Tutsak annesi Ateş: İnfaz yasası çocuklarımızı da kapsamalı

Oğlu Mehmet Veysel Ateş'in 6 yıldır Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'nde hükümlü olduğunu söyleyen anne Aysel Ateş, "Koronavirüs salgınından dolayı çocuklarımızın ne halde olduklarını bilmiyoruz. İnfaz yasası onları da kapsamalı " dedi.

Covid-19 pandemisinin dünya üzerindeki etkisi her geçen gün hızla ilerlerken, Kürdistan ve Türkiye'de de vaka ve ölü sayıları artıyor. Kamuoyunda endişelerin ayyuka çıkmasıyla birlikte, özellikle çocukları tutsak olan ailelerin de kaygıları büyüyor. AKP-MHP rejiminin infaz yasasında yapacakları düzenlemenin siyasi tutsakları kapsamaması ailelerin tepkilerine neden oluyor.

Oğlu Mehmet Veysel Ateş'in 6 yıldır Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'nde hükümlü olduğunu söyleyen anne Aysel Ateş, siyasi tutsakların infaz yasasının dışında kalmasını anlam veremediğini belirtti. Görüşlerde çocuklarının yanlarına gidene kadar birçok zorluk çektiklerini kaydeden anne Ateş, her şeye rağmen bir şekilde çocuklarını gördüklerinde buruk da olsa mutlu olabildiklerini ifade etti.

Koronavirüs pandemisinden kaynaklı görüşemediklerini söyleyen Anne Ateş, şöyle devam etti: “Görüş yapmamayı da çocuklarımızın sağlıklarını riske atmamak için kabullendik. Ama bu infaz yasasının siyasi tutsakları kapsamaması bizim için kabul edilecek bir durum değil. Şunu belirtmek isterim ki biz, çocuklarımız için af istemiyoruz. Çünkü onlar affedilecek bir şey yapmış değiller."

Koronavirüsü salgınının dünyaya yayıldıktan sonra genç, yaşlı, zengin veya fakir ayırt etmediğini vurgulayan anne Ateş, "Virüs herkesi etkiledi. Cezaevlerinde 4-5 kişilik yerlerde daha fazla insan yerleştirilmiş, yemekleri az ve kötü geliyor. Tek nefes aldıkları havalandırma yerleri çok küçük. Hasta tutsakların da sayısı fazla. Oğlumla 2 aydır görüşemiyoruz. Fakat en son telefonla konuşmamızda durumun orada ciddi olduğunu ve virüsün cezaevlerine bulaşmasına az kaldığını söylemişti. 'Elinizden geleni yapın' demişti bana” diye konuştu.

'YASA İLE TECAVÜZCÜLER ÇIKACAK'

Siyasi tutsakların infaz yasası düzenlemesinden yararlanmaları için yapılan ve yapılacak olan her kampanyaya destek olacaklarını ifade eden anne Ateş, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Bu kampanyaları çok yararlı ve insani buluyorum. Destekleyenler insani duygularla yaklaşıyor. Elimden geldiğince bu kampanyalara destek vereceğim. Ayrıca kendine 'demokratım' diyen tüm insanların destek sunması gerektiğine inanıyorum. Özellikle CHP’ye sesleniyorum; verdiğin sözlerin arkasında dur. CHP, söylediklerinin arkasında durmuyor ve kör, sağır, dilsizi oynuyor. MHP ise tamamen tecavüzcülerin ve çetelerin çıkmasını istiyor. AKP, CHP ve MHP haktan, hukuktan bahsediyorlar. Adil olsalardı bu kadar insanı ölüme bırakmazlardı. Hiçbir hukukta ve dinde insanların ölüme terkedilmesi yazmaz. Tutsakların eşleri, çocukları aileleri var. Benim torunum her gün 'Babam ne zaman gelecek?' diye soruyor. Biz bu kadar dikkat ederken onlar dört duvar arasında neler yapıyorlar diye düşünüyoruz. Tüm tutsak annelerine sesleniyorum; birlik olmamız gerekiyor ve biz çocuklarımızı kurtarmazsak kimse kurtarmaz. Fazla vaktimiz yok."