TEV-ÇAND ve NÇÊ Şengal’e sahip çıkmaya çağırdı

Kürt kültür hareketi TEV-ÇAND ve Êzîdxan Kültür Merkezi (NÇÊ), KDP ve Bağdat'ın Şengal’e yönelik baskılarına tepki göstererek, Şengal’e sahip çıkmaya çağırdı.

TEV-ÇAND ve NÇÊ yaptıkları ortak açıklamada Hozan Dilgeş'i anarak, ''Hozan Dilgeş, genç yaşta devrim mücadelesine katılarak, Êzdayatî'nin kadim Kürtlüğünü ve Mardin köklü yurtseverliğini kendi şahsında birleştirdi” dedi.

Açıklamada, “Hozan Dilgeş'i saygıyla anıyor ve onun yarattığı değerleri özgür ve demokratik Kürdistan'da, Êzîdxan yönetiminde, Êzîdxan'ın özgürlüğünü koruyarak, yaşatma sözünü veriyoruz” diye belirtildi.

9 Ekim'de PDK ve Bağdat arasında Şengal'e karşı imzalanan anlaşmayı hatırlatan TEV-ÇAND ve NÇÊ, bu anlaşma gereği 1 Aralık 2020'de Şengal'e müdahale edildiğini belirtti.

Açıklamada, ''Söz konusu anlaşmayla Şengal'e yerleşme ve Şengal'de Türk devletine zemin hazırlama dışında KDP'nin herhangi bir hesabı bulunmamaktadır. Türk devleti ve KDP'nin çıkarları ekseninde Irak hükümeti Şengal'e müdahalede bulundu'' denildi.

TEV-ÇAND ve NÇÊ, ''Êzîdxan iradesine yapılan müdahale açıkça bir düşmanlık olup, özerklik istemlerine, özyetim ve özsavunmaya yönelik bir karşı bir duruştur'' ifadelerini kullandı.

Açıklamada son olarak başta Êzidîler olmak üzere tüm Kürtlere çağrı yapılarak, Bağdat hükümet, KDP ve Ankara’nın Şengal’e yönelik saldırılarına sessiz kalınmaması istendi.