Rojavalılar Türk devletine karşı alanlara döküldü

Rojava’nın bir çok kentinde binlerce kişi Türk işgal saldırılarına karşı sokaklara çıkarak direniş mesajları verdi.

Eylemler, Qamişlo’nun Çilaxa, Tirbespiyê, Til Koçer ve Til Birak ilçeleri, Hesekê’nin Til Temir ilçesi ile Şehba Kantonu’nda gerçekleşti.

Binlerce kişi Türk devletinin Maxmur Mülteci Kampı, Şengal ve Medya Savunma Alanları’na yönelik işgal saldırılarını kınadı.

ÇİLAXA

Qamişlo’ya bağlı Çilaxa ilçesinde yüzlerce kişi çarşı merkezinde bir araya gelerek yürüdü. Türk devletini kınayan sloganlar atan eylemciler, “Faşist Türk devleti tüm dünya için tehdittir”, “Birlikte direneceğiz” yazılı pankartlar taşıdı.

Yürüyüş sırasında kitle büyüdü. Yürüyüş ardından ilçe meydanında yapılan mitingde İlçe Meclisi Yöneticisi Abdullselam Ebas bir konuşma yaptı. Ebas, “Önceki gün gerçekleştirilen saldırılar, Erdoğan’ın dedelerinin gerçekleştirdiği Seyfo katliamının yıldönümüne denk getirildi. Bu saldırılar tüm bölge halklarına dönük bir mesaj niteliğindedir” dedi.

TIRBESPIYÊ

Qamişlo’nun Tirbespiyê ilçesindeki eylem Kongreya Star binası önünde başladı. Yürüyüşe geçe yüzlerce kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin yanı sıra Türk devletinin saldırılarını kınayan pankartlar taşıdı.

Devrimci Gençlik Hareketi binası önüne kadar yürüyen eylemciler burada bir miting yaptı. Mitingde konuşan PYD Genel Meclisi Üyesi Silêman Ereb, Türk devletinin son saldırılarla birlikte katliamın yanı sıra ulusal birliği de engellemeye çalıştığını belirterek, “İşgalcilerin amaçlarına ulaşmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

TIL KOÇER

Qamişlo’nun Til Koçer ilçesinde aynı amaçla bir yürüyüş yapıldı. Yüzlerce kişi yürüyüşte yer aldı. Eylemciler Türk devletinin yanısıra, sessiz kalan uluslararası güçlere de tepki gösterdi. Kent merkezinde yapılan mitingde Şehit Aileleri Meclisi, Til Koçer İlçe Meclisi ve Kongreya Star adına açıklamalar yapıldı. Konuşmalarda, Türk devletinin saldırıları kınandı ve direniş çağrıları yapıldı.

TIL TEMIR

Hesekê’nin Til Temir ilçesinde PYD ve Kongreya Star öncülüğünde binlerce kişi, işgalci Türk devletine karşı toplandı.

Şehit Aileleri Meclisi binası önünde bir araya gelen kitle “Türkiye tüm dünya güvenliği için tehdittir, birlikte direneceğiz” yazılı pankartı ardından yürüdü.

Kentin ana caddeleri boyunca devam eden yürüyüş, Xême Salonu önünde son buldu. Eylemin sonunda konuşan Til Temir İlçe Meclisi Eş Başkanı Ciwan Mela Eyob, Türk devletinin insanlık için tehdit olduğunu ifade etti. Ciwan Mela, “Türk devleti, tüm bölgeye terörü yaydığı gibi Kürt güçleri arasında da bir iç savaşı çıkartmayı hedefliyor” dedi.

ŞEHBA

Efrîn ve Şehba sakinlerinden oluşan binlerce kişi de Ehdas ilçesinde bir araya geldi. Türk işgal saldırılarını kınayan pankartlar taşıyan eylemciler, sloganlarla da sık sık tepkilerini dile getirdi. Yürüyüş ardından ilçe parkında düzenlenen mitingde konuşmalar yapıldı. Kongreya Star Üyesi Gulê Cafer, “Türk devleti yüzyıldan fazladır Kürdistan’ı işgal edip Kürtleri katlediyor. Tüm dünya bu katliam karşısında nasıl sessiz kalabiliyor?” dedi.

Şehba Özgür Kadın Birliği Üyesi Rîhab Cibo de uluslararası kurumların Türk devletinin suçlarına karşı sessizliğine tepki göstererek, direnişlerinin süreceğini kaydetti.

TIL BIRAK

Tel Birak ilçesinde de aynı amaçla bir yürüyüş yapıldı. İlçe merkezinden Şehitler Kavşağı’na kadar yapılan yürüyüşün ardından bir konuşma yapan Til Birak İlçe Meclisi Eş Başkanı Abdulselam Hesanî “Türk devleti tüm dünyanın gözü önünde Kürt halkına karşı soykırım gerçekleştiriyor. Ancak kimse Türk devletine ciddi bir tepki göstermiyor” dedi.