GÖRÜNTÜLÜ

HPG: Halkımız fedai komutan Edessa’ya layıkıyla sahip çıkacak

YJA Star komutanı Edessa Cejna 14 Ekim 2023 tarihinde Dersim’de şehadete ulaştığını belirten HPG, “Êlih ve Cizîra Botan’daki yurtsever halkımızın fedai komutan Edessa yoldaşımıza sahip çıkacağına inanıyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“Apocu fedai militan ve cesur YJA Star komutanı Edessa Cejna yoldaşımızın 14 Ekim 2023 günü Dêrsîm’de gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaştığının bilgisi kesinleşmiştir.

Edessa yoldaşımız büyük bir aşk ve istekle özgürlük mücadelesine katıldı. 23 yıl boyunca Xinêre’den Zagroslar’a, Dêrsîm’den Garê’ye, Xakurkê ve Gever’den tekrardan Dêrsîm’e kadar büyük bir kararlılıkla mücadele etti. Apocu fedai bir militan olarak görevden göreve koşarak savaş sahasında yetişen yetkin bir YJA Star komutanı oldu. Dêrsîm dağlarında Besê ve Zarifeler’in ardılı olup yiğitçe mücadele etti. Düşmanın her türlü yönelimine karşı kahramanca savaşarak Jiyan (Yıldız Durmuş), Roza, Zîn Cizre ve Çiçek Botanlar’ın özgür kadın komutanlığını devam ettirdi. Edessa yoldaşımız, özgür Kürt kadınının Dêrsîm’de yankılanan gür sesi oldu. ‘’Jin, Jiyan, Azadî’’ diyerek tüm yaşamını halkımızın ve kadınların özgür bir gelecek sahibi olmasına adayan Edessa yoldaşımız, ölümsüz bir kahraman olarak adını mücadele tarihimize yazdırdı. Edessa yoldaşımızın, nefes nefese yürüttüğü mücadele biz yoldaşları tarafından büyütülerek sürdürülecek ve zaferle taçlandırılacaktır.

Edessa yoldaşımızın doğup büyüdüğü Êlih (Batman) ve Cizîra Botan’daki yurtsever halkımızın, bağrından çıkardığı kahraman evladı ve fedai komutanı Edessa yoldaşımıza sahip çıkacağına ve anısına layık şekilde karşılayacağına inanıyoruz. Bu temelde başta Edessa yoldaşımızın değerli ailesine, Êlîh ve Cizîra Botan halkımıza ve tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Edessa Cejna yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Edessa Cejna
Adı Soyadı: Ece Yılmaz
Doğum Yeri: Êlih
Anne – Baba Adı: Leyla – Mehmet Ali
Şehadet Tarihi ve Yeri: 14 Ekim 2023 / Dêrsîm

Edessa yoldaşımız aslen Cizîra Botan’lı bir ailenin ferdi olarak direniş kenti Êlih’te dünyaya geldi. 10 yaşına kadar burada yaşayan yoldaşımız, daha sonra soykırımcı Türk devletinin baskılarından kaynaklı ailesi ile birlikte İstanbul’a taşındı. Bundan dolayı ülkemiz Kurdistan’dan uzakta yaşamak zorunda kaldı. Edessa yoldaşımız her ne kadar doğup büyüdüğü, kimliğini kazandığı Kurdistan’dan uzakta yaşasa da kendisini var eden öz değerlerinden kopmadı. Ailesinin derin yurtseverliği sayesinde soykırımcı Türk devletinin tüm asimilasyon politikalarına rağmen Kürt kültür ve dilinde ısrar ederek soykırımcı sisteme en anlamlı cevabı vermeyi bildi. Gençlik dönemlerinden itibaren Kurdistan’da yoğunlaşan savaşın da etkisiyle arayışlara giren Edessa yoldaşımız, ilk olarak yurtsever devrimci gençlik faaliyetlerinde yer aldı. Bu süreçte içinde bulunduğu toplumu, çevresini ve yaşamı daha iyi analiz etmeye başlayan yoldaşımız özellikle erkek egemenlikli toplumun kadına biçtiği rolün bilincine vararak mücadelesini daha da büyütme kararı aldı. Aynı zamanda 1999 yılında Rêber Apo’ya yönelik gelişen Uluslararası Komplo Edessa yoldaşımızın daha aktif bir katılıma yönelmesinin gerekçesi oldu. Soykırımcı sömürgeci Türk devletinin halkımıza yönelik baskı ve katliamlarına karşı en etkili mücadele yönteminin Kurdistan dağlarında gerillacılıktan geçtiğine kanaat getiren yoldaşımız bu temelde 2001 yılında gerilla saflarına katıldı.

Gerillaya katıldıktan sonra ilk eğitimini Xakurkê bölgesinde gören Edessa yoldaşımız, aldığı eğitimle kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına adapte oldu. Eğitimlerde yaşadığı yoğunlaşmalarla gerilla yaşamını tüm insanlığın özlem duyduğu kutsal amaçların ve duyguların yaşandığı yer olarak tarif etti. Bu nedenle bir an bile tereddüt etmeden tüm içtenliği ve sadeliği ile yaşama katıldı. Emekçi yönü ağır basan yoldaşımız, hiçbir çalışmadan geri durmayarak fedakarca mücadele etti. 2003 yılına kadar Xinêre bölgesinde mücadele eden yoldaşımız, bu süreçte kendisini ideolojik ve askeri olarak donatarak yetkin bir YJA Star gerillası oldu. Uluslararası Komplo’nun devamı olarak mücadele saflarımızda teslimiyeti ve ihaneti dayatan tasfiyeci unsurların aksine yüzünü savaşa çeviren Edessa yoldaşımız, heybetli dağları ile bilinen Zagroslar’a geçti. Zagroslar’da yaklaşık olarak 3 yıl kalan yoldaşımız, bu süreçte askeri olarak önemli tecrübeler kazandı. Daha sonra, Bakurê Kurdistan’da 1 Haziran Atılımı’yla başlayan savaş sürecine dahil olmak isteyen Edessa yoldaşımız, ısrarla Bakur’a ve özellikle de Dersîm’e geçmek istedi.

Bakur’da süren mücadeleye güç katmak ve işgalci Türk devletine Apocu bir kadın militan olarak gereken cevabı vermek için 2006 yılında Dersîm’e geçti. Dersîm’de birbirinden değerli birçok komutanımızla birlikte mücadele etme şansı bulan yoldaşımız, bu yoldaşlarından önemli tecrübeler edindi. Büyük bir iddia ve kararlılıkla mücadeleye başladığı Dersîm alanında düşmana karşı gerçekleştirilen birçok eylemde yer alarak yüreğinde yıllarca biriktirdiği öfkesini eylemlerde gösterdi. Dersîm’de bulunduğu 9 yıl boyunca ayak basmadık alan, yürümedik patika bırakmayan yoldaşımız, Dersîm Gözeleri’nden kana kana içtiği suyla yaşamın anlamını burada buldu. Dersîm’de aldığı her nefeste 1937-38 Tertelesi’nde şikeftlerde halkımıza karşı kullanılan kimyasal silahların kokusunu alan, her uzun gerilla yürüyüşünün ardından dinlenmek için durduğunda dağların doruklarından kendilerini uçurumlara bırakan Dersîm’li kadın ve gelinlerin çığlıklarını duyan Edessa yoldaşımız, her defasında düşmana olan öfkesini daha da biledi. Bu nedenle katılımını daha da büyütmesi gerektiğine inanan yoldaşımız, bu anlamda daha derinlikli yoğunlaşmalar yaşadı.

2015 yılında Dersîm’den Medya Savunma Alanları’na geçen yoldaşımız, Şehîd Berîtan Özgür Kadın Akademisi ve ardından da PAJK Şehîd Zîlan Akademisi’nde eğitim süreçlerine dahil oldu. Bu eğitim süreçlerinde uzun Dersîm pratiğini her boyutuyla çözümlemeye tabi tutan yoldaşımız, eksik kaldığı yanlarını tamamlamayı, edindiği tecrübeleri de yoldaşlarıyla paylaşmayı esas aldı. Paylaştıkça daha da toplumsallaşan yoldaşımız; Apocu yaşam tarzındaki net duruşu, kadın özgürlük ilkelerine olan bağlılığı ve emekle yoğrulmuş, sade dürüst kişiliği ile tüm yoldaşlarının kendilerine örnek aldığı bir PKK ve PAJK militanı oldu. Eğitim süreçlerinden sonra Garê, Xakurkê ve Gever bölgelerinde çalışmalar yürüten Edessa yoldaşımız, eyalet komutanlıklarında görev üstlendi, bulunduğu her alanda Devrimci Halk Savaşı’nın pratikleşmesi için çaba harcadı ve emek verdi.

Fakat Dersîm’e olan sevdası, adeta onu yine Dersîm’e çağırıyordu. Bu nedenle birçok değerli yoldaşımızla birlikte en zorlu şartlara birlikte göğüs gerdikleri, düşmana ağır darbeler vurdukları Dersîm’e yeniden geçti. Beraber mücadele ettiği yoldaşlarının anılarını kendine rehber edinen, kahraman şehitlerimizin hayallerini gerçekleştirme iddiasının yarattığı maneviyatı kuşanan Edessa yoldaşımız, ikinci defa geçtiği Dersîm’de tarihi bir sorumluluk üstlendiğinin bilinciyle mücadele etti. Burada düşmanın yoğun yönelimlerine ve imkansızlıklara karşı büyük bir aşk, irade ve kararlılıkla direnmeyi bildi. Özgür bir Kürt kadını ve komutanı olarak direniş bayrağını Dêrsîm’in doruklarında dalgalandırdı. Her koşul altında Apocu ideolojinin savunuculuğunu yaparak özgür yaşamın yaratıcısı olan Edessa yoldaşımız, 14 Ekim 2023 günü Dersîm’de gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşarak şehitler kervanına katıldı. Yoldaşları olarak böylesine değerli bir Apocu militan ve fedai komutanla aynı amaç ve hedefler için aynı mevzilerde savaştığımız için kendimizi şanslı görüyoruz. Bizlere bu şansı tanıyan Edessa yoldaşımızın hayallerini gerçekleştirme, kutsal mücadelesini Dêrsîm dağlarında sürdürme ve mutlaka zafere ulaştırma sözünü veriyoruz.”