76 kurumdan BM’ye Türk devletine karşı mektup

Kuzey ve Doğu Suriye’deki 76 kurum, Türk devletinin insan hakları ihlallerine şartsız son vermesi için Birleşmiş Milletler'e çağrıda bulundu.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki 76 kurum ve örgüt, işgal saldırılarının birinci yılına ilişkin ortak bir mektup hazırladı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pederson ve uluslararası örgütlere yazılan mektup şöyle:

'TÜRK DEVLETİNİN SUÇLARI DURDURULMALI'

"9 Ekim 2020, Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerinin işgalci Türk devleti ve ona bağlı radikal güçler tarafından işgal edilişinin birinci yıl dönümü olmaktadır.
9 Ekim 2019’da işgalci Türk ordusu ve ona bağlı çete grupları, ‘Barış Pınarı’ adıyla Hesekê vilayetinin Serêkaniyê kenti ile Reqa vilayetinin Girê Spî kentine havadan ve karadan saldırılar başlatmış; kadın ve çocukların da bulunduğu onlarca katledilmiş, 200 binden fazla sivil de Reqa ve Hesekê vilayetlerine göç etmiştir.
Bu mektubun altında imzası bulunan örgütler olarak Türkiye güçlerinin ve ona bağlı silahlı grupların devam eden saldırılarını, kültürel ve etnik soykırımlarını, sivillere yönelik kaçırma, öldürme, işkence fiiliyatlarını ve bu kentleri işgalini kınıyoruz. BM ve AB başta olmak üzere uluslararası topluma, insan hakları ihlallerine kayıtsız şartsız son vermesi için, Serêkaniyê ve Girê Spîli sivillerin özel mülklerini koruması için Türkiye’ye baskı yapmaları çağrısında bulunuyoruz.
'BÖLGE HALKININ SESİ DUYULMALI'
Bu mektup, işgalci Türk devleti ve ona bağlı radikal grupların faaliyetleri nedeniyle tehlike altında yaşayan Serêkaniyê ve Girê Spîli göçmenler ile Kuzey ve Doğu Suriye genelindeki halkın isteklerini temsil etmektedir.
Bu mektup aynı zamanda, işgalcilerin topraklarından çıkarılarak güvenli bir şekilde evlerine dönmeye ve bunun için uluslararası desteğe ihtiyacı olan bölge halkının sesini ulaştırmak içindir.”