Kuzey ve Doğu Suriye’nin onlarca kentinde 4 Nisan kutlamaları

Kuzey ve Doğu Suriye’nin onlarca kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Efrîn’den göç ettirilenlerin kaldığı Şehba’da Efrîn Demokratik Toplum Eğitim ve Öğretim Komitesi tarafından Babnisê Okulu’nda bir kutlama düzenlendi.

Efrîn Belediyeler ve Çevre Komitesi de Til Sosin köyünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan adında bir bahçe açtı. Bahçenin açılmasının ardından halk bahçeye zeytin ağaçları dikti.

Kongreya Star Efrîn Koordinasyonu tarafından da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için Fafîn ilçesinde bulunan Siwaqa Okulu’nda kutlama düzenlendi. Kutlamanın yapıldığı alan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleriyle donatıldı.

Binlerce kişinin katıldığı kutlama saygı duruşu ile başladı. Yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik ulus perspektifine dikkat çekilerek, Abdullah Öcalan’ın Ortadoğu krizlerinin çözüm anahtarı olduğuna vurgu yapıldı. Kutlama halaylarla sona erdi.

REQA

Reqa’da Devrimci Gençlik Hareketi öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü vesilesiyle Şehit Erdal Şahin Kültür Festivali düzenlendi. Reqa, Tebqa ve Dêrazor’dan gençlerin katıldığı festival ilk defa düzenlendi. YPJ’nin kuruluş yıl dönümüne de denk gelen festivale YPJ temsilcileri de katıldı.

Müzik grupları da sahne alarak bölgenin folkloruna ait oyunlar sergiledi. Yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü tüm insanlık adına kutlandı.

Minbic Eğitim ve Öğretim Komitesi Üyesi Sîham Hemo, Demokratik Suriye Gençlik Meclisi üyesi Zana Mistefa, Reqa Savaş Yaralıları Federasyonu Üyesi Necim El Şewax festivalde konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Şehit Canfeda Müzik Grubu sahne aldı.

Reqa Çocuk Tiyatro Topluluğu tarafından ‘Barış Güvercini’ adlı oyun sahnelendi.

Tebqa’dan festivale katılan Necah Ehmed ve Ehmed El Bersan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerine yazdığı şiirleri okudu. Halep’ten festivale katılan Nur Grubu, folklor oyunlarını sergiledi.

ABDULAH ÖCALAN’IN ROJAVA’DA İLK GİTTİĞİ KÖYDE KUTLAMA

Kobanê Kantonu’nda binlerce kişi, “Şimdi Önder Apo’nun Özgürleşme Zamanıdır” şiarıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 72’nci doğum gününü kutlamak amacıyla kantonun batısında bulunan ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın gittiği ilk köy olan Elpelûre’de buluştu.

Köyde bulunan Önderlik Evi’nde gerçekleştirilen kutlamaya Özerk Yönetim, Özerk Yönetime ve Kongreya Star’a bağlı kurum ve meclisler, TEV-DEM, İç Güvenlik güçleri, Kobanê Kantonu’na bağlı yerleşim yerlerinden, Eyn-Îsa, Gire Spî kantonlarından göç eden halklar katıldı. Kutlama alanı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve Kongreya Star bayraklarıyla süslendi.

Şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamada daha sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ses kaydı dinletildi.

Kutlamada Kongreya Star Yöneticisi Raperîn Dêrik, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Meclis üyesi Bekir Hecî Îsa, Reqa Meclisi temsilcisi birer konuşma yaptı ve YPJ’nin mesajı okundu.

Kutlamalar kapsamında Demokratik Toplum Akademisi tarafından Akademi’den Elpelûre köyüne kadar koşu gerçekleştirilirken, Şehit Barin Çocuk Grubu’nun şarkıları, Heme Kobanê, Birîndar Kobanê’nin şiirleri, Hilala Zêrîn’e bağlı Şehit Hevrîn Grubu’nun müzikleriyle, Şehit Silava Grubu’nun folklor gösterisiyle, Sîpan Xelat’ın ve Botan Müzik Grubu’nun seslendirdiği ezgilerle sürdü.

Kutlama, halay ve sloganlarla sona erdi.

TIL HEMÎS

Tarım Komitesi Merkezi önün de bir araya gelen halk Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını taşıdı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan programda Kongreya Star adına konuşma yapıldı.

Til Hemis Meclisi Eş Başkanı Coza El-Hasud konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü tüm halklar şahsında kutladığını belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ezilen halklar için umut olduğunu kaydeden Til Hemis PYD üyesi Emas El-Xidir, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğü için mücadele ettiğini vurguladı.

Halk sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı atarken program çekilen halaylarla sona erdi.

TIL BERAK

Til Berak’da ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kapsamında Avesta parkında bir şölen düzenlendi. Şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan programda Til Berak Meclisi Eş Başkanı Henan Dawud’un konuşması ardından halaylar çekildi.

QAMIŞLO

Kongreya Star, Qamişlo Kültür ve Sanat Merkezi’nin koordinesiyle “Önder Öcalan’ın özgürlüğünü sağlama zamanı” sloganı ile düzenlediği etkinliğe sivil ve askeri kurum temsilcileri katıldı.

Etkinliğin yapıldığı alan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve üzerinde “Doğum gününüz özgürlüğün şafağıdır” yazılı pankart ile süslendi.

Bir dakikalık saygı duruşundan sonra Kongreya Star Koordinasyon üyesi Gulistan Gulo bir konuşma yaptı.

Kutlama Kevana Zêrin Hareketine bağlı gruplar şarkılarını seslendirdi.

AMÛDÊ

Amudê Kongreya Star Koordinasyonu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kapsamında Sinceqa Sadûn köyünde bir şölen düzenledi.

Şölene askeri ve sivil kurum temsilcileri katıldı. Şölenin yapıldığı alan Devrimci Gençlik Hareketi ve PYD bayrakları ile süslenirken üzerinde “Tecridi kıracağız, faşizmi yeneceğiz Önder Öcalan’ı özgürleştireceğiz” pankartı da alana asıldı.

Bir dakikalık saygı duruşundan sonra Kongreya Star üyesi Şehnaz İbrahim bir konuşma yaptı.

Kutlamada Koma Ciwanên Hûrî ve Koma Agirî şarkılarını seslendirirken Koma Şehit Mizgin ise folklor gösterisi gerçekleştirdi. 

GIRKÊ LEGÊ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kapsamında HPC alanında düzenlenen şölen bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Kongeya Star Koordinasyon üyesi Nesrin Mihemed’in konuşması ardından şölen halaylarla sona erdi.

ÇILAXA

Çilaxa ilçesindeki halk ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kapsamında 600 zeytin fidanı dikti. Daha sonra ise bir şölen düzenlendi. Şölende PYD üyesi Sirûr El-Şetî, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mücadelesi ve yaşamı üzerine bir konuşma yaptı. Kutlama halaylarla sona erdi.

REQA

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kapsamında Reqa’da bir dizi ekolojik etkinlik gerçekleştirildi.

Mezari Bölgesi Halk Belediyesi, Endelus mezrasında ‘Önderlik Parkı’ açılışını yaptı. Reqa Sivil Toplum Örgütleri da 60 fidan dikti. Kerama Şehit Aileleri Meclisi Şehitler Parkına 300 fidan dikti. Cidedat beldesinde ise Şehit Sêvdar Şehitliğinde 400 fidan dikildi.

TIRBESPIYÊ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kapsamında Büyük Bahçe’de bir şölen düzenlendi. Şölenin düzenlendiği alana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları, QSD, YPG bayrakları asıldı.

Bir dakikalık saygı duruşundan sonra Tirbespiyê Meclis üyesi Klara Edîsa ile MSD Meclis Üyesi İbrahim El-Selac birer konuşma yaptı.

Kutlama yerel gruplar ile Şehit Fedakar Tiyatro Grubu’nun sahne almasıyla sona erdi.

ŞAM

Şam’ın Zorava mahallesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlandı. Kutlamada Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Berçem Yusift, bir konuşma yaptı. Kutlamanın ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarının da yer aldığı bir kitapevi açıldı.

Kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın için yazılan şiirler seslendirildi. Etkinlik çekilen halaylarla son buldu.

DÊRİK

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği üyesi gençler, Dêrik’te Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutladı. Yüzlerce gencin katıldığı kutlama, saygı duruşu ile başladı. Kutlamanın yapıldığı alan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleriyle donatıldı. Meşale yakan gençler, söylenen şarkılar eşliğinde halay çekti.