Efrîn’de Ankara’nın savaş suçu: Bir kişi işkenceyle katledildi

Efrîn’i işgal altında tutan Ankara rejimi ve bu rejime bağlı çetelerin vahşi işkencelerine maruz kalan Şêrhat Deyan Oso isimli bir kişi hayatını kaybetti.

Bilbilê ilçesi Carê köyü nüfusuna kayıtlı iki çocuk babası Şêrhat Deyan Oso (29), Türk devleti Mart 2018’de Efrîn’i işgal ettiğinde kaçırılmıştı.

İki ay boyunca esir tutulan Oso, yoğun işkencelere maruz kaldı. Oso, çeteler tarafından ailesinden alınan bir milyonluk fidye ile serbest bırakıldı.

Serbest bırakıldıktan sonra Efrîn kent merkezinden yaşamaya devam eden Oso, bir kez daha evi basılarak kaçırıldı. Oso, buradan Ezaz’da Türk ordusu ve çetelerin denetimindeki bir zindana götürüldü.

Vahşi işkencelere maruz kalan Oso, ölüm sınırındayken serbest bırakıldı. Ailesinin çabalarıyla Şehba’daki Avrîn Kliniği’ne getirilen Oso, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Oso’nun cenazesi Şehba’da defnedildi.

Oso’nun ayrıca 10 milyon Suriye lirası parasının da çeteler tarafından gasp edildiği öğrenildi.

18 Mart 2018’de Türk devleti ve ona bağlı çeteler tarafından işgal edilen Efrîn’de sistematik olarak savaş ve insanlık suçu işlendiği uluslararası kuruşların raporları ile de belgelendi.

Son olarak Şubat ayında bir rapor yayınlayan Birleşmiş Milletler Suriye Bağımsız Soruşturma Komisyonu; Efrîn’de savaş suçu işlendiğine dikkat çekmişti. Raporda, keyfi gözaltılar, insan kaçırma, fidye, insan ticareti, işkence, taciz, rüşvet, yağmalama gibi birçok uygulamanın yoğun bir biçimde yaşandığına vurgu yapılmıştı.