41 Êzidî’nin cenazesi ailelerine teslim edildi

Toplu mezarlardan çıkarılarak kimlik tespiti için Bağdat’a götürülen 41 Êzidî’nin cenazesi bir törenle ailelerine teslim edildi.

2014 yılında DAİŞ çetelerinin Şengal’e yönelik soykırım saldırıları sırasında katledilen ve toplu mezarlara gömülen yüzlerce Êzidî’nin cenazesinin kimlik tespiti halen yapılamadı.

Resmi verilere göre, 3 Ağustos 2014 fermanda Şengal’de büyük bölümü toplu şekilde olmak üzere yaklaşık 5 bin kişi katledildi.

Binlerce Êzidî kadın ve çocuk kaçırılırken, binlerce kişi de Güney Kürdistan, Rojava ve Kuzey Kürdistan’a göç etmek zorunda kaldı.

Iraklı yetkililer işlemleri tamamlanan cenazelerden 41’i için tören düzenledi.  Pazartesi günü Bağdat'taki görkemli Şehitler Anıtı'nın önünde, katledilenlerin portrelerinin yer aldığı ve çiçeklerle örtülü tabutlarla, askeri bando eşliğinde askeri pikapların üzerinde geçit töreni yapıldı.

Irak Başbakanının temsilcisi ve Sağlık Bakanı’nın da katıldığı törende, cenazeleri ailelerine teslim edildi.

Irak medyasına göre halen onlarca cenaze için DNA işlemleri devam ediyor. Şimdiye kadar toplam 188 Êzidî’nin cenazesi ailelerine teslim edildi.

Teslim edilen cenazeler için 24 Ocak günü Solax’ta bir tören düzenlenmesi ve cenazelerin Herdan, Koço ve Qina Mihrkan köylerine götürülmesi bekleniyor. Cenazeler defnedildikten sonra her üç köyde de 3 gün boyunca hayır dağıtılacak.