Sınırdan Afganlar geçti ama Kürt geçemedi

Kuzey Kürdistan ile Doğu Kürdistan sınırından her gün yüzlerce Afgan mülteci elini kolunu sallayarak giriş yaparken, İran’dan siyasi sebeplerle Türkiye’ye geçiş yapmak isteyen Kürt aile, sınır kapısında yakalandıktan sonra İran’a iade edildi.

Türkiye son günlerde Afgan yüzlerce kişinin Türkiye’ye girişini konuşuyor.

Herhangi bir önlemin bile alınmadığı sınırda yüzlerce Afgan, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra insan tacirlerinin ve onlarla işbirliği halinde olan askeri yetkililerin eline düşüyor.

Minibüslere ve teknelere bindirilen Afganlar ya trafik kazasında ya da Van Gölü’nde bulundukları teknenin batması sonucu hayatını kaybediyor. Sadece geçen yıldan bu yana 100 düzensiz göçmen bu kazalarda hayatını kaybetti.

ASKERLER SİLAH ZORUYLA İRAN’A GERİ GÖNDERDİ

Afgan mültecilerin sınırdan geçişine izin verilirken, güvenlik nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen 5 kişilik Kürt ailesi siyasi nedenlerden ötürü 12 Temmuz gecesi Kapıköy sınırından Türkiye’ye giriş yapmak istedi. Ancak Kapıköy karakoluna bağlı askerler Kürt ailenin etrafını sardı. Derhal karakola götürülen Kürt aile Türkiye’ye geçiş yapmak istediklerini söyledi ancak askerler herhangi bir işlem yapmadan aileyi götürüp İran sınırına geri bıraktı ve silah zoruyla yeniden İran’a geçmeye zorladı. Aile buna karşı çıktıklarını ancak askerlerin havaya ateş açarak kendilerini İran’a dönmeye zorladığını aktardı.

Yeniden İran’a dönen aile can güvenliklerinin tehdit altında olduğunu duyurdu.