Muhtarlar: Seçim sonucunu beğenmeyen AKP intikam alıyor

Saray'a biat etmedikleri için görevden alınan muhtarlar, 24 Haziran'da mahallelerinde istediği oyu alamayan AKP ve kayyumun kendilerinden intikam aldığını söyledi.

Yerel seçimler öncesi siyasi soykırım operasyonları başlatan AKP iktidarının hedefinde bu defa da Saray'a biat etmeyen muhtarlar var. Geçtiğimiz hafta HDP'ye yüzde 70'in üstünde oy aldığı mahallelerin muhtarları görevden alındı.

İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Van'ın Edremit İlçesine bağlı Şabaniye Mahallesi Muhtarı Çetin Bilir'i, Süphan Mahallesi Muhtarı Ayhan Komi'yi ve Esentepe Mahalle Muhtarı Ahmet Nanto’yu görevden aldı. Halkın oyları ile seçilen 3 muhtarın yerine ise İçişleri Bakanlığı ve Edremit Gaspçısı Atıf Çiçekli’nin belirleyeceği isimler atanacak.

GASPÇININ SOYLU'YA VERDİĞİ RAPOR SONRASI 3 MUHTAR GÖREVDEN ALINDI

Edremit ilçesine atandığı günden bu yana özellikle HDP’ye yüksek oranda oy veren mahalleleri "Örgüte sempati duyan mahalleler" olarak fişleyen ve o mahallelerde görev yapan öğretmenlerden bu konuda sürekli kendisine rapor yazmaları doğrultusunda talimat veren, korucu alım mülakatlarına bizzat katılarak koruculara eğitimler veren gaspçı Kayyum Atıf Çiçekli, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde HDP’ye yine yüksek oy çıkınca sorumlu olarak muhtarları gösterdi ve 3 muhtarı hedef tahtasına koydu.

24 Haziran seçimlerinden sonra personeline, "O kadar hizmet yaptık ama yine oylarını HDP’ye verdiler, bu insanlar nankör" şeklinde konuşan gaspçı Çiçekli’nin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdiği rapor doğrultusunda 3 muhtarın görevine son verildi.

2014 YEREL SEÇİMLERDE YÜKSEK OY ORANI İLE MUHTAR OLDULAR

Görevden alınan 3 muhtar da 2014 yerel seçimlerinde mahallelerinde halktan yüksek oy alarak seçildi. Şabaniye Mahallesi muhtarı Çetin Bilir 7100 oy, Süphan Mahallesi Muhtarı Ayhan Komi 6894, Esentepe Mahallesi Muhtarı Ahmet Nanto ise, 6 aday ile yarıştığı seçimlerde sayısı 400 olan seçmenden 140’ının oyunu alarak muhtar oldu.

Görevden alınan muhtarların mahallelerinde 24 Haziran seçimlerinde HDP’nin oy oranlarının yüksek olması dikkat çekiyor. Süphan Mahallesinde HDP 6 bin 97 bin oy, AKP 1650 oy, Şabaniye Mahallesinde HDP 6 bin 94 oy, AKP 3246 oy, Esentepe Mahallesinde ise HDP 1528 oy alırken, AKP ise 1348 oy aldı.

BİLİR: KENDİLERİNE KOŞULSUZ İTAAT ETMEMİZİ İSTEDİLER

Görevden alınan 3 muhtarlar, Çetin Bilir, Ahmet Nanto ve Ayhan Komi, yaşadıklarını ANF’ye anlattı. Süphan Mahallesi Muhtarı Çetin Bilir, neden görevden alındıklarına dair kendilerine henüz yazılı bir tebligat ulaşmadığını söyledi. Kayyum Çiçekli’nin 24 Haziran’da mahallelerinde HDP’ye yüksek oy çıkması nedeniyle bir daha kendilerini toplantılara çağırmadığına dikkat çeken Bilir, "Bizler halkımızın oylarıyla seçilmiş insanlarız. Bu yaptıklarına rağmen 29 Mart’ta bir daha halkımızın karşısına aday olarak çıkacağız.

Biz normal görevimizi yürüten muhtarlardık. Ama Kaymakam-Kayyum bizden görevlerimizin ötesinde taleplerde bulunuyor adeta kendisine koşulsuz itaat etmemizi istiyordu. Kaymakam-Kayyum Çiçekli ne halkı ne de bizi sevdi. Ama bunlar hiç önemli değil. Biz bir gün, 1 saat bile olsa inandığımız değerlerden taviz vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

KOMİ: HDP'YE YÜKSEK OY ÇIKMASINDAN BİZİ SORUMLU TUTTULAR

Görevden alınmalarına rağmen halkın kendilerine sahip çıktığını ve çözüm bekleyen sorunlar için kendilerine başvurduğunu söyleyen Süphan Mahalle Muhtarı Ayhan Komi, Mart 2019 seçimlerinde yeniden aday olacağını belirterek, "Görevden alınmamız halkımızı çok üzdü. Halkımız seçimle gelenin seçimle gitmesini istiyor. Bizler de hukuki olarak gerekli başvurularımızı yaptık.

Bizler haksızlığa uğradık. Bizim mahallelerimizde HDP’ye yüksek oy çıkması nedeniyle bizi sorumlu olarak gördüler. 24 Haziran’dan sonra mahallemize tek bir çivi bile çakmamaları intikamcı bir mantıkla hareket ettiklerini gösteriyor. Onlar bizi göreve getirmedi ki onlar alsın. Biz halkın içindeyiz" diye konuştu.

NANTO: KARDEŞLERİMİN SİYASİ GÖRÜŞLERİNİ BAHANE ETTİLER

Görevden alınmalarına ilişkin kendilerine resmi bir gerekçe söylenmediğini belirten Esentepe Mahallesi Muhtarı Ahmat Nanto ise şunları söyledi: "Resmi bir gerekçe söylemediler ama HDP’ye yakın olan kardeşlerimin siyasi düşüncelerini bahane ettiklerini biliyorum. Bizler 8 kardeşiz ve herkes kendi fikrinde özgürdür. Ancak onlar bunu bir suç olarak gördüler. Önümüzdeki seçimlerde yeniden aday olacağız. Bu başlı başına bir haksızlık. Ortada bir suç yokken görevden alındık. Bu bize oy veren insanlara karşı da saygısızlık."