‘Reqa’da insanlar var ve özgür’

Ailesiyle birlikte Reqa’nın işgalden kurtarılması hamlesine katılan YPJ’li Delal Reqa, DAİŞ vahşetini hatırlatarak, “Ama bugün Reqa’da insanlar var ve özgür” dedi.

Reqa’yı özgürleştirmek için YPJ saflarına katılan ve bunu gerçekleştiren Delal Reqa, yaşamın geri alındığını söyledi.

DAİŞ’in işgal edip başkenti ilan ettiği Reqa, 17 Ekim 2017’de YPJ öncülüğündeki QSD savaşçıları tarafından kurtarıldı. ANF’ye konuşan Halepli YPJ savaşçısı Delal Reqa, “Ben Reqa’yı DAİŞ çetesin özgürleştirmek için YPJ saflarına katıldım. Vahşeti yaşayan bir şehirdir. Halk ve özellikle kadınlar eşi benzeri görülememiş bir vahşetle karşı karşıya kalmıştı. Bu şehirde sayısız çocuk ve kadın katledildi. DAİŞ, yaşamı gasp etmişti” dedi.

BABASI HAMLEDE ŞEHİT DÜŞTÜ

Delal Reqa, Reqa’yı özgürleştirme hamlesine babaı, kız kardeşi ve iki erkek kardeşi ile katılmış. “Hep birlikte bu özgürleştirme hamlesinde yer almak bize güç veriyordu” diye Delal Reqa, şöyle devam etti: “Şehri özgürleştirme hamlesinde babam şehit düştü. Onun ve birçok yoldaşımın şehadeti bana mücadele etme gücü veriyor. Hamlede ben Derîye cephesinde yer aldım. Bu cephede ağır çatışmalar yaşandı. Derîye cephesindeki topraklar da birçok yoldaşımın kanıyla sulandı. Düşmanla mücadelede güçlü kılan yoldaşlarıma olan bağlılığımdı.”

ORANIN ADI ARTIK CEHÎM DEĞİL

Reqa şehir merkezindeki kavşak ve halkının da Dewara Neîm olarak adlandırdığı meydan, DAİŞ’in şehri işgal ettiği süreçlerde 21. yüzyılın vahşetine şahitlik etmişti. YPJ’li savaşçı, şunları dile getirdi: “DAİŞ işgali sırasında buraya Dewera Cehîm deniliyordu, çünkü burada cehennem zebanileri misali, insanların başlarını keserek demirlere asıyorlardı. Bunu ‘ibreti alem olsun’ diye yaptıklarını söylüyorlardı. İnsanlık tarihinde görülmeyen cezalar uygulanıyordu. Bugün bu tarihi şehir çetelerden temizlendi ve artık bu meydan ya da kavşağın adı ‘Dewera Cehîm’ değil, Dewera Neîm’dir, yani artık insanlar burada özgürce yaşayabiliyor.”