Van'da katliam protesto edildi, polis eylemcilere saldırdı

Van'da Konya’daki AKP/MHP'li ırkçıların yaptığı katliam HDP, CHP, EMEP, ESP ve 23 STÖ tarafından protesto edildi. Eyleme saldıran Türk polisi 5 kişiyi gözaltına aldı.

HDP, CHP, EMEP, ESP ve 23 STÖ Van’da bulunan Sanat Sokağı’nda ortak açıklama yaparak, Konya’da 7 kişinin ırkçı saldırı sonrasında katledilmesine tepki gösterdi. Basın açıklamasını okuyan İHD Şube Başkanı Mehmet Karataş, “Dün Konya’da 7 Kürt yurttaşın hunharca öldürülmesi göz göre göre gelmiş bir katliamdır. Katiller önceden bu aileye saldırmasına rağmen tutuklanmamış ve açık ırkçı, ayrımcı tehditlerine rağmen salıverilmiştir. Kürtlere ve HDP’ye yönelik ırkçı saldırılar, iktidarın söylem ve politikalarından bağımsız değildir. İktidar partisi mensuplarının söz konusu saldırıları kınamaması, faillerle yakın bir zihniyete sahip olması ve açıklamalarında failleri sahiplenmesi bu saldırıların artmasına yol açmaktadır. AKP-MHP iktidarının temsilcilerinin maktulleri suçlayan yaklaşımları, toplumsal barışı ve birlikte yaşam duygusunu zedelemektedir” dedi.

 IRKÇILIĞA KARŞI BİRLİK ÇAĞRISI

Karataş, şunları söyledi:

“Van Emek ve Demokrasi Güçleri olarak; yaşam hakkı başta olmak üzere ağır insan hakları ihlallerine ve toplumsal travmalara yol açan bu saldırıları kınıyoruz. Kürt kimliğine ve Kürtçeye yönelik her türlü ırkçı saldırıya zemin hazırlayan ve toplumsal barışı zedeleyen açıklamalardan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Tüm toplum kesimlerini, siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini bu ırkçı eğilime karşı toplumsal bütünlüğü savunmaya davet ediyoruz."
Açıklamanın ardından sloganlar atarak dağılan halka polis gaz bombası ve tazyikli su ile saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi darp edilirken, 5 kişi yine darp edilerek gözaltına alındı.