Kuzey ve Doğu Suriye'de tecrit ve işgal protestoları

Kuzey ve Doğu Suriye'nin çok sayıda kentinde Türk işgal saldırıları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı protesto eylemleri düzenlendi.

AMÛDÊ

Qamişlo Kantonu’nun Amûdê ilçesinde yüzlerce kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve işgal saldırılarına karşı yürüdü.

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi öncülüğündeki yürüyüşe şehit aileleri, PYD ve Kongreya Star temsilcileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri de katıldı.

Türk devletinin hem Rojava, hem Kuzey hem de Güney Kürdistan'a yönelik saldırılarının kınandığı yürüyüşte, Kürdistan’ın dört parçasındaki Kürtlere birlik çağrısı yapıldı.

Amûdê’nin doğusunda bulunan Jina Azad Meydanı’na kadar devam eden yürüyüşte halk, Türk devletinin suçları kınayan sloganlar attı.

QAMIŞLO

Qamişlo’nun Siyahi Mahallesindeki BM Göçmenler ve Mülteciler Yüksek Komiserliği binası önünde de bir açıklama yapıldı.

Şehit ve gerilla anneleri katıldığı açıklamada işgal ve tecrit kınandı. Kongreya Star Üyesi Nesrin Heyder tarafından okunan açıklamada, " Şehit ve Kürdistan Özgürlük Hareketi savaşçılarının anneleri olarak, özgürlük isteyen halkların iradesini yok etmek amacıyla Heftanin’e saldıran Türk devletini kınıyoruz. Türk devleti tüm dünyanın gözü önünde uluslararası yasaları ihlal ediyor" denildi.

DERIK

Dêrik kentinde de aynı amaçla bir açıklama yapıldı. Kongreya Star Üyesi Daristan Domo'nun okuduğu açıklamada, işgal saldırıları kınandı.

GIRKÊ LEGÊ

Türk devletinin Heftanîn'e yönelik işgal saldırılarına karşı Girkê Legê'de de bir açıklama yapıldı.

İlçe Meclis binası önündeki açıklamayı Girkê Legê İlçe Meclisi Eş başkanı Newroz Ehmed yaptı. Açıklamada, "Türk devleti Yemen, Lübnan, Libya ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye müdahale ederek iç krizinden kurtulmaya çalışıyor. Uluslararası insan hakları örgütleri ve kadın örgütleri Türk devletinin suçlarına karşı sessiz kalıyor" tepkisinde bulunuldu.

Açıklamada, "Şehit anneleri olarak Başûrê Kürdistan ve Kuzey ve Doğu Suriye’de gerçekleştirilen katliamları durdurma çağrısı yapıyoruz. Şehit anneleri olarak vahşi Türk devletinin Heftanin’e, sivil yerleşim alanlarına ve Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılarını kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyê’de de benzer bir eylem gerçekleşti. Eylemciler adına açıklamayı okuyan Demokratik Birlik Partisi (PYD) üyesi Cewahir Temuz, "Şehit ve Medya Savunma Alanları’nda savaşan gerilla anneleri olarak işgalci Türk devletinin Heftanin’e yönelik saldırılarını kınıyoruz. Uluslararası örgütleri ve insan hakları örgütlerini Türk devletine, Kürt halkına yönelik saldırılarını durdurması için uyarıda bulunması çağrısı yapıyoruz" dedi.