YRA: Gazetecilere dönük suçların hesabını soralım

Özgür Basın Birliği (YRA), gazetecilere karşı işlenen suçların hesabını sormaya çağırdı.

Özgür Basın Birliği (YRA), 2 Kasım Dünya Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

YRA, insan hakları örgütlerini ve gazetecileri, özellikle Kuzey ve Doğu Suriye'de gazetecilere karşı işlenen suçların hesabını sormaya çağırdı.

'HAKİKATİ GİZLEMEK İSTEYEN DEVLETLER SALDIRIYOR'

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Dünyanın birçok ülkesinde iktidarlar, tehdit, taciz, sansür, fiziksel şiddet, işkence, tutuklama, zorla kaybetme yöntemlerine başvuruyor. Özgür basın çalışanları her yerde adaletsizlik ve hedef göstermelerle karşı karşıya kalıyor.

Kuzey ve Doğu Suriye'de onlarca gazeteci, işgalci Türk devleti ve DAİŞ çetelerinin saldırısına maruz kaldı. Bu tekçi ulus devlet zihniyeti taşıyan iktidar sahipleri, hakikatleri açığa çıkaran tüm gazetecileri susturmak için hayatlarını tehdit etmek, bombalayarak öldürmek istiyorlar."

İşgalci Türk devletinin saldırılarına ANHA muhabirlerinden Îsam Ebdullah’ın (2022) şehadetini ve son olarak Jin TV ekibinin arabasının hedef alınmasını örnek gösteren YRA, “Jin TV ekibine yönelik saldırının ardından YRA, Soruşturma Komitesi oluşturdu. Gazetecilere yönelik işlenen suçların belgelenmesi üzerinde çalışıyoruz. Komitenin çalışmalarının sonuçları yakında detaylı bir raporla kamuoyuyla paylaşılacak” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın sonunda, Gazeteci Süleyman Ahmet'in Başûrê Kurdistan yetkilileri tarafından kaçırıldığına da dikkat çekilerek, gazeteci kurumlarına harekete geçme çağrısı yapıldı.