'Newroz Kampı'ndaki yangının sebebi Türk devletinin işgalidir'

Newroz kampıda çıkan yangında 7'si çocuk 8 kişinin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin bir rapor hazırlayan Qamişlo Kantonu Jineoloji Araştırmalar Merkezi, Türk devletinin işgalinin yaşanan olayın temel sebebi olduğunu belirtti.

Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının işgal saldırıları sonrası Serêkaniyê'den göç ederek, Newroz kampına yerleşen iki ailenin kaldığı çadırda 3 Nisan günü çıkan yangında 7'si çocuk 8 kişi yaşamını yitirdi.

Newroz Kampı'nı ziyaret ederek konuya ilişkin bir rapor hazırlayan Qamişlo Kantonu Jineoloji Araştırmalar Merkezi, Türk devletinin işgal saldırılarıyla insanları evlerini terk etmesinin yaşanan olayın temel kaynağı olduğunu kaydetti.

Qamişlo Kantonu Jineoloji Araştırmalar Merkezi'nin hazırladığı raporda, yangının Türk devletinin işgal saldırıları sonrası Zirgan'ın Bisîs köyünden göç ederek Newroz kampına yerleşen iki ailenin bir arada kaldığı bir çadırda çıktığı belirtildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

Yangında Wedha Kenû El Sacir ile Mihemmed Elewî El Sacir'in çocukları, Fatma (11), Meyeser (9), Diyana (8), Teyisir (6), Bera'a (2) ve Esad (2 aylık) yaşamlarını yitirmiştir. Wedha Kenû El Sacir ile Mihemmed Elewî El Sacir ise Hesekê'de hastanede tedavi görüyor.

"Yine yangında El Sacir ailesiyle birlikte aynı çadırda kalan Sureyya Hemûd Hemûdê (31) ile 8 aylık çocuğu Ehmed Mihemed Hemîd yaşamını yitirdi. Baba Mihemed Xelîl Hemîd ise hastanade tedavi görüyor.

Çıkan yangın sonrası kamp yönemi ve Heyva Sor A Kurd, ilk müdahaleyi yapmış ve yaralıları Hesekê'deki hastanelere sevk etmiştir.

Söz konusu aileler Türk devletinin Girê Spî ve Serêkaniyê'ye yönelik işgal saldırılarından sonra göç eden binlerce aileden sadece birer örnek. İşgalden dolayı evlerini, topraklarını, yurtlarını sadece üzerlerindeki elbiselerle evlerini terk eden bu insanlar, şu anda kamplarda ve zor koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Bu olay, Türk devletinin işgalinin sonuçlarıdır.

Tüm dünyanın koronavirüs ile mücadele ettiği bugünlerde Kuzey-Doğu Suriye'de işgalle beraber ortaya çıkan tablo daha ağır ve daha vahimdir. Bu olay en az korona kadar ağırdır.

Şu anda Newroz kampında benzer koşullarda yaşam mücadelesi veren çok sayıda çocuk var. Kamptaki çocukların yaşanan son olaydan psikolojik olarak etkilenmemeleri için vicdan sahibi bazı kurum ve kuruluşlar çeşitli etkinlikler düzenledi. Ancak daha köklü çözümlere ihtiyaç duyulduğu ise bir gekçekliktir. Çocukların sağlıklı gelişimi ancak güvenli bir gelecekle mümkün olur."