Onlarca merkezde, Efrîn protestosu-YENİLENDİ

Türk devletinin Efrîn’e yönelik başlattığı işgal saldırılarının yıl dönümü Qamişlo, Hesekê kantonlarında düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Türk devleti ve çetelerinin 20 Ocak 2018’de Efrîn Kantonuna yönelik başlattığı işgal saldırılarının yıldönümü Qamişlo, Hesekê ve Cizre bölgelerinde protesto edildi.

QAMIŞLO

Munir Hebib caddesinde bir araya gelen Qamişlolular, “İnsanlık vicdanı nerede”, “Efrînli çocukların çığlığını duyun”, “Efrînli çocukları kurtarın” pankartları açarak BM Göç Komiserliği önüne kadar yürüyüş yaptı.

Yürüyüş ardından düzenlenen mitingde Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi Üyesi İslam İbrahim ve PYD Qamişlo Yönetim Üyesi Semire Mihemed birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Türk devletinin Efrîn işgali kınandı. Efrînlilerin 58 gün boyunca ağır saldırılara direndiği ifade edilen konuşmalarda uluslararası toplumun Efrînlileri yalnız bıraktığı belirtildi.

Açıklamalardan sonra halk sloganlarla eylemini bitirdi.

TIRBESPIYÊ

Kongreya Star Merkezi önünde başlayan yürüyüşe kentte yaşayan Arap, Kürt, Süryaniler de katıldı. Ellerinde zeytin alı taşıyan halk sık sık Türk işgalini protesto eden sloganlar attı.

Yürüyüş sonrası Kongreya Star Üyesi Necah El-Qiso ve PYD Yönetim Üyesi Dİyar Hesen birer konuşma yaptı.

TIL HEMÎS

Trafik Merkezi önünde bir araya gelen Til Hemisliler de Şehitler Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş ardından Kongreya Star Üyesi Neyire El-Hemko ve PYD Üyesi Hiyal El-Xiiwêr birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda Türk devletinin Efrîn’deki halkların kardeşliği projesini ve demokratik ulus yaklaşımını ortadan kaldırmak istediği kaydedilerek, Efrîn işgalinin 15 Şubat uluslararası komplonun devamı olduğu ifade edildi.

TİL BERAK

Til Berak’ta da yüzlerce kişi alanlara çıkarak protesto eylemi düzenledi. Fırın Kavşağı önünde toplanan halk Türk devletini kınayan pankartlar açarak yürüyüşe geçti. Şehitler Kavşağı’nda ise bir miting düzenlendi. Burada bir konuşma yapan Til Berak Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Weid Elewi, Türk devletinin Efrîn işgalini kınayarak, Efrîn özgürleşene dek mücadeleyi sürdürme sözü verdi. Eylem sloganlarla sona erdi.

GİRKÊ LEGÊ

Girkê Legê’de de Türk devletini proteste etmek için alanlara çıkan halk Çağın Direnişi şehitlerinin posterlerini taşıdı. Efrîn direnişini selamlayan sloganlar atan halk Şehit Xebat Meydanı’ndan yürüyüşe geçti. İlçe meydanında ise bir miting düzenlendi. Girkê Legê Meclisi Eş Başkanı Mihemed Cemil yaptığı konuşmada Türk devletinin Efrîn’i işgalini kınadı.

Efrîn’in Türk devletinin işgalinden önce Suriye’nin en güvenli bölgelerinden biri olduğunu hatırlatan Cemil, Türk devletinin Efrîn’i çete yuvası haline getirdiğine dikkat çekti.

TIL KOÇER

Til Koçer’de alanlara çıkan yüzlerce kişi de Türk devletinin Efrîn’e yönelik düzenlediği işgal saldırılarını yıldönümünde protesto etti.

Şewaf Okulu önünde bir araya gelen halk, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Halk Belediyesi önünde ise bir miting düzenlendi. Mitingde Til Koçer Meclisi Eş Başkanı Newaf El Xedan konuşma yaptı. Suriye halklarına çağrıda bulunan Xedan, Türk işgalciliğine karşı birleşme ve komploları bozma çağrısında bulundu.

DÊRIK

Dêrik’te siyasi parti temsilcileri, kadın kurumları, sivil toplum temsilcileri ve çok sayıda kişinin katıldığı eylem Şehit Aileleri Meclisi önünde başladı. İlçe merkezine doğru yürüyüşe geçen halk, Efrîn direnişini selamlayan sloganlar attı.

Marşamunî Kilisesi önünde ise bir miting düzenlendi. Mitingde Dêrik Halk Belediyesi Eş Başkanı Feramez Hemo bir konuşma yaptı. Hemo, Türk devletinin Efrîn’e çete ailelerini yerleştirdiğini hatırlattı.

AMÛDÊ

Amûdê’de Özgür Kadın Meydanı’nda başlayan eylem Şehit Cihat Meydanı’nda bir miting ile devam etti. Saygı duruşu ile başlayan mitingde yapılan konuşmalarda Türk devletinin işgalciliğine karşı mücadeleyi büyütme çağrıları dile geldi.

DIRBÊSIYÊ

Dirbêsiyê’de de protesto eylemine katılanlar şehitlerin posterlerini taşıdı.

Devrimci Gençlik Hareketi binası önünden başlayan yürüyüş Şehitler Meydanı’na kadar sürdü.

Şehitler Meydanı’nda düzenlenen mitingde Dirbêsiyê Özerk Yönetimi adına konuşma yapan Mihemed Hisên, “Uluslararası komplo sonucu gerçekleşen Efrîn işgalinde halka yönelik her türlü ağır silah kullanıldı. Efrîn’e yönelik saldırılar Kuzey ve Doğu Suriye’deki halkların kazanımlarına yönelik saldırıydı” dedi.

HESEKÊ

Hesekê’de binlerce kişi Efrîn işgalini protesto etmek için alanlara çıktı. Serêkaniyêlilerin yaşadığı kampta da ayrı bir eylem düzenlendi.

Hesekê’deki eylem Kongreya Star tarafından edildi. Halk Belediyesi önünde başlayan yürüyüşte Efrîn direnişini selamlayan ve Türk devletini kınayan pankartlar açıldı.

Belediye Stadyumu önünde ise bir miting düzenlendi.

Özerk Yönetim adına Ebdulxenî Oso yaptığı konuşmada Suriye halklarına birlik olma çağrısında bulundu. Oso, Efrîn özgürleşene kadar direneceklerini söyledi.

WAŞÛKANÎ KAMPI

Kamp yönetimi ve Kongreya Star tarafından organize edilen eyleme yüzlerce kişi katıldı. Kamp içerisinde bulunan Halk Meclisi önünde toplanan halk, YPG, YPJ ve QSD flamaları taşıdı. Yürüyüş ardından da bir miting düzenlendi.

Kongreya Star yöneticilerinden Gulistan Mihemed yaptığı konuşmada Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’in demografik yapısını değiştirmeye çalıştığını belirten Gulistan Mihemed, Efrîn halkının zorla göç ettirildiğini söyledi.

TIL TEMIR

Şehit Aileleri Meclisi önünde bir araya gelen halk Türk devleti ve çetelerinin Efrîn işgalini protesto etti. Türk devletini kınayan pankartlar açan kitle, QSD flamalarını taşıdı.

Eylemde Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Lilav Hisên ve Til Temir Meclisi adına Ehmed Heyder birer konuşma yaptı. Efrîn’in işgalini kınayan konuşmacılar, Efrîn özgürleşene kadar askeri güçlerin yanında duracakları belirtildi.

MINBIC

Minbic Demokratik Sivil Yönetimi’nin organize ettiği eyleme binlerce kişi katılarak, Türk devletinin Efrîn işgalini protesto etti. Sefine dört yolunda başlayan yürüyüş Karkerê Pakijiyê dört yoluna kadar devam etti. Yürüyüş sonunda kısa konuşmalar yapan Minbic Anayasa Meclisi Eş Başkanı Mihemed Eli El-Ebo, Kadın Meclisi Üyesi Fedye Resul, Suriye Gelecek Partisi Minbic Başkan Yardımcısı Mazin Himeş, Minbic Devrimci Gençlik Hareketi Eş Başkanı Ehmed El-Cemili Türk devletini kınayarak Çağın Direnişini selamladı. Efrîn’in Suriye krizinden beri en güvenli kent olduğunu belirten konuşmacılar, uluslararası bir komplo ile Efrîn’in işgal edildiğini ifade etti.

KOBANÊ

Kobanê’de de bir açıklama ile Efrîn işgali yıldönümü protesto edildi. Şehit Aileleri Meclisi ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı eylemde Kobanê Kantonu Eş Başkanı Mistefa İto açıklamayı okudu.

Türk devletinin Efrîn’de demografik yapıyı değiştirdiği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Türk devleti ve çeteleri ağır silahlarla saldırarak Efrîn’i boşalttı. Daha sonra da çetelelerin ailelerini yerleştirdi. Türk devleti kentteki demokratik ulus ve halkların kardeşliği projesini ortadan kaldırmak istedi. Uluslararası toplum bu konuda üzerine düşeni yapmadı”.

Açıklama sonrasında Fırat Bölgesi Şehit Aileleri Meclis, Efrîn’in işgalinin sona ermesi ve Türk devletinin yargılanması için imza kampanyası başlattığını ifade etti. Toplanan imzalar Arap Birliği ve BM’ye gönderilecek.

EYN ÎSA

Türk devletinin Efrîn işgali ve işlediği insanlık suçları Eyn İsa’da da protesto edildi. Kongreya Star ve Girê Spî Kantonu ayrı iki açıklama yaptı. Her iki açıklamada da Türk devleti kınandı. Uluslararası örgütlere seslenilen açıklamalarda Türk devletinin vahşiliğinin sona erdirilmesi istenildi.