Adı gibi fedai, Kobanê gibi direngendi

DAİŞ çetesine karşı en ön saflarda mücadele eden ve bu savaşlarda ağır yaralanan Fedai Kobanê, büyük ısrar ve azimle mücadelesini dağlara taşıdı.

Cumalilerden Amaralara, Celallerden Fedailere… En zor eylemler, yapılamaz denilenleri başaranları bir araya getiren tarihin farklı yazıldığı mekandı Werxelê… Kimyasallarla, tonlarca kazan bombalarıyla, en gelişmiş silahlarla, vahşice yöntemlerle zapt edilmeyenlerin yurduydu. Cephesinden tüneline, suyundan havasına, Kürt’ünden Arap’ına bir olmanın adresiydi. Burada ölümsüzleşen kahramanlardan biri de Fedai Kobanê’ydi.

Evdeki adıyla Hazım Ali El Nofel. Doğduğu Cezaa bölgesinin DAİŞ çetesince işgali ardından halka baskı ve zulümlerin yaşandığı dönemde özgürlük mücadelesiyle tanışır. Çığlıklarına koşan özgürlük mücadelesi savaşçılarından ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Ulus fikrinden etkilenir. “Niye onlar dağdan geldiler de kimse buradan dağa gitmedi” çelişkisi yaşar ve kısa bir süre sonra mücadeleye katılma kararını verir.

Mücadele adını bile kendisi gibi özel seçer. Fedai Kobanê koyar adını. Adı gibi Fedai, Kobanê gibi direngen. DAİŞ çetesine karşı en ön saflarda mücadele eden ve bu savaşlarda ağır yaralanan Hazım, büyük ısrar ve azimle mücadelesini dağlara taşımak ister.

GARÊ’DEN AVAŞÎN’E

Kendini ideolojik anlamda da derinleştiren Hazım, Garê alanında yürüttüğü Apocu militanlığını 2019’da yoğun savaşın yaşandığı Avaşîn’e taşır. Türk ordusuna karşı düzenlenen birçok eyleme katılan Hazım, cesareti ve fedakarlığıyla moral kaynağı olur. Son işgal saldırılarında da işgalcilere ağır darbeler vurur. 18 Nisan günü Werxelê Direniş Alanında, adı gibi fedaice savaşarak şehadete ulaşır. 

AİLESİ GURUR DUYUYOR

Arkadaşları ve ailesi üzerinde büyük etki bırakan Fedai Kobanê, memleketi Cezaa bölgesi dahil olmak üzere Arap toplumu için direnişin sembolü haline gelir.

Ali Xalef El Nofel, oğlu Hazım’ı şöyle anlatıyor: “Güçlü, iradeli ve zeki biriydi. Ailesi, arkadaşları, komşuları onu tanıyan herkes çok seviyordu. Herkesin gönlünde bir sevgi yeri tuttu. Şehit oldu, doğru herkes çok üzüldü, ancak onurlu mücadelesiyle de başımız dik ve gururluyuz.”

PKK HEPİMİZİ SAVUNUYOR

PKK’liler var oldukça işgalcilerin bir karış bile ilerleyemeyeceğini söyleyen Ali Xalef, “Şehit Hazım’ın arkadaşları bu düşmanın üzerimize gelmesine engelledi. Bu işgalci gücün halka yapmadığı bir şey kalmadı. Erdoğan’da insanlığa ait hiçbir değer yok. PKK bu toprakları, hepimizi savunuyor” diyor. 

GÜÇ VE MORAL KAYNAĞIYDI

Şehit Fedai Kobanê’nin ablası Cewher Ali El Nofel de şunlar söylüyor: “Şehit Hazım bir başkaydı. Güç kaynağımızdı. Mücadelesiyle arkadaşlarına da güç ve moral kaynağı oldu. Onu ve mücadelesini hep yaşatacağız. İzinde yürüyeceğiz. O şehit düştü ancak mücadelesi sürüyor.”