YNK arabulucu olmaya hazır

YNK Başkanlık Konseyi Üyesi Arêz Ebdullah, Türkiye’nin amacının işgal olduğunu belirterek Kürtler arası bir çatışmayı önlemek için arabuluculuğa hazır olduklarını belirtti.

RojNews’e konuşan YNK Başkanlık Konseyi Üyesi Arêz Ebdullah, Türk devletinin amacının işgal olduğunu belirterek, başta Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devlet yetkililerinin sona ermekte olan Lozan anlaşmasına yaptığı göndermelere dikkat çekti. 

AMAÇLARI İŞGAL

Ebdullah, “Türk devletinin amacı Güney Kürdistan’ı da içerisine alan Musul vilayetini daha önceki gibi Türkiye topraklarına katmaktır” dedi.

Türk devletinin işgali yerine getirmek için PKK’yi bir bahane olarak öne sürdüğünü belirten Ebdullah,  “PKK, Başîka Dağı'nda yok, Türkiye oraya neden askeri üs kurdu? Bu nedenle her kim ki Türk devletinin geliş sebebinin PKK olduğunu düşüyorsa, bu bir yanılgıdır. Türk devleti yönünü nereye verse orayı işgal ediyor” diye konuştu.

‘PKK ÇEKİLSE DE TÜRKİYE İŞGAL EDECEK’

“Şu sözlerim tarihe not edilmeli” diyen Ebdullah, şöyle devam etti: “Türkiye Kürdistan’ı işgal edecek. PKK sınırdan çekilse de Türkiye dönmeyecek ve Güney Kürdistan'ı işgal edecek. KDP, bir an önce Türkiye'nin bölgeyi işgal etme gerekçesinin PKK olduğu fikrini değiştirmelidir.”

‘YNK ARABULUCU OLMAYA HAZIR’

PKK ve KDP arasında arabuluculuk yapmak için YNK’nin hazır olduğunu belirten Ebdullah, YNK’nin Kürtler arası bir çatışmaya karşı durduğunu ifade etti.

YNK VE PEŞMERGE BAKANLIĞI HABERDAR DEĞİL

YNK Başkanlık Konsey Üyesi Ebdullah, KDP'nin bölgeye güç göndermesinden ne YNK ne de Peşmerge Bakanlığı’nın haberdar edilmediğine dikkat çekti:

“Kürdistan Bölgesi'nin mevcut yasalarına göre pêşmerge, Zaxo'dan Kandil'e, Xakurkê ve Sîdekan'a kadar her yere gidebilir. Ama ne Pêşmerge Bakanlığı ne de YNK’nin bölgelere gönderilen güçlerden haberdar değil. Böyle bir dönemde bu gücün oraya gönderilmesi Türk ordusuna destek olarak yorumlanıyor. Ama eğer Türkiye’nin saldırılarından önce ya da saldırılarının son bulmasından sonra oraya gitseydi farklı yorumlanırdı.”

PKK VE KDP’YE ÇAĞRI

Ebdullah, KDP ve PKK’ye şu çağrıda bulundu: “PKK ve KDP’nin birbirini anlaması sağlanmalı. PKK Güney Kürdistan'daki durumu dikkate almalı, KDP de PKK'yi Türk işgali için bahane etmemelidir. Mevcut anlaşmazlıkları diyalog yoluyla çözelim. Türkiye'nin tehlikeli bir planı var, Kandil’e ve Kürdistan'ın tüm bölgelerine ulaşmak istiyor.”