Eutelsat, Press TV’nin yayınlarını durdurdu

Avrupa uydu operatörü Eutelsat, Avrupa Birliği’nin İran’a yönelik yaptırımları ardından İngilizce dilli İran haber kanalı Press TV’nin yayınını durdurdu.

Press TV gün içinde paylaştığı bir twitte, Avrupa Birliği’nin yaptırımları ardından Eutotelsat tarafından yayınlarının durdurulduğunu bildirdi.

AFP’ye yazılı bir açıklamada bulunan Eutelsat da Press TV’nin yayınlarını durdurduklarını doğruladı. 

Açıklamada, “Eutelsat, Avrupa Birliği'nin 14 Kasım 2022'de İran'daki ciddi insan hakları ihlallerinin faillerine yönelik ek yaptırımları kabul etmesinin sonuçlarını değerlendirdi” denildi.

Avrupa Birliği, aralarında İçişleri Bakanı ve protesto eylemleri sırasında tutuklanan kişilerin “zorla alınmış itiraflarını” yayınlayan Press TV’nin de olduğu 29 yetkili hakkında yaptırım kararı almıştı.

İran ve Doğu Kürdistan’da, Kürt genç kadın Jina Emini’nin 16 Eylül’de Tahran’da katledilmesinden bu yana benzeri görülmemiş bir halk hareketi yaşanıyor. Şimdiye kadar yüzlerce eylemci katledildi, onbinlercesi tutuklandı.

AB’nin yaptırımları ayrıca İran Kara Kuvvetleri Komutanı General Kiyumars Hayderi ile yasanın uygulanmasından sorumlu İranlı güçlerin eyalet sorumluları ve Devrim Muhafızları’nın şeflerini de hedef alıyor.

ABD geçtiğimiz ekim ayında ahlak polisi ve devrim muhafızları yetkilileri ile İletişim Teknolojileri Bakanı’nın vize ve mal varlıklarına da yasaklama getirmişti.