İşgalci Türk askerleri 2 kişiye çıplak işkence yaptı

Rojhilat'a geçmeye çalışan 2 kişi, Saray ilçesinde gözaltına alındı, çıplak halde silah dipçiği ve taşla işkence gördü.

Sınırdan 'a Rojhilat Kürdistan'a çalışmak için geçmeye çalışırken Saray ilçesinde işgalci Türk askerleri tarafından gözaltına alınan 2 kişi, çıplak işkenceye uğradı. 15 Nisan’da sınırda bulunan Türk Rasim Çömez Piyade Komutanlığına bağlı askerlerce gözaltına alınan Gani Kaya ve Celalettin Yalçın, Van Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. Şikayetçi olmamaları için işkence yapan askerlerce tehdit edildiklerini belirten Kaya, yaşadıkları anlattı.

‘SİLAH DİPÇİĞİ VE TAŞLA İŞKENCE YAPTILAR'

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre arkadaşıyla birlikte İran’a çalışmaya gittiklerini fakat pasaportları olmadıkları için sınırı geçmeye çalıştıklarını belirten Kaya, İl Emniyet Müdürlüğüne verdiği ifadede şunları anlattı:

 “Sınırda askerler tarafından yakalandık. Tarafımıza herhangi bir konuşma yapılmaksızın isimlerinin sonradan A.U. N., N.G. ve B. K.  olduğunu öğrendiğim piyade askerleri tarafından işkence olayına maruz kaldık. Bu kişiler silah dipçikleriyle ve botlarıyla kafama defalarca vurdular. Olay yerinde kafamda kanama ve sırtımda şişkinlik meydana geldi. Adını belirtmiş olduğum piyade askerleri tekrar silah dipçikleri kullanarak ve tekme atarak kaburga kemiklerime zarar verdiler. Beni dövdükten sonra dönüşümlü olarak arkadaşım Yalçın’ı da darp ettiler. Piyade askerleri beni yüzüstü yere yatırırken kim olduğunu görmediğim bir piyade askeri yerde bulmuş olduğu yaklaşık 5 ya da 6 kiloluk bir taşı kaldırarak sert bir şekilde sırtıma vurdu. Hala sırtım bundan kaynaklı olarak ağrımaktadır. Daha sonra beni yerden kaldırarak suratıma ve dudağıma yumruk atmaya başladılar. Sonucunda ise dudağımda ve suratımda kanama meydana geldi.”

 ZORLA ELBİSELERİ ÇIKARTILDI

Daha sonra elbiselerinin zorla çıkartılıp çıplak bir şekilde kendilerine işkence yapıldığını kaydeden Kaya, şöyle devam etti:

“Bu askerler bizi sadece tek boxer kalacak şekilde soydular ve önümüzde bulunan dere yatağına girmemizi ve yüzümüzde meydana gelen kanları silmemizi sert bir şekilde dile getirdiler. Bize hitaben  ‘eğer silmezseniz bu soğuk sudan sizi çıkartmayız’ dediler. Ben ve Yalçın derenin içerisine girerek yüzümüzdeki ve başımızdaki kanları temizledik. Müteakiben bizi darp eden personellerin kalmış oldukları bir kuleye doğru yürümeye başladık.  Yolda yürürken de darp ve işkenceye maruz kaldık. Kuleye geldiğimizde bize şiddet uygulayan askerler, bize; ‘Jandarma ekipleri gelince dağdan düştük, dereden yuvarlandık, ayağımız kaydı, bundan dolayı bu hale geldik’ şeklinde beyanda bulunacaksınız' diyerek tehdit ettiler."

Karakola geldikten sonra jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındıklarını anlatan Kaya,  Özalp Devlet Hastanesi’ne kaldırıldıklarını ve bir gün sonra ise İl Emniyet Müdürlüğüne getirilerek gözaltında tutulduklarını söyledi. İşkence yapan askerlerlerin kendileri hakkında şikayetçi olduğuna dikkat çeken Kaya, şunları söyledi: “Beni darp eden şahıslara karşı hiçbir şekilde fiziki bir müdahalede bulunmadım, zaten tam teçhizatlı olan askerlere elimde bir çakı bıçağı bile yokken, kötü haldeyken nasıl karşılık verebilirim. Ben, kendilerinin darp raporu aldıklarını kendileriyle aynı hastanede tedavi görmem sebebi ile öğrendim. Ben onlara karşılık vermedim ve onlardan şikayetçiyim.”