Zendûra tepesinde tarihi direniş

Adım atamaz hale geldiler, zira bataklığa saplanmışçasına attıkları her adımda tuzaklarla karşılaştılar. O yükseklikte ve karanlıkta Zendûra işgalci güçler için cehennemden farksız oldu.

2 bin metre rakımlı Zendûra tepesi, Metina ya da diğer adıyla Berwarî bölgesine düşüyor. Bu tepe kuzeyden Kuzey Kürdistan’ın sınırlarına, batıda Heftanin’e, güneyde Amediye ve Qadîşê hattından Garê’ye, doğudan ise Zap’a komşu. Yaylalarıyla ünlü bu bölge verimli topraklarında yetişen bin bir çeşit ot nedeniyle koçer (göçebe)lerin uğrak noktalarından biri.

Yıllardır Kürdistan özgürlük gerillaları tarafından korunan bölgede büyük çalışmalar yürütüldü. Gerillalar şu ana kadar Zendûra’yı kıt imkanlarla delip savaş tünelleri hazırladılar. Deyim yerindeyse karınca topluluğu misali gerillalar çalışarak bu tünelleri tamamlayabildi. Zendûra artık gerillayı bağrında koruyan bir kaleye dönüştü.

HAVADAN İNEN ASKERLER HAREKET EDEMEDİ

23 Nisan günü sömürgeci Türk ordusu bu bölgede hala süren askeri bir hareketlilik başlattı. Buna karşı Kürdistan Özgürlük Gerillası ise Cenga Xabûr Devrimci Hamlesi’nin startını verdi. İlk gece Türk ordusunun çok sayıda savaş uçağı Zendûra, Derar ve Koordine tepelerini bombaladı. Gece yarısında ise helikopterlerle askerlerini bu üç tepeye indirmeye çalıştı. Karşı saldırıya geçen gerillalar bu girişimi boşa çıkarttı.

Askerlerini indirmede ısrarlı olan ve her denemesinde bunu başaramayınca indirmeyi sınıra yakın bölgelere yapmak dışında Türk ordusunun önünde başka seçenek kalmamıştı. İnen askerler adım adım ilerlemeye çalıştı, ardından da tuzak ve sabotajlarla karşılaştılar. Adım atamaz hale geldiler, zira bataklığa saplanmışçasına attıkları her adımda tuzaklanmış bombalarla patlattı. O yükseklikte ve karanlıkta Zendûra işgalci güçler cehennemden farksız oldu.

Ardından ise sömürgeci Türk ordusu yeniden savaş uçaklarını devreye soktu, niyeti bu kez hava desteğiyle ilerlemekti. Saatlerce süren bu saldırı da onlar açısından hiçbir sonuç vermedi. İşgalci ordu günlerdir bu şekilde ne ilerleyebildi, ne de kaydedeğer bir başarı elde edebildi.

MODERN ÇAĞDA SAVAŞ TAKTİKLERİ

Gerillalar, Türk askerlerini sadece sabotaj eylemleriyle karşılamadı. Suikast, sızma ve saldırı taktiklerini hayata geçiren gerillalar, böylelikle modern çağda Kürdistan’daki savaşın nasıl yürütüleceğini sömürgecilere en açık bir şekilde gösterdi. Türk askerleri teker teker savaş cephesine dağılan iyi eğitilmiş birliklerin hedefi oluyor.

Korkuya kapılıp kaçan çok sayıdaki asker ise arazide kayboldu. Kimisi gece sızma taktikleriyle karşılaştı, kimi suikastçilerin ve kimi de hareket ettiği sırada patlayan bombanın hedefi oldu. Savaş cephesine çok sayıda askerin de son anda komutanlarına itaatsizlik edip istifa ettiği bilgilerini alıyoruz. Savaşın ilk 5 günlük sonuçlarına baktığımızda Türk ordusunun ağır hareket eden hantal bir ordu olduğunu göreceğiz. Bu orduyu hezimete uğratan şüphesiz gerilladır. Zendûra tepesi direnişi ise gerillanın sergilediği amansız direnişlerden biri olarak kayıtlara geçti…