan

2012 yılında özgürlük mücadelesine katılan Canfeda Zilan, Zagros’un asi, sarp ve heybetli dağlarında gerillacılığı öğrenir. Bu dağlarda yoldaş olur, bu dağlarda korkusuz bir savaşçı olur ve bu dağlarda özgür yaşamın sırrına ulaşır.

Yaşam gün ile başlar. Tüm yüzler güne dönük, tüm yürekler gün ile ısınır. Bir başlangıç, bir yenilik ve bir umuttur gün. Gün-güneş gibi parlak, sıcak ve yeniliklerle dolu nice kahramanlar yaşadı, savaştı bu topraklarda. Hiç bakmadılar arkalarına ve hiç korkmadılar. En çok sevenlerdi yaşamı, en bağlı olanlar. En büyük mutlulukları yaşadıkları gibi, en büyük acıları da yaşayanlardı. Acı ile bilenip, en sade, en temiz ve derin duygularla yoğrulanlardı. Ne bir, ne on, ne de yüz; binlerce yiğit, binlerce kahraman. Tanınması, anlaşılması ve anılması gereken binlerce güzel insan.

Canfeda Zilan’da bu kahramanlardan biridir. 1993 yılında van’da dünyaya gelir. Yurtsever ve direniş kültürüne sahip bir ailede yetişir. Ülkeye ve halkına bağlılığı Canfeda’nın özgürlük mücadelesine fedaice katılmasını sağlar. 2012 yılında özgürlük mücadelesine katılan Canfeda Zilan, Zagros’un asi, sarp ve heybetli dağlarında gerillacılığı öğrenir. Bu dağlarda yoldaş olur, bu dağlarda korkusuz bir savaşçı olur. Ve bu dağlarda özgür yaşamın sırrına ulaşır. 2014 yılında Êzîdî halkının DAİŞ saldırılarından kurtarıp koruyabilmek için Şengal’e doğru yol alır. Canfeda Zilan; ismi gibi fedai ruhla fedaice bir eylem yaparak 7 Mayıs 2015 yılında şehit oldu.

FEDAİ EYLEM YAPTI

Mücadele arkadaşı Şoreş Gilîdax, Canfeda Zilan’ı şu cümlelerle anlatmaya başlıyor: "2013 yılında Zagros alanında Şehit Rahime Tepesi’nde kendisini tanıdım. Aslında Canfeda arkadaşı daha görmeden ismini çok duymuştum. Onu tanıyanlar büyük bir gülümseyişle başlardı anlatmaya. Canfeda arkadaşı yoldaşlığı ve fedakarlığı ile tanırdı tüm arkadaşlar. Arkadaşla tanışır tanışmaz sanki yıllarca beraber kalmışız gibi bir samimiyet gelişti. Canfeda arkadaş için yoldaşlık her şeyin önündeydi. Yoldaşlığındaki derin duyguları ve bilinci Canfeda arkadaşın daha güçlü katılmasının zemini oluyordu.

Kendisi ile ilgili hiçbir şeyi yeterli görmüyor daha iyi katılmak için kendisini sorguluyordu. Bu yüzden Önderliğin düşünce ve felsefesini anlama arayışı çok güçlüydü. Okuma, yazmaya çok ilgiliydi. Ana diline bağlıydı, yazıları Kürtçeydi. Kültürüne de çok bağlıydı, dengbêjî okuyordu. Yaşam içinde çok atikti. Tüm görevlerde kendisini öne veriyordu. Hem yaşama olan sevgisi hem de yoldaşlarına olan bağlılığı Canfeda arkadaşı bulunduğu ortamda katılımı ile belirgin olmasında neden oluyordu. Canfeda arkadaş tüm yoldaşları tarafından çok seviliyordu. Canfeda arkadaşın düşmana karşı büyük bir kini vardı. Yaşamı sevdiği kadar düşmanından nefret ediyordu. Savaşta da, yaşamda da kendisini öne sürüyordu. Yaşamında kendisine esas aldığı fedaice katılımı savaş içinde de esas alıyordu. Düşmanı ile savaşırken tek düşündüğü yoldaşlarını koruyup, tüm değerlerinin intikamını alabilmekti.

Fedailik üzerine sürekli yoğunlaşması vardı. Rapor da yazmıştı, önerisi vardı. Önerisi kabul edilmemişti. Ancak Canfeda arkadaş yer aldığı tüm eylemlere fedai ruhla katılıyordu. En son Şengal'de DAİŞ’e karşı düzenlenen eylemde Pirdoğan arkadaş ile birlikte saldırı eylemine gittiler. 3 tepe kaldırıyorlar. Düşmana yakınlaştıklarında cihaz üzerinde tüm arkadaşlar ile konuşup başarılar dileyip vedalaştılar. Uzun süre çatıştıktan sonra fedai eylem gerçekleştirdiler. Bu arkadaşlar sıradan kişiler değiller önderlik felsefesini, örgütü tanıyorlardı. Düşmanını tanıyorlardı. Bu bilinç ve ruh ile yaşayıp eylemlerini gerçekleştirdiler. Bizim de görevimiz bu kahramanların yoldaşları olarak anılarına sahip çıkıp mücadelelerini zafere taşımaktır."