İmir: Ormanları bilerek yakıyorlar

HDP Şırnak Milletvekili İmir, Türk ordusunun Kürdistan’daki ormanları yakmasının sürdürülen Kürt düşmanlığına dayalı savaş konseptinin bir parçası olduğunu söyledi.

Türk ordusu, Kuzey ve Güney Kürdistan’da hava kuvvetleri ağırlıklı imha operasyonlarını sürdürürken ormanları da yakıyor. Şırnak, Dersim ve Bitlis’teki yangınlar bugün de devam ediyor, halkın müdahale etmesi de engelleniyor. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, “Doğamız üzerinde bilinçli bir politika yürütülüyor. Ormanların yakılması ve müdahalenin engellenmesi de bunun gereğidir” dedi.

Bir süredir yangınların ardı arkası kesilmediği Kürdistan dağlarındaki ormanlarda binlerce hektarlık alan küle döndü. Cudi Dağı’nda çıkan orman yangınlarına herhangi bir müdahalede bulunulmamasının yanı sıra gönüllü söndürme ekipleri de engelleniyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, AKP-MHP iktidarının bu politikasını ANF’ye değerlendirdi. “Kürdistan’da izlenen durum özellikle de ateşin ormanlara kadar yayılması, AKP iktidarı yönetimi tarafından yürütülen bir konsepttir” diyen İmir, AKP’nin Kürt sorununun çözümü için oturulan masayı devirdikten sonra gün geçtikçe düşman bir ruhla Kürt halkının fikirlerine, yaşamına, evine, kimliğine saldırdığını söyledi.

SESSİZLİK FELAKETTİR

Soykırım siyasetinin doğaya da uygulanmasının vahşetin boyutunu gösterdiğini kaydeden İmir, bu vahşete karşı sessizliğin, ölüm ve felaket olduğunu belirtti. İmir, “Kürdistan doğasına yapılanlar, AKP’nin zihniyetidir. Birbirini tamamlıyor. Geçen seneden beri mezarları bombalayan bir zihniyettir. Halkın bu zihniyet ve anlayıştan kuşkusu olmaması gerekiyor. Kürdistan birçok taraftan işgal altında ve Kürt yaşamını, Kürdistan’ı boğmak istiyorlar. Kürt’e karşı tam tahammülsüzlük var” şeklinde konuştu.

DUYARLILIK OLUŞTURULMALI

Hem ulusal hem de uluslararası alanda duyarlılık oluşturmaları gerektiğinin farkında olduğunu dile getiren İmir, Kürt kimliğine, değerlerine, yaşamına, iradesine karşı olan bu kirli yüzü, Kürtlerin kültürüne ve ormanlarına kadar uzanan eli teşhir etmenin önemli bir görev olduğunu vurguladı.

KARŞIMIZDA MUHATAP YOK

Ormanların yakılmasına ilişkin Meclis’e soru önergesi sunduklarını kaydeden İmir, “Soru önergesinde kullandığımız birkaç kavram nedeniyle sorduğumuz soruları bile geri gönderdiler. Türkiye illerinde yangın çıktığında Türk basını flaş haber olarak veriyor. Ancak Kürdistan’da gerçekleşen olaylarda ilk saniyeden itibaren hem Orman İl Müdürlüğü’ne hem de Vali’ye bilgi veriliyor. Bunlara rağmen biz karşımızda bir muhatap bulamıyoruz” şeklinde konuştu.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Ne kadar bitki, hayvan ve canlı varsa yaşamını yitiriyor. En önemlisi de bu yangınlar göçlere neden oluyor. Onlarca aile artık yaşamlarını idame etmekte zorlanıp göç etmek zorunda kalıyor. Tepkimizi mücadele alanlarında ortaya koyacağız.”