Özerk Yönetim: Saldırılar, Türk-Rus gizli anlaşmasına işaret ediyor

Özerk Yönetim Yürütme Meclisi, Reqa’da düzenlediği yıllık toplantısında artan Türk saldırılarına dikkat çekerek, bu saldırıların Rusya ile Türkiye arasında gizli bir anlaşma olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Özerk Yönetim Yürütme Meclisi, ikinci yıllık toplantısını Reqa’da gerçekleştirdi. Toplantıda bölgedeki siyasi durumun yanı sıra 2020 yılındaki faaliyetler ve kazanımlar tartışıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin raporu, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eş başkanı Ebîd Hamîd El Mehbaş tarafından okundu.

Raporda, “Bugün Suriye halkının çoğunluğu mülteci ve göçebedir. Bunun nedeni de askeri çözümü esas alan ve işgalcilerin Suriye toprakları üzerindeki varlığını kabul eden Şam rejimidir” denildi.

Türk işgal saldırılarına dikkat çekilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

“İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’nin bazı alanlarını işgali, ateşkesi çiğnemesi ve buna karşın Rusya ile ABD’nin sessizliği gibi nedenlerden dolayı Özerk Yönetimin 2020 yılındaki çalışmaları aksadı.

İşgalci Türk devleti ve çeteleri, Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı birçok suç işledi. Türkleştirme faaliyetleri, kendi para birimi kullanımını dayatma ve coğrafyayı değiştirme. İşgalci Türk Devleti uluslararası hukuku ve insan haklarını gözardı ediyor.”

Şam hükümetinin Kuzey ve Doğu Suriye’de göçertme siyaseti izlediğine dikkat çekilen raporda, güvenliği bozmak için gizli hücrelerin örgütlenerek aktifleştirildiği belirtildi. Aynı raporda hükümet güçlerinin Özerk Yönetim çalışanları ile bazı Arap aşiret liderlerine suikastler gerçekleştirdiği ifade edildi.

Raporda, işgalci Türk devletinin Eyn Îsa’ya dönük işgal saldırıları karşısında Rusya’nın sessizliğine de tepki gösterilerek, “Bu durum Rusya ile Türkiye arasında gizli bir antlaşma olduğunu düşündürüyor” denildi.

El Mehbaş, 2021 yılında siyasi çözüme ulaşmak, işgalci Türk ordusunu Suriye topraklarından çıkarmak, halkı topraklarına geri döndürmek ve Kürtler arası diyalogun devam etmesini sağlamak için ulusal muhalefet ile diyaloga önem vereceklerini kaydetti.

Raporda, “Savunma ve öz savunmanın geliştirmeye çalışacağız. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak, amacımız çok renkli ve merkezi olmayan bir Suriye inşa etmek” vurgusu yapıldı.

Toplantıda konuşan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ehmed, “Suriye krizinin çözülmesi ve sona erdirilmesi konusunda hala engel ve zorlukların olduğunu görüyoruz” dedi.

Ehmed, “Çünkü Suriye krizi dünya sisteminin bir parçasıdır. Suriye krizi uluslararası bir krize dönüştükten sonra tüm devletler küresel sistemin bir parçası oldu.  Bu yüzden Suriye krizi engel ve zorluklarla karşı karşıya kalacak” diye ekledi.

Suriye muhalefetindeki dağınıklık nedeniyle Şam hükümetinin mevcut politikalarını sürdürdüğünü ve siyasi çözüm girişimlerinde bir yenilik ortaya çıkmadığını belirten Ehmed, BM çatısı altındaki anayasa komitesi ve müzakere heyetinin de tüm tarafları kapsamadığı eleştirisinde bulundu.

Ehmed, ABD’nin rolüne de işaret ederek “ABD yönetiminin ister doğrudan müdahalesi, ister yalnızca izleyici rolü olsun şu ana kadar yürüttüğü politikaları krizin uzamasının nedeniydi. Dünya, yeni ABD yönetiminin Suriye politikalarının nasıl olacağını görmeyi bekliyor” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş başkan Yardımcısı Elizabeth Gewriye, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin 2020 hizmet raporunu okudu.

Toplantı soru ve önerilerle devam ediyor. 2020 yılındaki çalışmalara ilişkin değerlendirme ve eleştirilerin yapılacağı toplantıda, 2021 yılının çalışma planı da çıkarılacak.