Menza: QSD’nin bölge halkını savunması gurur verici

Reqa’daki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni ziyaret eden USCIRF Başkan Yardımcısı Menza, QSD’nin bölge halkını savunmasını gurur verici olduğunu belirtti.

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF) Başkan Yardımcısı Nadine Menza, Özerk Yönetim’in olumlu bir proje olduğunu ve ABD’nin Özerk Yönetim’i tanıması gerektiğini söyledi.

USCIRF heyeti, Reqa’daki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ziyaret etti.

Heyete başkanlık eden Nadine Menza, Özerk Yönetim temsilcileriyle yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Özerk Yönetim sistemini olumlu bulduğunu belirten Nadine Menza, bağımsız bir yetkili olarak Suriye’ye geldiğini belirtti.

ABD halkının Kuzey ve Doğu Suriye halklarına desteğini ilettiğini söyleyen Menza, “Özerk Yönetim’in desteklediği, din özgürlüğü, eşitlik ve insan hakları değerlerini destekliyoruz. USCIRF olarak Kuzey ve Doğu Suriye’deki din ve inançların özgürlüğünü korumak için yapılan önerileri ABD hükümetine sunacağız

Haziran ayında ABD Kongresi’nde, Kuzey ve Doğu Suriye’deki din özgürlüğü ve Türk devleti tarafından işgal edilen bölgelerdeki duruma ilişkin bir toplantı gerçekleştirdik. İşgal edilen bölgelerde katliam, tecavüz, kaçırma, dini baskı ve kutsal mekanların yıkılması olayları yaşanıyor. USCIRF olarak ABD hükümetine, Suriye’den çıkması için Türkiye’ye baskı yapılması çağrısında bulunduk. Uluslararası toplumun Türk devleti ve ona bağlı İslami grupların etnik ve dini azınlıklara karşı işledikleri suçlara sessiz kalmaması gerektiğini belirttik” diye konuştu.

Menza, ABD hükümetine sundukları önerilere ilişkin şunları dile getirdi: “USCIRF olarak ABD hükümetine, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile ilişkilerin genişletilmesi, Suriye’nin geleceğinde bölgesel bir hükümet olarak tanınması ve Kuzey ve Doğu Suriye üzerindeki ambargo ve yaptırımların kaldırılması konusunda önerilerde bulunduk. Bununla beraber Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin 2254 sayılı karar çerçevesinde siyasi çözüme katılması gerektiğini ABD hükümetine ilettik. Böyle başarılı bir yönetimin ülke için yapılan toplantılara katılmaması özür gerektiren bir durumdur.”

Nadine Menza, Demokratik Suriye Meclisi’nin (MSD), Özerk Yönetim projesinin tanınması için yaptığı çalışmaların, QSD’nin de bölge halkını savunmasının gurur verici olduğunu belirterek, Özerk Yönetim yetkilileriyle bir araya gelmekten dolayı mutlu olduklarını da sözlerine ekledi.