2035’de en kalabalık kentler hangileri olacak?

Araştırmalar enstitüsü Oxford Economics tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2035 yılında Asya kıtası dünyanın en kalabalık nüfuslu yedi kentini barındıracak. Cakarta ilk sırada yer alıyor.

Araştırmaya göre Dünya nüfusu 2035 yılında 8.5 milyar sınırını geçecek. Asya’da yedi kent, her biri en az 23 milyon kişi ile dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olacak.

15 yıl içerisinde Endonezya’nın Cakarta kenti, 38 milyon kişi ile dünyanın en kalabalık kenti statüsüne ulaşacak. Böylece, Tokyo bu alandaki birinciliği kaybedecek. Tokyo’nun 2035’deki nüfusu 37.8 milyon kişi olarak tahmin edildi.

Bunları, 32.2 milyon ile Çin’in Chongqing kenti takip ederken, Bangladeş’in Dakka kenti 31.2 milyon ile dördüncü sırada yer alacak.

Oxford Economics’e göre, 2019 ile 2035 yılları arasında dünyada en hızlı ekonomik büyümeyi gerçekleştirecek 10 kentin tümü Hindistan’da bulunuyor. Gujarat eyaletinin kuzey batısındaki Surat kenti, GSYH’de yıllık ortalama yüzde 9.2’lik büyüme ile sıralamanın başında yer alıyor. Bu kent, elmas yontulmasında dünya merkezi haline gelirken, bilgisayar ve teknoloji sektörü ile de tanınıyor.

Tac Mahal’ın bulunduğu Agra kenti, yıllık yüzde 8.6 büyüme tahmini ile ikinci sırada yer alıyor.

2035’te ekonomileri en güçlü 10 kent listesine ise Çin’den dört kent katılacak. Mevcut durumda sadece Şangay, 516.6 milyar dolarlık GSYH ile ilk onda yer alıyor.

Bununla birlikte 2035 yılında New York, Tokyo, Londra ve Los Angeles’in dünyanın süpergüçlü kentleri olarak mevcut pozisyonlarını koruması bekleniyor. Ancak Paris, GSHY’si en güçlü ilk beş kent sıralamasından düşecek.