Van’ın köylerinde karantina değil, asker ablukası var

Van Valiliğinin, 'karantinaya alındı' diyerek açıkladığı köylerde herhangi bir sağlık tedbirinin alınmadığı, köylerin askerler tarafından ablukaya alınarak giriş çıkışların yasaklandığı öğrenildi.

Bütün dünya şu ana kadar 30 binden fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olan koronavirüs (covid-19) ile mücadele ederken, Türk devleti ise Kürdistan'da askeri operasyonlar yapıyor. İran ile sınır komşusu olan ve sınırdan her gün kaçak mülteci girişinin olması nedeniyle büyük bir endişe yaşanan Van’da virüse karşı şu ana kadar henüz bir önlem alınmış değil. İstanbul’dan gelen bir kişinin Han köyüne taziye gitmesinin ardından bu kişide koronavirüsü tespit edilince tedavi altına alındı. 1500 nüfusa sahip Çaldıran’ın Han Köyü, geçtiğimiz günlerde karantinaya alındı.

Van Valisi M.Emin Bilmez, konuya ilişkin "Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç, Çaldıran ilçesine bağlı Han Mahallesi ile Çatak’ın Alaçayır Mahallesi’ne bağlı Tellikaya ve Çemik mezraları karantinaya alındı" açıklamasında bulundu.

‘DOKTOR YOK, ÇAVUŞ VAR’

Han köyü sakinleri köye herhangi bir sağlıkçının gelmediğini, test yapılmadığını ve üç gündür sadece askerlerin köye giriş çıkışı yasaklama dışında bir çalışmanın olmadığını belirterek, "Köyümüz adeta abluka altına alındı. Askerler giriş çıkışları yasakladı ve hiçbir yere çıkamıyoruz. Ancak bu durum sanki köyde sağlıkçılar var ve bize test yapılıyor diye algılanıyor. Böyle bir şey yok, köyde doktor yok, çavuşlar ve askerler var. köyümüze ne gelen var, ne giden var" diyerek tepki gösterdi.