3 bin yıl yaşayabilen Sekoya ağaçları turist tehdidi altında

Kaliforniya’nın Yosemite doğal parkındaki Mariposa dev ormanda, 500 sekoya ağacı bulunuyor. Bazıları bundan 2 bin yıl önce İsa peygamber döneminde yeşermeye başladı. Turist tehdidine karşı tedbirler alındı.

Sekoya ağaçlarının boyları 100 metreyi aşabiliyor. Yavaş büyüyen ağaçların milyonlarca yıllık bir geçmişi var. Sekoyaların doğal yaşam alanı, ABD’nin Pasifik kıyılarında 750 kilometre genişliğinde, 75 kilometre uzunluğundaki geniş şeritte yer alıyor.

Mariposa ormanı, dünyada 65 sekoya ormanından birini oluşturuyor. Bu orman üç yıllık tadilatın ardından Haziran ayında yeniden açıldı. Ağaçları turistlerden korumak için 40 milyon dolarlık düzenleme yapıldı. Mariposa ormanında 500 sekoya ağaçları bulunuyor. Bunlardan bazıları, 2 bin yıl önce İsa peygamber döneminde yeşermeye başladı.

Ancak turistler sekoyalar için tehdit oluşturmaya başlamıştı. Zira sözkonusu site San Francisco’ya araçla 4 saat mesafede bulunuyor ve ABD’nin en fazla ziyaret edilen parklarından biri olarak dikkat çekiyordu. Parkın yeniden düzenlenmesi çalışmalarında, anı eşyalarını satan butik ile dizel ile çalışan tekerlekli bir turist treni kaldırıldı. Bununla birlikte 115 araçlık park da kaldırılarak, yerine küçük bir park oluşturuldu.

Büyük araç parkı ve asfalt zeminin yok edilmesi, suyun daha doğal bir şekilde akmasını sağlayacak ve ağaç köklerinin zorlanmadan gelişmesine hizmet edecek.

Orman düzenlemesi kapsamında, altı kilometrelik bir yol da çizildi. En hassas alanlar üzerinde ağaçtan köprüler oluşturuldu. Bu sayede engelliler de siteden yararlanabilecekler. Bir yandan ağaçların korumasına yönelik düzenleme yapılırken, turistlere yönelik başka kolaylıklar da sağlandı. Gece çöktüğünde de park kapatılmıyor. Yol araçlara açılırken, ziyaretçiler küçük parkta, yıldızlar altında ormanın tadını çıkarabilecekler.