Direniş Şehba üzerinden sürdü

İşgalci Türk devleti ve çetelerine karşı 58 gün boyunca direnen Efrîn halkı, topraklarını terk etmek zorunda kaldı. 16 Mart 2018’den beri Şehba alanında olan Efrîn halkı, direnmeyi sürdürüyor.

Türk devletinin işgal saldırısının soykırım düzeyine varmasına karşı Efrîn Özerk Yönetimi ve YPG Komutanlığı tarafından 16 Mart 2018’de kentin tahliye edilmesi kararı alındı. Efrîn yönetimi, 18 Mart 2018’de Şehba’da yapılan basın açıklamasında, direnişlerinin durmayacağını bildirdi. O günden beri Şehba’daki halk mücadelesini sürdürüp topraklarına tutunurken Efrîn Kurtuluş Güçleri de Türk ordusu ve çetelerine rahat vermiyor.

Türk devleti, 20 Ocak 2018’de Efrîn’e saldırdı. YPG, YPJ ve Efrîn halkının büyük direnişiyle karşılaşan Türk devleti, yerleşim yerlerini bombalayarak içinde kadın ve çocukların olduğu yüzlerce sivili katletti. Saldırıların ilk bir ayında 27’si çocuk, 21 kadın, 176 sivil şehit düşerken 448 sivil ise yaralandı. Direnişin ikinci ayında işgalci Türk devleti tarafından 35 çocuk, 29’u kadın olmak üzere 232 sivil katledildi, 668 sivil ise yaralandı.

TAHLİYE KARARI

Türk devleti her geçen gün daha fazla sivil katlediyor, uluslararası güçler de sessiz kalıyordu. Bunun üzerine Efrîn Özerk Yönetimi ve YPG Komutanlığı tarafından 16 Mart 2018’de sivil katliamlarının önünü alabilmek için Efrîn’in tahliye edilmesi kararı alındı. Efrîn Özerk Yönetimi, 18 Mart’ta Şehba’da yaptığı basın açıklamasında, sivil katliamın önünü almak için böyle bir karara gittiklerini, ancak direnişlerinin durmayacağını ve Efrîn’i özgürleştirme mücadelesinin ikinci aşamasına geçtiklerini bildirdi.

DİRENİŞİN İKİNCİ AŞAMASI

Yüz binlerce Efrînli Türk devletinin katliam amaçlı işgal saldırılarından dolayı evlerini ve topraklarını bırakarak Şehba ve Şêrewa alanlarına göç etmek zorunda kaldı. Şehba, daha önce savaş alanı olmasından kaynaklı yapılarının çoğu zarar görmüş ve köylerin birçoğu mayınlıydı. Efrîn halkı, Türk devletinin tüm saldırılarına ve Şehba’daki zor yaşam şartlarına rağmen direnişlerinden vazgeçmedi. Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve halkının, yine dört parça Kürdistan ve Avrupa’daki Kürt halkının yardımlarıyla Şehba ve Şêrewa alanlarına göç etmek zorunda kalan Efrînliler, hızlı bir şekilde örgütlendi.

Efrîn Özerk Yönetimi ve Şehba Kantonu Yönetimi, ilk olarak halkın temel ihtiyaçlarını sağlamak için seferber olurken, Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi de tüm imkanlarını devreye koydu. Kısa sürede kamplar kuruldu ve Efrînlilerin büyük bölümü kamplara yerleşmeye başladı.

BEŞ KAMP KURULDU

İlk kurulan Berxwedan Kampı’nı Serdem, Efrîn ve Veger kampları takip etti. Ayrıca 2016’da açılmış olan Şehba Kampı da yine mültecilerin yerleştiği kamplardan biri oldu. Bu kamplarda kendi komün ve meclis sistemlerini kuran halk, aynı zamanda çadır okullarda çocuklarının eğitimini sürdürdü.

775 çadırdan (her çadırda bir aile var) oluşan Berxwedan Kampı’nda 2 bin 650 kişi yaşıyor. Ayrıca kampın kendine ait bir meclisi ve meclise bağlı 14 komünü var.

760 çadırdan oluşan Serdem’de de 3 bin 100 kişi yaşıyor. Bu kampın da bir meclisi ve bu meclise bağlı 11 komünü var.

Şêrewa’nın Ziyaret köyünde kurulan Veger, 140 çadırdan oluşuyor. 103 kişi yaşıyor ve bir komünü var.

Efrîn ve Şehba kamplarının birer komünü var.

175 BİNİN ÜZERİNDE EFRÎNLİ

Şehba gibi dar bir alanda yeniden örgütlenen Efrîn halkı, çok kısa bir sürede komün ve meclislerini kurdu ve okul, hastane, belediye gibi kurumlarını yeniden açarak, örgütlülüğünü bir kez daha ortaya koydu.

Şehba ve Şêrewa bölgesin de toplamda 175 bin üzerinde Efrînli mülteci yaşıyor. Çoğunluğu Şehba’nın Tıl Rıfat, Fafin, Ehrez ilçeleri ve köylerine, Şêrewa’nın Aqibe, Ziyaret ve Dırcemil köylerine dağılmışlardır.

EĞİTİM SİSTEMİ

Şehba bölgesinde büyük zorluklara rağmen pes etmeyen ve kendi demokratik komünal sistemini kuran Efrîn halkı, bu şartlarda aynı zamanda eğitimi de ihmal etmedi. İşgalin ilk süreçlerinden bu yana Şehba ve Şêrewa alanında Efrînli mülteci çocukların eğitimlerinden kopmaması için büyük çaba gösteren KPC-Demokratik, iki yıldır Şehba ve Şêrewa’da zor şartlarda eğitimi devam ettiriyor. İlk başlarda çadır kamplarda eğitim veren KPC- Demokratik, daha sonra köylerde yaşayan mülteciler içinde yıkık evlerde ve darbe almış okullarda eğitim vermeye devam etti. Hem kamplarda hem de köylerde ilk, orta ve lise eğitimleri Kürtçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere üç dilden veriliyor. Şu anda Şehba alanında 66 okul bulunuyor. Bu okullarda 16 bin 474 öğrenci eğitim görüyor. Ayrıca KPC-Demokratik’e bağlı bu okullarda 906 öğretmen görev yapıyor. Aynı zamanda liseyi bitiren öğrenciler, Cizîr Bölgesi’ndeki üniversitede eğitimlerine devam ediyor.

ŞEHBA’YA DA SALDIRI

Efrîn halkı, bir taraftan zor şartlar altında yaşamaya çalışırken, diğer taraftan da Türk devletinin işgal saldırılarına karşı sürekli olarak aktif eylem içinde oldu. İşgale karşı tepkilerini yürüyüş, miting, çadır eylemleri gibi farklı demokratik sivil eylemlerle devam ettirdi. İşgalci Türk devleti, Şehba’ya göç etmek zorunda kalan Efrîn halkına yönelik saldırılarına devam etti. Başta Til Rıfat ilçesi olmak üzere, Şêrewa’ya bağlı Sixunekê, Aqibê olmak üzere sürekli olarak havan, obüs ve diğer ağır silahlarla Şehba ve Şêrewa’da bulunan sivil yerleri bombalamayı sürdürdü. Şimdiye kadar Türk devleti tarafından 103 defa Şehba alanı bombalandı. Bu saldırılarda toplamda 41 sivil katledildi, 78 kişi ise ağır yaralandı.

ZEYTİN GAZABI VE HRE

Efrîn gençleri, kenti terk etmek zorunda kalan halka Efrîn’i özgürleştirme sözü vermişti. Efrîn gençleri söz verdikleri gibi Efrîn’i özgürleştirmek için hiçbir şekilde direnişlerinden vazgeçmedi. İlk olarak Zeytin Gazabı Eylem Odası adı altında kendini örgütleyen Efrîn gençleri, özellikle sivil halka karşı katliamlar yapan ve ajanlaştırma politikası yürüten işgalcilere karşı etkili eylemler gerçekleştirdi. Daha sonra 21 Aralık 2018’de Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE) adında kendilerini örgütleyip tekrar işgale karşı direnişe geçti. Efrîn merkez ve köylerinde, işgalcilere karşı büyük bir direniş sergileyen HRE, 2019’da 253 eylem yaptı. Bu eylemlerde 621 asker, çete ve MİT elemanı öldürüldü. 455 asker, çete ve MİT elemanı yaralandı.