Dêriklî Hristiyanlar: Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle yeni bir yaşam kuruyoruz

Rojava’nın Dêrîk kentinde yaşayan Hristiyan halklar Kürt Halk Önderi Öcalan'ın demokratik ulus perspektifi ile yeni bir yaşam kurduklarını belirterek, Abdullah Öcalan'ın özgür olmasını istediklerini söylediler.

Rojava'nın Dêrîk şehrinde yaşayan Keldani, Süryani ve Ermeniler Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı geliştirilen 15 Şubat Uluslararası Komplo'nun 22. yıldönümünde komplonun amaçlarını, AbdullanhÖcalan’ın ezilen halklar ve kadınlar için önemini değerlendirdi.

Seyde Henna Brahim, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 22 yıldır hapiste ve zulüm altında olduğuna dikkat çekerek "Önder Apo’nun özgürlüğünü istiyoruz. Biz Rojava’daki Hıristiyan halklar olarak Önder Apo’nun yanında duracağız. Avrupa ülkelerinden, Birleşmiş Milletlerden, insan hakları ve hukuk kurumlarından talebimiz Önder Apo’nun özgür bırakılmasıdır" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sıradan haklarının bile gasp edildiğini söyleyen Nubar Kenco Kunciyan, uluslararası kurumlara ve Avrupa devletlerine tepki göstererek, "İnsan hakları, demokrasiden söz ediyorlar ama kendi çıkarlarına ve siyasetlerine göre davranıyorlar. Bu duruma karşı Türk devletinin vahşetine göz yumuyorlar. Onların bu politikaları nedeniyle Türk devleti de halklar üzerine vahşetini artırıyor. Biz halklar olarak bunu kabul etmiyoruz. Önder Apo’nun özgürleşmesini istiyoruz” diye konuştu.

Elen Eysa Korkis Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi artırdığını, dışarıda ise, gerilla ve halklara saldırdığını söyledi. Türkiye’nin amacının Osmanlıyı geri getirmek olduğuna dikkat çeken Korkis, "Erdoğan'ın Osmanlı hayalleri nasıl Rojava devrimine çarptıysa bu günlerde de Garê’de PKK gerillalarına çarptı. Gerillaların halkımızı katleden Türkiye’nin saldırısına karşı direnişi ve onu yenmesi bize moral verdi" ifadelerini kullandı.

SEYDE HENNA BRAHİM: HEGEMON DEVLETLER ABDULLAH ÖCALAN’IN FİKİRLERİNDEN KORKUYOR

Dêrîkli Keldanilerden Seyde Henna Brahim 15 Şubat uluslararası komplonun ABD, İsrail, İngiltere gibi hegemonik devletlerin Ortadoğu'ya müdahale ve hakimiyet kurma istemi nedeniyle geliştirdiğine dikkat çekti. Türkiye’nin de yeniden Osmanlı sürecine dönme hayalleri olduğunu hatırlatan Brahim, "Türkiye Önder Apo’yu Osmanlı hayallerinin önünde engel olarak görüyordu.

Türk devleti 1915’ten başlayarak Ermeni, Süryani, Keldani vb. Hıristiyan halklara dönük katliamlar yaptı. Türk devleti özgürlükten yana olan, halkların özgürlüğünü isteyen herkese karşıdır. Önder Apo da kadın ve halkların özgürlüğünü istediği, insan haklarını savunduğu için komploya maruz kaldı. Önder Abdullah Öcalan Kürtler, tüm Ortadoğu halkları için özgürlük sembolü olmuştu. Bu nedenle Türkiye ve kapitalist devletler bu komployu gerçekleştirdi.

Keldani halkı olarak Önderliğin halklara, kadınlara yaklaşımından memnunuz. Önder Apo kadın özgürlüğü için çalışıyor. Önder Apo 22 yıldır hapiste ve zulüm altında. Önder Apo'nun özgürlüğünü istiyoruz. Rojava’daki Hıristiyan halklar olarak Önder Apo’nun yanında duracağız. Avrupa ülkelerinden, Birleşmiş Milletlerden, insan hakları ve hukuk kurumlarından Önder Apo’nun özgür bırakılmasını istiyoruz. Çünkü demokrasi için, halkların özgürlüğü için mücadele etti. Ortadoğu’daki tüm halkların ve Kürt halkının özgür olması için mücadele yürüttü. Öcalan'ın özgürlük felsefesi tüm halklar tarafından benimsendi.

Yine Türkiye’nin Rojava’ya tehditlerine karşı da direneceğiz. Erdoğan bizi her zaman tehdit ediyor. Biz haklarımız için Erdoğan’ın bu tehditlerine ve saldırılarına karşı direneceğiz" dedi.

KUNCİYAN: ÖZGÜRLÜĞÜ SAVUNDUĞU İÇİN KOMPLO YAPILDI

Derikli Ermeni Mühendis Nubar Kenco Kunciyan da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın demokratik ulus yaklaşımı ve halkların özgür-ortak yaşamını esas aldığı için uluslararası bir komplo ile esir edildiğini ifade etti.

"Komploda İsrail istihbaratının eli vardı. Komployu gerçekleştirerek halklar arasında büyük bir sorun ve çatışma yaratmak istediler” diyen Kunciyan, şöyle konuştu: “Çünkü Abdullah Öcalan halkların ele ele vermesini ve birlik olmasını istiyor. Demokratik uluslaşmayı isteyen bir kişidir. Bu nedenle büyük devletler ve Türkiye onun fikirlerinden korktu. Böyle bir komployu hayata geçirdiler. Türk devletinin Önder Apo üzerine geliştirdiği tecrit ahlaki ve insani değildir. Türkiye şimdi Osmanlıdan söz ediyor. Türk devletinin bu saldırgan fikirlerine ve tavrına karşıyız. Türkler tarihleri boyunca birçok halkı katlettiler. Kendileri de bu gerçeği biliyorlar."

Rojava ve Dêrîk halkının Abdullah Öcalan'ın felsefesini ve demokratik ulus projesini benimseyerek kucakladığını ifade eden Kunciyan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Rojava’da birlikte yaşıyor, birlikte kendi kendimizi yönetiyoruz. Önder Apo’nun fikirleri toplumsal ve sosyalist fikirlerdir. Tabi toplum olarak bu fikirleri daha fazla pratiğe uygulamamız gerekir. Önder Apo’nun demokratik ulus fikrinin tüm dünyaya yayılması ve kabul görmesi için çalışmak gerekiyor. Tabi zaman da gerekiyor ama çabalarımız çok önemlidir."

ULUSLARARASI KURUMLAR TECRİDİ GÖRÜYOR AMA GÖZ YUMUYORLAR

Nubar Kenco Kunciyan, halkların, emekçilerin, kadınların benimsediği ve sahiplendiği Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin devletleri korkuttuğuna ve rahatsız ettiğine dikkat çekerek, "Avrupa devletleri, bütün insan hakları ve hukuk kurumları, uluslararası kurumlar Türk devletinin Öcalan üzerine geliştirdiği insanlık dışı tecridi, halklarımız üzerine geliştirdiği vahşi uygulamaları görüyor ama sessiz kalıyorlar.

Bazı kurumlar İmralı'ya gidiyor tecridi görüyor. Önder Apo’nun ailesi ve avukatlarıyla görüşme hakkının bile engellendiğini görüyorlar ama seslerini çıkarmıyorlar. İnsan hakları, demokrasiden söz ediyorlar ama çıkarlarına ve siyasetlerine göre davranıyor. Tecrit ve Türk devletinin vahşetine göz yumuyorlar. Onların bu politikaları nedeniyle Türk devleti de halklar üzerine vahşetini artırıyor. Biz halklar olarak bunu kabul etmiyoruz. Önder Apo’nun özgürleşmesini istiyoruz" diye konuştu.

ELEN EYSA KORKİS: ABDULLAH ÖCALAN’IN FİKİRLERİYLE YENİ BİR YAŞAM KURDUK

Süryani Elen Eysa Korkis ise, Rojava halkları olarak Kürt Halk Önderi Öcalan'ın felsefesi ve paradigması temelinde güzel bir ilişki kurduklarını ve yeni bir yaşamı yarattıklarını kaydederek şunları belirtti: "Eşit haklarla birlikte yaşıyor, çalışıyor ve kendi kendimizi yönetiyoruz.

Dêrîk'te yaşayan Hıristiyan halklar ve Süryaniler olarak Abdullah Öcalan’ın fikirlerini ve kendisini seviyoruz. Suriye devleti Hristiyan halklara Fransızların verdiği hakları korudu. Türkiye'deki gibi katledilmedik. Ama gerçek anlamda demokratik değildi. Bunlar azınlık haklarıydı. Ama bugün özerk yönetim sürecinde kendi dilimizle konuşuyoruz, dilimiz resmi olarak bölge dillerinden biri, anadilimizde eğitim yapıyoruz. Yönetimde kendi kimliğimizle yer alıyoruz. Bugün Süryaniler olarak savunma güçlerimiz var. Kadın savunma güçlerimiz var. Süryani kadınlar olarak özerk yönetimin tüm kurumlarında, tüm yaşamda yerimizi alıyoruz. Rejim döneminde böyle haklarımız yoktu. Tüm bunlar Önder Apo’nun fikirleri sayesinde oldu.

Bir arkadaşımdan Başkan Apo’nun çocukluk hikayelerini dinledim. Çok etkilendim. Özellikle de kız kardeşi başlık parası karşılığında ailesi tarafından evlendirildiğinde gösterdiği tepki beni çok etkiledi. Daha çocuk yaşında kadınla kurduğu bağ çok güçlü. Kadınları mücadelesine katmış, gerillada onlara en güzel rolü vermiş. Süryani kadınlar olarak, kadın özgürlüğü için mücadele ediyoruz."

ABDULLAH ÖCALAN'IN ÖZGÜR OLMASINI İSTİYORUZ

Elen Eysa Korkis, "Süryaniler olarak Başkan Apo ve fikirlerini sahipleniyoruz" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk devleti tarafından bizim de haklarımız gasp edildi. Kürtlerle acılarımız birdir, özlemlerimiz birdir. Önder Apo’nun düşünceleri sadece Kürtler için, değil tüm halklar ve insanlık içindir. Bu nedenle bizimdir de.

Önder Apo kadının özgürlüğünü savunuyor, halkların yaşam ve kimlik haklarını, emekçileri savunuyor. Tüm halkların eşit, özgür yaşaması için mücadele ediyor. Biz de Süryaniler olarak dilimizin, kimliğimizin yaşamasını, kimseye düşmanlık etmeden kendi kimliğimiz ve dilimizle özgür yaşamak istiyoruz. Önder Apo’yu sahipleniyor ve özgür olmasını talep ediyoruz."

KOMPLO ROJAVA'YA VE GARÊ’YE ÇARPTI

Türk devletinin terörist ve katliamcı bir devlet olduğunu ifade eden Elen Eysa Korkis, "Türkiye Abdullah Öcalan’ın tüm haklarını gasp etti. Bugün avukatlarıyla bile görüştürmüyor. Nasıl ki korkusundan komployu gerçekleştirdi bugün de onun sesinin fikirlerinin halklara ulaşmasından korkuyor. Biz artık komplonun son bulmasını ve Öcalan’ın özgür olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Korkis, Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi artırırken, dışarda gerilla ve halklara saldırdığını söyledi. Türkiye’nin amacının Osmanlıyı geri getirmek olduğuna dikkat çeken Korkis, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Erdoğan'ın Osmanlı hayalleri nasıl Rojava devrimine çarptıysa bu günlerde de Garê’de PKK gerillalarına çarptı. Gerillaların halkımızı katleden Türkiye’nin saldırısına karşı direnişi ve onu yenmesi bize moral verdi.

Erdoğan Rojava’da Efrin, Serêkaniyê ve Gire Spî’yi işgal etti. Yeni yerler işgal etmek istiyor. Sürekli bizi tehdit ediyor. Ama biz özellikle Derik’te yaşayan halklar olarak birliğimizi daha da güçlendirip Erdoğan’ın yeni saldırılarına geçit vermeyeceğiz. Tüm dünya da bunu bilmelidir. Mücadelemizle hem kendimiz özgür olacağız hem de Öcalan özgür olacak."