TUAY-DER: Bir an önce tecrit kalkmalı

TUAY-DER Amed Eşbaşkanı Mehmet Emin Güzel, tutsakların taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini istedi.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla siyasi tutukluların başlattığı süresiz dönüşümlü açlık grevlerinin 200’üncü gününe ilişkin Kayapınar ilçesinde bulunan dernek binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantıya Hakların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il yöneticileri, TUAY-DER üye ve yöneticileri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları ve tutuklu aileleri katıldı.

'AÇLIK GREVİNDEN SONRA İHLALLER ARTTI'

TUAY-DER Eşbaşkanı Mehmet Emin Güzel, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla siyasi tutsakların süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlattığını belirterek, “Sayın Abdullah Öcalan ailesi ve avukatları ile görüşmelerin sağlaması ve cezaevlerinde ağırlaşan infaz ve tecrit koşullarının düzeltilmesi talebi ile tutsaklar 27 Kasım 2020 tarihinde başlattığı süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemi 107 cezaevine yayılarak 200’üncü gününde devam ediyor” dedi.
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri her geçen gün daha da arttığına dikkat çeken Güzel, ihlallerin sürekli hale getirildiğini, özellikle salgının bahane edilerek infaz kanununda yapılan değişikle kurulan idari ve gözlem kurulunun siyasi tutukların tahliye edilmesini engellendiği bilgisini paylaştı. Güzel, konuşmasının devamında, “Pandemi gerekçesiyle tutsakların cezaevi içerisindeki tecrit koşulları ağırlaştırılmıştır. Açlık grevine giren tutsaklar grev süresince tek kişilik hücrelerde tutularak tecrit edilmekte, gerekli iaşeler yeterli oranda verilmemektedir. Ayrıca hastaneye sevk talepleri pandemi koşulları gerekçe gösterilerek karşılanmamakta ve sağlık hakkına erişim güçleştirilmektedir” dedi.

'HEMEN ADIM ATILMALI'

Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumlara seslenen Güzel, “Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin tecrit koşullarının giderek ağırlaşması ve cezaevlerinde süresiz dönüşümlü açlık grevlerinin 200'üncü gününde olması nedeniyle yasaların tüm tutsaklar yönünden eşit olarak uygulaması Sayın Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve hak ihlallerinin sonlandırılması için Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumlara bir an önce adım atmaya bir kez daha davet ediyoruz” diye kaydetti.