Kuzey ve Doğu Suriye'de mülteciler ve kamplar-YENİLENDİ

Kuzey ve Doğu Suriye bölgesinde 15 kampın yanı sıra şehirlerde yaşayanlarla birlikte yaklaşık 1,5 milyon göçmen ve mülteci evlerinden uzakta yaşıyor.

Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde bir milyonun üzerinde göçmen ve mülteci doğduğu topraklardan uzakta yaşamaktadır. Bölgede en çok sığınmacı Hesêkê Kantonu’nda kalmaktadır. Bu sığınmacıların ihtiyaçları, güvenlikleri ve her türlü ihtiyaçları çoğunlukla Özerk Yönetime bağlı kurumlar tarafından karşılanmaktadır.

Bölgede yaklaşık 100 uluslararası yardım kuruluşu olmasına rağmen göçmen ve mültecilere sınırlı ve geçirtmeli yardımda bulunuluyor. Bölgede en çok yardımın yapıldığı mülteci kampı ise binlerce DAİŞ’linin kaldığı Hol Kampı. Uluslararası kuruluşlar Türk işgal saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalan Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spîli göçmenlere kısmi miktarda yardımda bulunmaktadır.

2018: EFRÎN İŞGALİ 400 BİN KİŞİYİ YERİNDEN ETTİ

Türk devletinin 2018 yılında Efrîn’e başlattığı işgal saldırıları nedeniyle 400 binin üzerinde Efrînli kentlerini terk etmek zorunda kalarak çevre bölgelere gitti. Şehba ve Efrîn’in ilçelerine yerleşen göçmenler işgalden sonra da Türk devletinin saldırıları yüzünden rahat bir nefes alamadı. Yüzlerce saldırıya maruz kalan Efrîn halkı, hiçbir zaman saldırılara karşı yılmadı ve hep Efrîn’e gidecekleri günü bekliyor.

EKİM 2019: YENİ BİR GÖÇ DALGASI DAHA

Türk devleti 9 Ekim 2019 tarihinde Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine dönük yeni bir işgal harekatı daha başlattı. Saldırılar nedeniyle Serêkaniyê, Girê Spî, Til Temir ve Zirgan bölgelerinden yaklaşık 500 bin sivil evlerini terk etmek zorunda kalarak göç yollarına düştü. Göçmenleri çoğu Hesêkê Kantonu’nda bulunan 80’nin üzerinde okul binasına yerleştirildi. Özerk Yönetim kısa süre içerisinde 3 kamp inşa ederek göçmenleri kamplara yerleştirdi.

15 KAMP: YÜZ BİNLERCE SIĞINMACI

Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde onlarca küçük kampın yanı sıra 15 büyük mülteci kampı bulunmaktadır. Bu kamplarda yüzbinlerce sığınmacı kalmaktadır.

CİZRE BÖLGESİNDE BULUNAN KAMPLAR

Kuzey ve Doğu Suriye’deki en çok mülteci ve göçmen Cizre Bölgesi’nde bulunmaktadır. Bölgede DAİŞ’li ailelerin kaldığı iki kampın içerisinde bulunduğu 6 kamp bulunmaktadır.

-Hol Kampı

Hesekê'nin 45 km doğusundaki Hol Kampı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından 1991’de kuruldu. İlk olarak Körfez Savaşı’ndan kaçan Iraklı mültecilerin sığınması için kullanılan kamp, 2003 yılında ABD’nin Irak’a müdahale etmesi sonucu meydana gelen göç dalgalarında bir kez daha kullanıldı.

Suriye krizinin başlamasıyla birlikte DAİŞ çeteleri Hol kampını işgal ederek, bir merkez olarak kullanmaya başladı. Ekim 2015’te QSD güçleri tarafından özgürleştirilen kamp, o tarihten bu yana Özerk Yönetim’in kontrolünde bulunuyor.

Hol Kampı DAİŞ çetelerinin ailelerini de barındırdığından ötürü bölgedeki en tehlikeli kamp olarak biliniyor. Bulunduğu Hol ilçesinden daha büyük olan kampta 60 binin üzerinde kişi kalıyor. 8 bin 519 DAİŞ’linin bulunduğu kampta Iraklı 30 bin 738 mülteci (8 bin 256 aile) kalmaktadır. Ayrıca Suriye’nin farklı bölgelerinden de 21 bin 324 kişi (5 bin 684 aile) kalmaktadır.

-Roj Kampı

Dêrîk kentinde bulunan Roj Kampı 24 Haziran 2015 tarihinde DAİŞ’li aileler için kuruldu. Kampta, büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinden olmak üzere Iraklı ve Suriyelilerin de aralarında olduğu toplamda 2681 DAİŞ’li kalmaktadır.

-Waşokanî Kampı

Hesekê’deki kamp Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim tarafından Ekim 2019’da Türk devletinin Serêkaniyê’yi işgalinden dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan Serêkaniyêliler için kuruldu. Kampta Serêkaniyêli, Til Temir ve Zirganlı göçmenler yaşamaktadır.

3 Bölümden oluşan kampta 14 bin 714 kişi (2373 aile) kalmaktadır.

-Serêkaniyê Kampı

-Hesekê’nin doğusundaki Serêkaniyê Kampı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından Ağustos 2020’de Türk işgal saldırıları nedeniyle Hesekê’deki okullara yerleşen Serêkaniyêliler için kuruldu.

Kampta 11 bin 135 kişi (2160 aile) kalmaktadır.

-Newroz Kampı

Dêrîk kentindeki Newroz kampı 2014 yılında DAİŞ katliamından kaçan Şengalliler için kuruldu. Şengallilerin topraklarına geri dönmesinin ardından kampa Türk işgalinden kaçan Serêkaniyêli ve Girê Spîliler yerleştirildi.

Kampta, 1616 kişi (258 aile) kalmaktadır.

-Erîşa Kampı

Eski bir kamp olan Erîşa Kampı’nda çoğu Dêrazorlu olmak üzere Suriye rejiminin kontrolündeki bölgelerden kaçanlar bulunmaktadır.

Kampta, 14 bin 073 kişi (2815 aile) kalmaktadır.

REQA, TABQA VE MİNBİC’DEKİ KAMPLAR

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Reqa, Tabqa ve Minbic bölgelerinde de 5 kamp bulunmaktadır. Bu kamplar dışında bölgede resmi olmayan onlarca küçük dağınık kamp daha var.

-Girê Spî Kampı (Til Semin Kampı)

Reqa kentindeki kamp, Kasım 2019’da Türk devletinin işgal saldırılarından kaçan Girê Spî ve köylerinde yaşayanlar için kuruldu.

Kampta, 3 bin 754 kişi (735 aile) kalmaktadır.

-El Mahmudi Kampı

Tabqa’da bulunan kamp Suriye rejimi kontrolündeki Halep, Hama, Humus ve Dêrazor bölgelerinden kaçan göçmenler için kuruldu.

Kampta, 8 bin 501 kişi (1770 aile) kalmaktadır.

-Eski Doğu Minbic Kampı

Minbic’de bulunan kampta Halep’in doğusunda rejim denetimindeki bölgelerde yaşanan savaştan kaçan göçmenler kalmaktadır.

Kampta, 1875 kişi (384 aile) kalmaktadır.

-Yeni Doğu Minbic Kampı

Minbic’de bulunan kampta, Halep ve çevresinden gelen göçmenler kalmaktadır.

Kampta, 3337 kişi (606 aile) kalmaktadır.

ŞEHBA, EFRÎN’DEKİ KAMPLAR

Türk devletinin 2018 yılında Efrîn’i işgal etmesiyle birlikte 400 binin üzerinde sivil evlerini terk edip göç etmek zorunda kaldı. Şehba ve Efrîn’in Şerêwa ilçesinde bulunan 5 kampta (Efrîn, Weger, Serdem, Berxwedan ve Şehba Kampları) büyük çoğunlukta Türk işgalinden dolayı göç etmek zorunda kalan Efrînliler kalmaktadır.

KAPATILAN KAMPLAR

-Eyn Îsa Kampı

Kamp Nisan 2016'da Reqa ilçesinden gelen mülteciler için Eyn İsa’nın kuzey batısında kuruldu. QSD tarafından Temmuz 2018’de Derazor bölgesinde bulunan Baxoz'daki DAİŞ çetelerinin ailelerinin de bu kampa yerleştirilmesiyle, kampın sayısı 9 binin üzerine yükseldi.

Türk devleti 9 Ekim 2019 tarihinde Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine dönük başlattığı işgal saldırılarında Eyn İsa’da DAİŞ çetelerinin tutulduğu hapishane ve çoğunluğu DAİŞ ailelerinin kaldığı Eyn İsa kampı da Türk devleti tarafından vurulmuş, buradan 750 DAİŞ çetesi ve aileleri Türkiye'ye kaçmıştı. Buradan tekrar silahlandırılarak Kuzey ve Doğu Suriye şehirlerine saldırdılar.

-Cedidet El Humir Kampı

Minbic’in 26 kilometre güneyinde bulunan kamp 01 Nisan 2020’de İdlib’deki savaştan dolayı evlerini terk etmek zorunda kalanlar için kuruldu. 25 aileyi barındıran kamp göçmenlerin topraklarına geri dönmesinin ardından 01 Temmuz 2020 tarihinde kapatıldı.