Oso: Öcalan çözümün haritasını sundu

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Lübnan ve Şam’da görüşenlerden biri olan Demokratik Toplum Akademisi Üyesi Ebdulxenî Oso, 5 ciltlik savunmaların tüm bölge sorunlarının çözüm haritası olduğunu söyledi.

Uzun yıllar Suriye ve Lübnan’da kalan Abdullah Öcalan, Rojava ve Suriye halkıyla sık sık halk toplantılar düzenliyordu. 1991 ve 1992 yıllarında Suriye ve Lübnan’da iki kez Abdullah Öcalan’ı gören Demokratik Toplum Akademisi Üyesi Ebdulxenî Oso, Öcalan’la görüşmesini ANF’ye anlattı.

Yaklaşık 33 yıldır Kürdistan Özgürlük Mücadelesine gönül verdiğini söyleyen Ebdulxenî Oso, “Bir arkadaş aracılığıyla 1984’te Kürt Özgürlük Hareketi ile tanıştım. Hareketi biraz tanımaya, kitap alıp okumaya başladım; 1987’de de çalışmalara katıldım” dedi.

RUSTEM CUDİ GÖTÜRDÜ

Ebdulxenî Oso, şehit Rustem Cudi’nin bir sabah yanına gelerek, Öcalan’ın görüp görmediğini sorduğunu, olumsuz yanıt verince de ‘Hazırlan görmeye gideceksin’ dediğini aktararak, şöyle devam etti: “Bekaa’ya gittik. Hatırladığım kadarıyla Celal Talabani’nin gidişinden 5-6 gün sonraydı (1991). Önder Apo’yu ilk gördüğümüzde büyük bir heyecana kapıldık. Sevinçten gözlerimden yaşlar aktı. Ondan güç ve enerji aldık.”

BİR YIL SONRA İKİNCİ GÖRÜŞME

Bu görüşmeden sonra daha fazla çalışmalara katıldığını belirten Ebdulxenî Oso, ikinci görüşmelerinin ise 1992’de bu kez Şam’da gerçekleştiğini söyledi. Bölgedeki sorunlar için gittiklerini kaydeden Osa, şunları söyledi: “Sorunların çözümündeki gücün biz olduğunu, başkalarında çözüm yöntemi bulmayı beklemememiz gerektiğini, gerekçeleriyle birlikte uzun uzun anlattı. Zaten bütün tartışmaları ‘mevcut sorunları nasıl çözebiliriz’ üzerinedir. Önder Apo çoğunlukla Suriye’de ve Lübnan’da kalıyordu. Buradaki toplumun onunla ilişkileri güçlüydü. Buradaki çalışmaların üzerinde bizzat kendisi duruyordu. Bölgedeki çalışmalar epey gelişmişti. Dolayısıyla Uluslararası Komplo, tüm bölge halklarına dönüktür.”

SAVUNMALARI YOL HARİTASIDIR

Öcalan’ın son 5 ciltlik savunmalarında Kürdistan ve Ortadoğu sorunlarının tespiti ve çözümünü sunduğunu; bir çeşit çözüm haritası verdiğini kaydeden Oso, “Önderlik fiziki olarak zindanda olabilir, ancak düşüncesi ve aklı bizim aramızda. Hatta bizden daha çok burada çalışıyor. Önderliği anlamalıyız. Büyük emekler vererek oluşturduğu bu çalışmaların boşa gitmesine izin vermemeliyiz. Düşünceleri bölge halkının tamamına bir fırsattır” şeklinde konuştu.

NE ZİNDAN NE DE TECRİT ENGELLEYEBİLİR

Öcalan’ın düşüncelerine tecrit uygulanamayacağının altını çizen Demokratik Toplum Akademisi Üyesi Ebdulxenî Oso, “Fikirleri güneş gibidir. Güneş nasıl milyonlarca insanı etkiliyorsa Önder Apo’nun fikirleri de öyledir. Bu fikirleri ne zindan ne tecrit engelleyebilir. Önderlik üzerinde tecridin en kısa sürede kalkması ve zindandan çıkması için mücadelemiz sürecek. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü tüm halkların özgürlüğüdür.”