Özerk yönetimden açıklama

Suriye hükümeti ve Rusya’nın Til Koçer Sınır Kapısı’na ilişkin suçlamalarının Suriye halklarına hizmet etmediğini belirten Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, insani yardımların bölgeye ulaşması için sınır kapısının açılmasının önemine vurgu yaptı.

Rusya ve Suriye hükümeti 13 Mayıs’ta ortak açıklama yaparak Til Koçer Sınır Kapısı’nın “Kürt gruplara” silah ulaştırma, silahlı grupları ve Covid-19 hastalarını komşu ülkelere gönderme ve kaçakçılık amacıyla kullanıldığı iddialarında bulunmuştu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, yaptığı yazılı açıklamayla suçlamaları reddetti. Açıklamada suçlamaların siyasi olduğu belirtilerek, “Rusya ve Suriye hükümetinin siyasi ajandalarına ve tavırlarına bağlı olan bu söylemler kabul edilemez. Açıklamadaki amaç bölgeyi abluka altına almak ve Özerk Yönetime siyasi baskı uygulamaktır. Bu tutum Suriye halkının çıkarlarına hizmet etmemektedir” denildi.

İnsani yardımların ulaştırılması için kullanılan Til Koçer Sınır Kapısı’nın kapatılması için Rusya’nın veto hakkını kullandığı hatırlatılan açıklamanın devamında, milyonlarca insan ile birlikte bölgede Hol ve Roj kampları gibi kamplarda on binlerce göçmenin yaşadığı ve sınır kapısının bu insanların ihtiyaçlarını gidermek için önemli olduğu belirtildi.

Açıklamada, Kuzey ve Doğu Suriye Sağlık Komitesi’nin Dünya Sağlık Örgütü’nün bölgeye karşı sorumluluklarını yerine getirmediği ve Suriye hükümetinin de Covid-19’a karşı yardımcı olmadığı açıklamalarına da veren Özerk Yönetim, Suriye devlet yönetiminin Şam’dan bölgeye uçuşları durdurmadığı ve gelen yolculara virüs testi yapılmasını engellediğini hatırlatarak, bu uygulamaların bölgede koronavirüs salgını endişesinin artmasına neden olduğunu belirtti.

Özerk Yönetim devamla, koronavirüs tehlikesinin devam ettiği bir süreçte Til Koçer Sınır Kapısı’nın kapatılmasının yanı sıra, bölgeye PCR cihazı ve virüsle mücadelede kullanılacak tıbbi malzemelerin geçişinin engellemesinin ve ayrıca Suriye lirasının değer kaybetmesinin, bölge için insani bir krizi beraberinde getireceğini kaydetti.

Açıklamada sınır kapısının kullanım amaçları da “Bu sınır kapısının, insani yardımların ve DAİŞ’e karşı mücadelede QSD ile ortak çalışan ülkelerin desteklerinin ulaşımı için kullanıldığını belirtiyoruz” denilerek ifade edildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, açıklamanın devamında Til Koçer Sınır Kapısı’nın açılmasıyla başta koronavirüsle mücadele ihtiyaçları ve insani desteğin bölgeye ulaşacağının önemine vurgu yaptı. Milyonlarca insanı etkileyebilecek olası bir krizin sorumlusunun sınır kapısının açılmasını engelleyen ülkeler olacağını belirtti.

Açıklamanın sonunda Suriyeli tüm kesimlere çağrı yapılarak, insani meselelerin ‘egemenlik çıkarları’ malzemesi yapılmaması gerektiği belirtilerek, “Bölgemizin, özellikle Suriye’nin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle, koronavirüs gibi tehlikeli bir salgına karşı herkes sorumlulukla hareket etmeli, istikrar ve Suriyeliler arası uzlaşı için çalışmalıdır” denildi.