'Bölge ve dünyadaki duruma bakılarak yasak kararı uzatılabilir'

Kuzey-Doğu Suriye'de koronavirüs pandemisine karşı alınan sokağa çıkma yasağına ilişkin konuşan Özerk Yönetim İçişleri Konseyi Eşbaşkanı Hêvî Mistefa, "gerekli görülmesi durumunda sokağa çıkma yasağının uzatılabileceğini" söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisine karşı Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi, 23 Mart'ta bölge genelinde sokağa çıkma yasağı kararı aldı. Koruyucu-önleyici sağlık tedbirleri çerçevesinde alınan ve 15 gün süreceği açıklanan karara bölge halkları büyük oranda uydu.

Kuzey-Doğu Suriye'de şimdiye kadar herhangi bir vaka görülmezken, koronavirüs pandemi tehdidi tüm dünyada olduğu gibi bölge için de hala geçmiş değil.

Özerk Yönetim'in aldığı 15 günlük sokağa çıkma yasağının süresi yarın doluyor. Tedbir kararının uzatılıp uzatılmayacağı ilişkin Özerk Yönetim'in açıklama yapması bekleniyor.

Bölgede alınan sokağa çıkma yasağı ve sağlık tedbirleri kararını Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetim İçişleri Konseyi Eşbaşkanı Hêvî Mistefa ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Seîd Hiso ajansımıza değerlendirdi.

'BÖLGEMİZİN KOŞULLARI BİZİ SERT VE HIZLI KARARLAR ALMAYA YÖNELTTİ'

Kuzey-Doğu Suriye'nin koşulları, imkanları ve bölgeye yönelik devam eden farklı türdeki saldırıların kendilerini "sert ve hızlı" kararlar almaya yönelttiğini belirten Hêvî Mistefa, halkın da kararların uygulanmasında büyük özveride bulunduğunu vurguladı.

Sınır kapılarını sokağa çıkma yasağı kararından çok önce sınır kapılarını kapattıklarını belirten Hêvî Mistefa, "Tedbir yasağı kararı bağlamında da şu ana kadar bölgemizde bir vaka görülmemesini de aldığımız sert ve hızlı kararlara borçluyuz. Bu konuda tüm güçlerimizin intişar durumu devam edecek. Halkımızın da bu konuda bize daha fazla yardımcı olması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

'TEDBİR KARARI UZATILABİLİR'

Hêvî Mistefa, sokağa çıkma yasağı kararının uzatılıp uzatılmayacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Bölgedeki durum kriz masasında günlük olarak değerlendirmeye tabii tutuluyor. Bölgedeki durum, çevre ülkelerdeki durum ve dünyadaki durumu göz önünde bulundurarak, yine aynı şekilde ilgili kurumlarımızdan gelen sağlık raporlarına bağlı olarak tedbir kararını uzatabiliriz."

'BÜYÜK BİR EMEK SARF EDİLİYOR'

Dünya genelindeki can kaybı sayısının trajik bir şekilde artmaya devam ettiğini hatırlatan Hêvî Mistefa, Kuzey-Doğu Suriye Sağlık Konseyi'nin de pandeminin yayılmasının önüne geçmek için büyük emek sarf ettiğini dile getirdi. Halka Özerk Yönetim'in aldığı kararlara uyma çağrısında bulunan Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetim İçişleri Konseyi Eşbaşkanı Hêvî Mistefa, "Her birimizin şu anda yapacağı en büyük hizmet bu olacaktır. Her birimiz kendi evimizi, hastalığın erişemeyeceği bir mekan haline getirmekle yükümlüyüz" çağrısında bulundu.

DR. SAÎD HISO: KORKMADAN TEDBİR ALALIM

Kuzey-Doğu Suriye'de alınan sağlık tedbirlerine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Seîd Hiso ise koruyucu-önleyici tedbirler bağlamında bölgede erkenden alınan kararların, "şimdilik hastalığın yayılmasını önlediğini" kaydetti. Halka "korkmadan tedbir alma" çağrısı yapan Saîd Hiso, koronavirüs salgınının bölgede yayılmamasında Özerk Yönetim'in aldığı kararların ciddi katkı sunduğunu belirtti.

'ALINAN KARARLARA UYALIM VE UYGULAYALIM'

Kişisel temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Saîd Hiso, bölgedeki sağlık tedbirleri konusunda da şunları dile getirdi: "Bölgede henüz koronavirüs salgının görülmesinin başarısı alınan kararlar ve bu kararların uygulanmasında gizlidir. Şu anda kadar başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Ama hastalığın yayılması durumunda alınan ve alınacak yeni tedbirleri de ancak o zaman değerlendirebiliriz. Hazırlıklarımız var. Belirlediğimiz yerler var. Ama hepimiz de görüyoruz ki dünyanın en büyük güçleri bile bu hastalıkla baş etme konusunda zorlanıyor. Bunu unutmamalıyız ve tedbirleri arttırmalıyız."

'BİZE GÜVENİN VE YARDIMCI OLUN'

Kuzey-Doğu Suriye'deki sağlık çalışanlarının büyük bir inançla koronavirüse karşı mücadele ettiğini ifade eden Dr. Saîd Hiso, "Halkımız bize güvensin. Ama sadece güvenmek yetmez, bize yardımcı olsun. En büyük yardım da alınan kararları yerine getirmek olur. Burada geliştirilen bir test var ve bu test de yüzde 80-85 oranında başarı gösteriyor ve teşhis-tedavi sürecinde de bizlere ciddi katkı sunacaktır" diye kaydetti.