Nusaybin Davası: Tutsaklar, Öcalan'a tecridi protesto etti

Nusaybin Davası'nın duruşmasında tutsaklar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a tecridi protesto amacıyla savunma yapmadı. Tutsaklar mahkeme başkanına sırtlarını döndü. 

Mardin’in Nusaybin ilçesindeki soykırımcı saldırılar esnasında devam eden çatışmalarda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 53 kişinin yargılandığı davanın 4’üncü duruşması ikinci gününde devam ediyor. Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu( SGK) binası konferans salonunda yapılan duruşmaya farklı cezaevlerinden tutsaklar getirildi. Genel Bilgi Tarama (GBT) sorgusuyla ailelerden sadece 10 kişinin alındığı ve HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in de katıldığı duruşma, yoğun abluka eşliğinde başladı. 

'ÖNDERLİK ŞAHSINDA HALKLARA TECRİT UYGULANIYOR'

İlk olarak Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Bawer Başak savunma yaptı. Kürtçe savunma yapan Başak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınadığını söyleyerek, savunmasını protesto amaçlı yarına ertelediğini söyledi. Neden savunma yapmadığını dile getirmeden mahkeme başkanı tarafından susturulan Başak, daha sonra şunları söyledi: 

"AİHM'in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan hakkında aldığı kararı da lanetliyorum. O karar insani değildir. Bu siyasi bir karardır ve komplonun devamıdır. Önderlik şahsında bütün dünya halklarına bu tecrit uygulanıyor. Ve onun üzerinden bu tecrit yürütülmeye çalışılıyor. Bunu lanetliyor ve bunun için savunma yapmıyorum."

MAHKEME HEYETİNE SIRTINI DÖNDÜ

Aradan sonra Osmaniye 1 Nolu Kapalı Cezaevi’nde kalan tutsak Ömer Karataş söz aldı. Karataş, "Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi lanetliyor ve kınıyorum. Bu yüzden savunma yapmayacağım" dedi.

Daha sonra iddianamede hakkında yer alan bilgileri okuyan mahkeme başkanına karşı Karataş, sırtını dönerek yanıt verdi. Savunma boyunca mahkeme heyetine sırtını dönen Karataş, mahkeme heyetinin sözünü bitirmesinin ardından yerine oturdu.

Duruşma öğle arasının ardından devam edecek.