Almanya 3 DAİŞ’linin yargılanmasını engelledi

Birçok terör eylemine karışan ve QSD güçlerinin elinde bulunan Alman vatandaşı üç DAİŞ’li çete üyesinin Almanya’ya getirilerek yargılanma girişiminin Berlin yönetimi tarafından engellendiği ortaya çıktı.

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel, bugün internet sitesinde servis ettiği bir özel haberde YPG/QSD güçlerinin elinde bulunan DAİŞ üyesi Yunus Emre Sakarya, Muhammed Zammar ve Oğuz G.’nin ABD’nin iç istihbarat kurumu FBI tarafından sorgulandığını yazdı.

Sorgularında her üç DAİŞ’li değişik tarihlerde karıştıkları terör saldırılarına ilişkin önemli bilgiler verirken, ABD yönetimi bu üç ismin Alman vatandaşı olduğu için de Alman hükümetiyle temasa geçti.

Habere göre ABD yönetimi, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile bir anlaşma yaparak her üç DAİŞ’li Güney Kürdistan üzerinden Almanya’ya götürülüp yargılanmasına karar verdi. Bunun için de ABD, Berlin yönetimiyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Der Spiegel’in iddiasına göre Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümet, Muhammed Haydar Zammar ve Yunus Emre Sakarya’nın Almanya’ya getirilmesine önce yeşil ışık yaktı, ancak daha sonra bundan vazgeçti. Aynı haberde Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin cezaevlerinde 74 Alman vatandaşı DAİŞ’linin bulunduğu belirtildi.

ÜÇÜ DE DAİŞ’İN ÖNEMLİ ELAMANLARIYDI

Yunus Emre Sakarya, Türkiye’de özel harekat polisleri ve askerlerle birlikte şirketleşip DAİŞ’e silah ve askeri malzeme sağlayan bir DAİŞ çete üyesiydi. Köln’den çete üyelerine katılan Sakarya, Bangazi’deki ABD konsolosluğuna yönelik terör saldırısına da karıştı.

Muhammed Haydar Zammar, 11 Eylül 2001 günü ABD’yi sarsan terör saldırısını organize eden ekibin sağ kalan üyelerinden biri. Zamar, 013 yılına kadar Suriye’de cezaevinden kalan ve serbest kaldıktan hemen sonra da DAİŞ çetelerine katıldı.

Reqa’nın kesin olarak DAİŞ’ten kurtarıldığı Ekim 2017’de tutuklanan Oğuz G. Suriye Demokratik Güçleri (QSD)’ye verdiği gizli bilgilerle Almanya’da yapılması planlanan büyük bir terör saldırısı engellendi.

Alman vatandaşı her üç DAİŞ çete üyesinin itirafları ve karıştıkları terör eylemlerine haberler daha önce ANF’de ayrıntılı olarak yer almıştı.