Özerk Yönetim’den Şam rejimine: Suriye halkına ihanet etmekten vazgeçin

Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi, Şam hükümetinin, DAİŞ çetelerinin Hesekê’ye saldırıları sırasında QSD’nin savaş suçu işlediği yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Hesekê’de DAİŞ çetelerine karşı QSD’nin yaptığı operasyonlara ilişkin açıklama yapan Şam hükümeti, QSD’nin savaş suçu işlediğini iddia etmişti.  

Açıklamaya tepki gösteren Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi, Şam hükümetinin açıklamalarını “komik” olarak nitelendirdi.

Dış İlişkiler Dairesi’nin açıklaması şöyle:

“Suriye krizi 10 yılını geride bırakırken Şam hükümeti yaşanan insani, siyasi ve ekonomik krizlerin başlıca sorumlusu oldu. Suriye halkları bu kriz sürecinde dünyanın farklı ülkelerine göç etmek zorunda kaldı. Suriye’nin alt yapısının tamamı çöktü. Suriye topraklarının bir kısmı Türk devleti tarafından işgal edildi. Yaşananlarda Şam hükümetinin büyük bir sorumluluğu bulunuyor.

SURİYE REJİMİ AKILSIZ BİR ŞEKİLDE SALDIRIYOR

Görüyoruz ki Suriye rejimi akılsızca ve şovenist bir şekilde, terörle mücadele eden güçlere saldırmaya devam ediyor. QSD’yi layık olmadığı suçlarla itham ediyor. Bu açıklamalar onların zihniyetini bir kez daha ortaya koyuyor. Bu zihniyetle despot iktidarlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Rejim, binlerce çetenin kaldığı bir cezaevine saldıran çetelere karşı gösterilen direnişi ‘savaş suçu’ olarak görüyor. 2015 yılında rejim ve ordusu 100 teröristin saldırısında aynı cezaevini terk ederek kaçmıştı. Rejimin kaçtığı bu cezaevi YPG ve YPJ tarafından özgürleştirildi.

REJİM DAİŞ’İ TERCİH ETTİ

Rejimin Dışişleri Bakanı Feysel Miqdad’ın açıklamaları en basit tanımıyla komiktir. Rejimin bugün sorgulaması gereken şey; Suriye’de 10 yıldır yaşanan kriz, bu süreçte işlenen suçlar, insanların katledilmesi ve göç ettirilmesiydi. Keşke rejimin bu açıklamalarının temelinde Suriye halkının çıkarları olsaydı. Hesekê’nin Suriye’nin bir kenti olduğunu ve DAİŞ’e karşı savaştığını unutmuşlar. Hesekê’de DAİŞ’e karşı savaşanlar Suriye’nin evlatlarıdır. Ancak görünen o ki, rejimin Özerk Yönetim ile diyaloglardaki başarısızlığını ve Özerk Yönetim’in bölgeye hakim olma başarısını görmezden gelmek için DAİŞ’i tercih etti.

SURİYE HALKINA İHANET ETMEKTEN VAZGEÇİN

Sorumsuzca yapılan bu açıklamaları kınıyoruz. DAİŞ’in Suriye topraklarının büyük bir bölümünü işgal ettiğini hatırlatmak isteriz. Halkımızın direnişi ve fedakarlığı sayesinde Suriye toprakları özgürleştirildi. Rejimin Dışişleri Bakanlığı, Türk devleti ve çetelerinin Suriye topraklarında işlediği suçlara tepki göstermesi gerekirdi. BM Güvenlik Konseyi’nde Türk devletinin işgali meşrulaştırma konusunda oynadığı role dikkat çekmeliydi. Ancak bugün yapılan açıklamalar DAİŞ’e ve ona doğrudan destek veren Türk devletine büyük bir moral verdi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi olarak bir kez daha Şam hükümetine iyi düşünme ve uyanık olma çağrısında bulunuyoruz. Hiçbir planının artık işe yaramadığını görmeleri gerekiyor. Kimse artık hikayelerinize inanmıyor. Suriye halkına ihanet etmek ve zarar vermekten vazgeçin.”