QSD: Türk devleti milyonlarca kişinin yaşamını tehlikeye attı

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Askeri Gözlem Merkezi haziran ayı raporunda 57 DAİŞ’linin yakalandığını ve Türk devletinin milyonlarca kişinin yaşamını tehlikeye attığını belirtti.

QSD Askeri Gözlem Merkezi raporunda Türk devletinin özellikle suyu savaş silahı olarak kullanmasına dikkat çekti.

SUYU KESEREK MİLYONLARCA İNSANI BASKI ALTINA ALIYORLAR

Raporda  “İşgalci Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde ve sınırın karşısındaki bölgelerde milyonlarca insan üzerinde baskı oluşturmaya ve alanlarını daraltmaya devam ediyor” denilerek şunlar ifade edildi:

“Hesekê ilçesi ve köylerine su sağlayan Elok İstasyonu’nun suyunu kalıcı olarak kesiyor ve Türkiye'de nehir üzerine kurulan barajlardan Fırat Nehri'nin suyunu keserek, suyu azaltıyor.  Uluslararası kamuoyu işgalci Türk devleti bölgeye yönelik ihlalleri karşısında sessiz kalmaya ve halkın savaş suçlarına son vermesi için Türk devleti üzerinde baskı oluşturma taleplerini duymazdan gelmeye devam ediyor.”

EFRÎN’İN KUZEYİNE 393 KEZ TOP ATIŞI

Raporda silahsız bölge anlaşmasına yönelik ihlaller, işgal altındaki Efrîn’in kırsal alanları ve Halep’in kuzeyine yönelik saldırılara da yer verildi:

“İşgalci Türk devleti, 17 Ekim 2019’da silahsız bölgelere ilişkin yapılan anlaşmadan bu yana 565 kez ihlal gerçekleştirdi. Ayrıca Efrîn kırsalı ve Halep'in kuzeyine 393 kez top atışı yaptı. Efrîn’de patlama ve suikastlarla 65 kişi öldürüldü. Ayrıca Efrîn'de 63 sivil kaçırdı."

İŞGAL ALANLARINDA ARALIKSIZ SUÇ

Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesinde işgal edilen bölgelerde işlenen suçların yer aldığı rapora göre, Cebhet El Nusra ve diğer çete grupları patlama, cinayet, suikast ve karışıklık çıkarmaya devam etti. Sivillerin katledildiğini belirten QSD, Türk devletinin işgal ettiği alanlarda Cebhet El-Nusra ve diğer çete gruplarının haziran ayında 21 ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan 13 saldırı, bombalama ve çatışmadan sorumlu olduğunu kaydetti.

DAİŞ ÇETELERİNİN SALDIRILARINDA 23 KİŞİ KATLEDİLDİ

DAİŞ çetelerine ilişkin ise şu bilgiler sunuldu: “DAİŞ çeteleri Haziran ayında farklı bölgelerde bir dizi saldırı düzenledi. Gerçekleştirilen 11 saldırının çoğu Dêrezor bölgesinde yapıldı. Saldırılar sonucunda içerisinde siviller ve askeri güçlerinin olduğu 23 kişi şehit oldu."

HOL KAMPINDA 8 KİŞİ KATALEDİLDİ

Raporda ayrıca şunlar ifade edildi: “DAİŞ hücrelerinin Hol Kampında hareketliliği devam etti. DAİŞ çetelerine boyun eğmeyen kamp sakinleri katledildi. Suriye, Irak ve Rusyalı biri kadın olmak üzere 8 kişi katledildi. Bunun yanı sıra kaçakçılık yoluyla kaçışlar devam ediyor. Kaçma girişiminde bulunan 42 kadın ve erkek, 43 çocuk ise yakalandı.”

57 DAİŞ’Lİ YAKALANDI

QSD’nin DAİŞ hücrelerine yönelik operasyonlarının sonuçları ise şöyle aktarıldı:

“Demokratik Suriye Güçleri ve İç Güvenlik Güçleri çeteler tarafından gerçekleştirilen terörist saldırılara karşı mücadele ediyor. Silah kaçakçılığı, DAİŞ propagandası ve bilgi sızdırma, sivillere yönelik gerçekleştirilen eylemlerde parmağı olan 57 DAİŞ çete üyesini yakaladı.”


Raporda son olarak QSD’nin 55 çocuğu askeri güçlerden çıkararak ailelerine teslim ettiği vurgulandı.