Efrîn’de 66 kadın katledildi, 149’u kaçırıldı, 178’i işkence gördü

İşgal altındaki Efrîn’de işlenen suçlara ilişkin rapor hazırlayan Suriye Kadın Hakları Koruma ve Araştırma Merkezi, Türk devletinin Efrîn’de 66 kadını katlettiği, 149’dan fazla kadını kaçırdığı ve 178 kadına da işkence ve tacizde bulunduğuna vurgu yaptı.

Suriye Kadın Hakları Koruma ve Araştırma Merkezi, Türk devleti ve çetelerinin 3 yıldır işgal ettiği Efrîn’de işlenen insanlığa karşı suçlarını raporlaştırdı.

Raporda, Türk devletinin işlediği suçlar sıralanırken bu suçların uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiği ifade edildi.

Türk devletinin Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê’yi işgal etmesinden sonra yaklaşık bir milyon insanın göç ettiği ifade edilen raporda, göç edenlerin yüzde 60’ından fazlasının kadın olduğu kaydedildi.

Türk devletinin halkın evlerine, bağlarına ve mülkiyetlerine el koyduğu dile getirilen açıklamada, bölgenin asimilasyondan geçirilmeye çalışıldığı kaydedildi.

Raporda, Türk devletinin Efrîn’de 66 kadını katlettiği, 149’dan fazla kadını kaçırdığı ve 178 kadına da işkence ve tacizde bulunduğu belirtildi.

Rapora göre;

28.01.2018 tarihinde Türk devletinin top atışları sonucu Cindirêsê’de 55 yaşındaki bir kadın yaşamını yitirdi.

19.11.2019 tarihinde Efrîn’de katledilen genç bir kadının cenazesi Cidirêsê ilçesinin Kani Gewrikê köyünde bulundu.

KAÇIRMA OLAYLARI

Efrîn işgal edildikten sonra bin 564 kişinin Türk devletinin şiddetine maruz kaldığı dile getirilen raporda, kaçırılan 149 kadından da henüz bir haber alınmadığı ifade edildi.

Raporda kaçırılanların isimleri şöyle sıralandı:

-Fırat Kalkanı çeteleri tarafından 2018 yılında Basûtê köyünde kaçırılan Gulê Sileman.

-Özerk Yönetim ile ilişkide olduğu iddia edildiği için kaçırılan Heyfa Casim adlı hemşire.

-Xedice Mistefa Berko (23) Türk askerleri tarafından, Emine Hisên (60) Feylaq El-Şam çeteleri tarafından, Ayat Ehmed Reşid ve İbrahim El-Şear da kaçırıldı.

-11.05.2018’de Xedice adlı kadın Eşrefiye mahallesindeki evinde otururken Türk istihbaratı tarafından kaçırıldı.

-19.05.2018 tarihinde Hesna El-İd adlı Arap kadın Cindirêsê de Türk devleti tarafından kaçırıldı.

-Dimkiya ilçesinde Lonjîn Mihemed Xelîl ve kardeşi Rûjîn Mihemed Xelîl kardeşleri QSD savaşçısı olduğu için kaçırıldılar.

-15.08.2018 Hikice köyünde Nurdin Zengi çete grubu Xedîce Meskîl (50), Cînan Tane (26), Mîdye Tane (20), Cîhan Tane (17) adlı kadınları kaçırdı.

-Türk devleti Mabata ilçesinin Birke köyünde yaşayan Suriye Kürtleri Gelecek Partisi üyesi Xalie Silêman’I iki kez kaçırdı.

-Meriskê köyünde yaşayan Sara Abdullah Mihemed Elî (16) adlı genç kadın Türk devletinin askeri polisleri tarafından kaçırıldı.

-05.10.2019 tarihinde Türk devleti Wîdad Henan Weqas, Emîre Şehîme ve Mewlîde Ebdulrehman Xelîl adlı kadınları kaçırdı.

-14.11.2019 tarihinde Türk devleti ve çeteleri Xedîce Qere Elî, Emîne Qere Elî, Fadîle Mihemed, Fadîle Sîno ve Heyat Qere Elî adlı kadınları kaçırdı.

-27 Şubat 2020’de El Hemzat çete grubu çetebaşlarından Ebu Şahir, Arin Deli Hesen (21) adlı bir kadını Şêrawa’ya bağlı Kîmar köyünde kaçırdı. Arin halen askeri polis çetelerinin elinde bulunuyor.

-12 Mayıs 2020’de Feyleq El Şam çete grubunun bir üyesi Hêvin Hesen Dibso (17) adlı bir kadını Cindirêsê’ye bağlı Celemê köyünde kaçırdı. Hêvin evliliğe zorlandı.

-Türk devletine bağlı çete grupları Valentina Arselan Mistefa (22) adlı bir kadını Şera’ya bağlı Derwîş köyünde kaçırdı. Bir yılın ardından ailesiyle konuşabilen Valentina, İdlib’e bağlı Kefer Nubul kasabasında olduğunu söyledi. Bir daha ailesiyle iletişime geçemeyen Valentina’nın akıbeti halen bilinmiyor.

-29 Mayıs 2020’de El Hemzat ve Ehrar El Şam çeteleri arasında büyük bir çatışma yaşandı. Efrîn merkezde yaşanan çatışmanın ardından El Hemzat çete grubunun kontrolünde bulunan bir zindanda Kürt kadınlarının bedenlerinin teşhir edildiği görüntüler ortaya çıktı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde 11 kadın ve bir çocuk bulunuyordu. Görüntülerdeki kadınlardan bazılarının 2018’de kaçırıldığı belirlendi.

-Efrîn’e yönelik yoğun bombardıman nedeniyle 178 kadın yaralandı. Zêneb Ebdo Misto (70) adlı kadın Türk devleti ve çetelerinin evini talan etmesine izin vermediği için 8 Haziran 2018’de sağ ayağı ve belinden yaralandı.